1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsätalous

Metsänhoito-oppia omistajille: Metsä ei ole pelkkä puupelto – Puron tai pesäpuun säästäminen olisi usein helppoa

Luonnonsuojelu on haaste metsähakkuiden lisääntyessä. Talousmetsien omistajia koulutetaankin ottamaan huomioon mm. puronvarsien ja lintujen pesäpaikkojen merkitys.

Metsätalous
Yle Uutiset Pirkanmaa: Metsänomistajia koulutetaan metsien monimuotoisuuden säästämiseen
Yle Uutiset Pirkanmaa: Metsänomistajia koulutetaan metsien monimuotoisuuden säästämiseen

Aika tavallista on nykyään, että metsänomistaja asuu kaupungissa ja metsä on jossain muualla. Kyselyjen mukaan iso osa metsänomistajista haluaa, että asiat hoidetaan hyvin myös luonnon kannalta. Niin myös tamperelainen Heli Siukonen.

– Esimerkiksi, kun teen puukauppasopimuksia, metsät ovat siellä kaukana enkä minä ole itse valvomassa niitä. Vaikka halua on, niin käytännössä siinä on esteitä. Tärkeää on, että metsänomistaja tuntee asiat, mutta myös, että kumppanit joiden kanssa kauppaa tehdään, tuntevat ne.

Siukonen tarkoittaa kumppaneilla puun ostajia sekä metsänhoitoyhdistyksiä. Käytännössä myyjä joutuu luottamaan hänen mukaansa aika paljon siihen, että myös luontoasiat hoidetaan hyvin.

Okksia ja kaatuneita puita metsässä
Antti Eintola / Yle

Teollisuus kaipaa lisää puuta – miten käy luontoarvojen?

Teollisuuden puuntarve kasvaa, ja etenkin luontojärjestöt epäilevät metsien muuttuvan yksipuolisiksi puupelloiksi. Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Timo Vesanto huomauttaa kuitenkin, että myös ympäristöosaaminen ja tietoisuus kasvaa koko ajan.

– Hakkuita pyritään saamaan lisää. Teollisuus on investoinut paljon. Mutta myös metsien monimuotoisuuteen panostetaan paremmin kuin aikaisemmin. Siellä on myös isot vaatimukset ja tavoitteet, Vesanto kuvailee.

Suojeltavat kohteet eivät useinkaan ole isoja, eikä niiden säästäminen yleensä juuri puutiliä pienennä. Oleellista on valita rauhaan jätettäväksi luonnon kannalta arvokkaat paikat.

Ryhmä ihmisiä syksyisessä metsässä
Metsänomistajia koulutetaan metsien monimuotoisuuden säästämiseenAntti Eintola / Yle

Paikan merkitys ei aina näy ensi vilkaisulla

Metsänomistajat ovat tietysti yksi keskeinen puukaupan osapuoli ja heidän kantansa on tärkeä. Metsäkeskus järjestääkin maastopäiviä, joissa tutustutaan luonnonhoitoon talousmetsissä. Nokialainen Lea Mäkelä arvioi asiaa näin:

– Aika uutta on vielä tuo säästöhomma. Siihen pitää varmaan ihmisiä vielä totuttaa ja houkutella.

Mäkelä kertoo, että metsäasiat ovat hänelle tuttuja: nuorempana hän on ollut mukana esimerkiksi kylvämässä metsää. Hän toivoo, että myös nykyajan nuoret tutustuisivat metsänhoitoon entistä enemmän.

– Tämäkin on tietysti hyvä kohde nähdä, että ei sen tarvitse niin ihmeellinen paikka olla, kun sen voi antaa säästökohteeksi, Lea Mäkelä toteaa.

Kyllä: äkkivilkaisulla alue näyttää tavalliselta sekametsältä. Haapojen ja kuusien joukossa on kuitenkin matalampia, jo keltalehtisiksi käyneitä puun alkuja. Ne ovat pähkinäpensaita, Nokialla jo melko lailla pohjoisrajallaan sinnittelevän lajin edustajia. Aikansa kasvettuaan ne kuitenkin tuottavat erinomaisia pähkinöitä, aivan samoja, joita kaupassa myydään hasselpähkinän nimellä.

Syksyistä metsää
Antti Eintola / Yle