"Käsitöitä tehtiin ensisijaisesti tarpeeseen" – vaatimustason muutos näkyy porilaisen koulun museossa

Omat kouluajat muistuvat mieleen Käppärän koulun kellarissa. Muistojen museossa on koulutarvikkeita ja käsitöitä eri vuosikymmeniltä, mutta paljon puuttuu vielä.

käsityöt (tuote)
Muistojen museo -kyltti
Päivi Meritähti / Yle

Kun porilainen Käppärän koulu perustettiin vuonna 1949, olivat oppilaat sota-ajan lapsia. He olivat tottuneet niukkuuteen.

Koska kaupasta ei voinut ostaa kaikkea, piti osa tehdä itse. Se näkyy koulun museossa.

– Työt tehtiin huolellisesti, koska niiden piti kestää käyttöä. Ne tehtiin tarpeeseen. Tänä päivänä liikkeestä löytyy valikoimaa jokaiseen kotiin, joten oman tekemisen vaatimukset ovat muuttuneet, toteaa koulun entinen opettaja Mervi Salminen.

käsitöitä
Päivi Meritähti / Yle

Esimerkiksi 1950-luvulla käsityötunneilla tehtiin hyvin käytännönläheisiä töitä. Museossa on esillä muun muassa alushousuja, tyynyliinoja ja essuja.

"Vastaavaa jälkeä ei nykypäivänä voisi vaatia"

Näppärät koululaiset ehtivät 1950-luvulla tehdä muiden töiden ohessa omien toiveidensa mukaisia lisätöitä. Mervi Salminen ihastelee erityisesti erään kuudesluokkalaisen tytön tekemää revinnäistyötä. Siinä työn keskeltä on purettu valtava määrä lankoja ja täytetty tyhjäksi jäänyt osa koristeompeleilla.

– Vastaavaa jälkeä ei nykypäivän koululaisilta voisi vaatia, eikä tarvitsisikaan. Joku siihenkin pystyisi, mutta arki on aika lailla erilaista kuin vuosikymmeniä sitten, Mervi Salminen toteaa.

käsitöitä
Päivi Meritähti / Yle

Ihan jokainen ei siihenkään aikaan kädentaitoja hallinnut – kovasta harjoituksesta huolimatta. Salminen muistelee oman luokkakaverinsa joutuneen purkamaan tumppunsa moneen kertaan ja aloittamaan alusta, kun lanka kiristyi puikon ympärille aina liian tiukkaan. Eiväthän kaikki voi osata kaikkea.

Museo ottaa vastaan lahjoituksia

Kun 1950-luvun ja 1990-luvun työt laitetaan rinnakkain, on ero melkoinen. Mervi Salminen kehuu silti vuolaasti myös jälkimmäisenä mainitulta vuosikymmeneltä peräisin olevia töitä. Niissä on osattu tehdä juuri niitä ompeleita ja pistoja, joita siihen aikaan on opeteltu.

käsitöitä
Päivi Meritähti / Yle

Silmäys vuosien varrella tehtyihin töihin antaa oman kuvansa käsitöiden kehityksestä. Esillä on muun muassa vöitä, nukkeja, patalappuja, pöytäliinoja, pipoja ja tumppuja.

Lisääkin voisi olla.

Käppärän koulun muistojen museo kerää lahjoituksia entisiltä oppilailtaan. Jos he eivät halua luopua töistään, voi niistä otetut kuvat laittaa museossa esille. Eikä keräys koske vain käsitöitä.

– Ihan kaikkia koulutarvikkeita voi lahjoittaa. Keräämme tänne kirjoja, vihkoja, todistuksia ja kaikkea mahdollista, mitä on voinut pulpetista tai luokkahuoneesta löytyä. Esimerkiksi vanhoja penaaleja meillä ei ole yhtään, Salminen toteaa.

todistuksia
Päivi Meritähti / Yle

Lahjoituksista voi olla yhteydessä Salmiseen tai Käppärän koulun seniorit -yhdistykseen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus