Kaupunginjohtajaksi ryhtyvä joutuu tinkimään palkastaan – näin keskisuurten kaupunkien johtajille maksetaan

Kaupunginjohtajan palkka on moninkertainen keskivertopalkkaan verrattuna. Yritysmaailmassa johtaja voisi silti tienata huimasti enemmän.

Kuopio
Petteri Paronen.
Väistyvä Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen on ansainnut noin 14 100 euroa kuukaudessa.Sakari Partanen / Yle

Kuopiossa haetaan parhaillaan uutta kaupunginjohtajaa Petteri Parosen tilalle. Kuopion kaltaisen kaupungin johtamisessa on monia vetovoimatekijöitä, mutta palkka ei ole yksi niistä.

Haussa mukana olevan suorahakuyrityksen InHunt Groupin mukaan esimerkiksi konsernijohtajilla palkkataso on selvästi korkeampi kuin kaupunginjohtajalla. Konsernijohtajalla palkka on tyypillisesti vähintään 20 000 euroa ja ison konsernin johtaja voi ansaita kuukaudessa yli 40 000 euroa.

– Hakijat joutuvat tinkimään rahasta, tässä Kuopion johtajapaikassa muut arvot ratkaisevat. Virkaan valittavan suurin motivaatio tulee siitä kun hän saa olla mukana kehittämässä Kuopiota, sanoo InHuntin toimitusjohtaja Kari Juutilainen.

Juutilaisen mukaan valintaprosessissa käydään läpi kymmeniä ihmisiä ja potentiaalisia hakijoita on hyvinkin 10–20. Hakija saa esittää oman palkkatoiveensa.

Tällaisia palkkoja kaupungit maksavat johtajilleen

Kaupunginjohtajan virassa on kokonaispalkkaus ja kokonaistyöaika. Nyt vuorotteluvapaalla oleva Kuopion nykyinen kaupunginjohtaja Petteri Paronen on saanut palkkaa noin 14 100 euroa kuukaudessa.

Kuopion kokoisen kaupungin (118 000 asukasta) johtajan virkoja tulee auki varsin harvoin. Vajaan 190 000 asukkaan Turussa kaupunginvaltuusto valitsi maanantai-iltana uudeksi kaupunginjohtajaksi Minna Arven.

Jyväskylässä kaupunginjohtajana on ollut toukokuussa 2015 lähtien Timo Koivisto. Lahdessa kaupunginjohtajana on työskennellyt kesästä 2007 lähtien Jyrki Myllyvirta.

Kaupunginjohtajien kuukausipalkkoja -grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Voit lukea lisää kunnanjohtajien ansioista tästä vuonna 2016 julkaistusta Ylen jutusta.

Entiset kaupunginjohtajat: Kuopio on hyvässä vedossa  

Kuopiota vuosina 1990–1998 johtanut Kauko Heuru arvioi, että kaupunginjohtajan virka herättää paljon kiinnostusta.

– Kuopio on ehdottomasti ylöspäin menossa. Kaupunkirakenne on kehittynyt ja väkiluvun kasvu tietää vahvistumista. Vaikea löytää mitään, että alamäki olisi edessä.

Hulahula -tanssin ohjeistusta Kuopion torilla.
Tanssiviikko houkuttaa kesäisin runsaasti yleisöä Kuopion torille.Joonas Nieminen / Yle

Heuru ennakoi, että hakijoita voi olla 20–30. Omaa aikaansa Kuopiossa Heuru muistaa lämmöllä eikä kielteisiä muistoja juuri ole. Huittisissa eläkepäiviään viettävän Kauko Heurun mielestä Kuopio tarvitsee energisen kaupunginjohtajan.

– Johtajan on osattava ottaa vastaan se myönteisyys mikä Kuopiossa on. Kaupunkia voi johtaa monella tavalla. Johtajan pitää tulla ihmisten kanssa toimeen. Se ei ole Kuopiossa vaikeaa, arvioi Heuru.

Kuopion kaupunginjohtajana lyhyen ajan 1990-luvun lopulla ollut Kari Häkämies luonnehtii Kuopion menneen hyvään suuntaan. Häkämies ennakoi, että Kuopion tuleva kaupunginjohtaja on jo nyt hienossa tehtävässä.

– Savolaista ystävyyttä jäin kaipaamaan Kuopiosta. Kaveripiiriä on edelleen siellä. Kaupunginhallitus oli minun johtajakaudellani esimerkillinen ja välit olivat mutkattomat, muistelee nykyisin Varsinais-Suomen liiton maakuntajohtajana työskentelevä Häkämies.

Kuntaliitokset ovat nostaneet asukaslukua

Kuopion kaupunginjohtajahaku päättyy lokakuun lopussa. Kuopion asukasluku on noussut huomattavasti viime vuosina.

Tämän vuoden alussa Kuopiossa oli peräti 31 000 asukasta enemmän kuin vuonna 2000. Kuntaliitosten osuus kasvusta on 20 600 asukasta.

Kuntaliitokset ovat laajentaneet kaupunkia merkittävästi viime vuosina. Tällä vuosituhannella Kuopioon on liittynyt viisi kuntaa, Vehmersalmi (2005), Karttula (2011), Nilsiä (2013), Maaninka (2015) ja Juankoski (2017).

Kuopio on Itä-Suomen suurin kaupunki. Kuopiossa on noin 118 000 asukasta ja se on nykyisin Suomen yhdeksänneksi suurin kaupunki.

Elinkeinorakenteeltaan Kuopio on monipuolinen, kaupunki ei ole vain yhden alan varassa. Elokuun lopussa 2017 Kuopiossa oli työttömiä 6 400 ja työttömyysprosentti oli 11,4.

Asuntorakentaminen on ollut Kuopiossa vilkasta ja valtakunnallistakin huomiota saanut Saaristokaupungin alue rakentuu edelleen. Uudisrakentamista on lähivuosina paljon myös Hiltulanlahdessa ja Savilahdessa.

Viime kevään kuntavaalien jälkeen Kuopion suurin puolue on keskusta, sillä on 14 valtuustopaikkaa. Kokoomuksella on 12 valtuutettua ja SDP:llä 11.

Yksi Kuopion poliittisista kipupisteistä on Puijon ulkoilu -ja luonnonsuojelualue. Puijon kehittäminen ja mahdollinen uudistaminen jakaa vahvasti mielipiteitä. Puijoon liittyen myös läheisen Antikkalan laskettelurinteen laajentaminen on vastatuulessa.

Itä-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi syyskuussa kaupungin lupahakemuksen lumetusjärjestelmän rakentamisesta ja lumetusveden ottamisesta läheisestä Iso-Valkeisen lammesta. AVIn mukaan lammen vesi on niin fosforipitoista, että se rehevöittäisi Antikkalan rinnettä ja rinteessä kasvavat harvinaiset sienilajit ja kasvit kärsisivät.

Puijon laelle on väläytelty esimerkiksi nykyaikaista hotellia, mutta osa kuopiolaisista haluaa pitää Puijon ulkoilureitit ja luonnonsuojelualueen nykyisellään. Puijon tulevaisuus tuo taatusti mietittävää myös uudelle kaupunginjohtajalle.

_Täsmennetty kello 7.07 palkkataulukkoon Turun kaupunginjohtajan palkkaa. Alkuperäisessä versiossa palkka oli 15 000 euroa. _