Hyppää sisältöön

Tuuli Kunnas maksaa pian tuhansia euroja enemmän kotitalonsa tontista – "Mistä sellaisen rahan yhtäkkiä saa?"

Helsingissä osa tonttien vuokrista on jopa viisinkertaistumassa. Rajuilla korotuksilla pyritään yhdenmukaistamaan vuokria. Paineita maanvuokrien korotuksiin on koko maassa.

Tuuli Kunnas ei ole ainoa, jonka tonttivuokra nousee. Korotus koskee tällä erää koko Käpylä-Kumpula-Koskela-Toukola -aluetta, joilla on vanhat sopimukset. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Puutaloidylli Helsingissä. Sellainen on Käpylä, Kumpula, Koskela ja Toukola mielikuvissa. Kauniita taloja, vehreät pihat, noin puoli tuntia kantakaupungista. Alueen maat ovat Helsingin kaupungin omistuksessa ja tonttien vuokrasopimukset vanhoja. Maan neliövuokrat ovat tällä alueella olleet noin euron luokkaa.

Nyt asiaan on tulossa muutos. Tonttien vuokrasopimukset umpeutuvat parin vuoden kuluessa ja hintoja ollaan nostamassa jopa 30 prosenttia jo aiemmin ilmoitetusta hinnan noususta. Yleisen hinnannousun lisäksi uusiin vuokriin lasketaan myös tonttien rakennusoikeus: mitä enemmän rakennusoikeutta, sen kalliimpi vuokra.

Alueella asuva Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tuuli Kunnas sanoo, että yhteensä kaikki tämä tarkoittaa, että tontti, josta nyt maksetaan noin tuhat euroa vuodessa, voi maksaa tulevaisuudessa jopa yli viisi tuhatta euroa.

Tällä hetkellä kalleimmat vuokratontit sijaitsevat Helsingin keskustan läheisyydessä. Osassa ydinkeskustaa kaupungilla ei ole asumistarkoitukseen tarkoitettuja vuokratontteja laisinkaan, tai niitä on alle neljä, jolloin ne näkyvät kartassa valkoisena. Näissä hinnoissa ei näy esimerkiksi teollisuutta tai parkkipaikkoja, ainoastaan asuntotonttien keskivertovuokrat.

Tonttien hintoja yhdenmukaistetaan

Kuntien näkökulmasta maavuokrien korotus on monessa paikassa tällä hetkellä vääjäämätöntä. Päätös on toki aina poliittinen, mutta Kuntaliiton Maankäytön ja kaavoituksen kehittämispäällikkö Anne Jarva sanoo, että tilanne on yleinen useassa kunnassa.

– Ehkä muualla korotustarve ei ole ihan niin iso kuin Helsingissä, mutta monessa kunnassa tonttien vuokrat on sovittu kauan sitten. Pitkät vuokrasopimukset ovat olleet jatkuvuuden kannalta hyvä asia, mutta korotustarvetta syntyy nyt, kun halutaan yhdenmukaistaa vanhoja sopimuksia uusien kanssa, Jarva arvioi.

Juuri eri aikakausina tehtyjen sopimusten takia tällä hetkellä monessa kunnassa saman alueen tonttivuokrat voivat vaihdella suurestikin.

Tällä hetkellä Helsingissä samalla asuinalueella voi olla eri aikakausina tehtyjä tonttien vuokrasopimuksia. Hinnat vaihtelevat siksi hurjasti. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Helsingin tontit tuottavat hyvin

Osassa kunnissa on vuokrankorotuksen yhteydessä annettu mahdollisuus ostaa vuokratontti itselleen. Helsingissä näin ei olla tällä erää kuitenkaan tekemässä.

Tonttien vuokraus on suhteellisen hyvä ja pitkäikäinen tulonlähde pääkaupungille. Helsingin kaupunki omistaa noin 65 prosenttia koko hallinnollisesta maa-alastaan. Vuokrasopimuksia on noin 9000 ja kaikki maavuokratulot ovat vuodessa yhteensä noin 204 miljoonaa euroa. Yli puolet tästä, 124 miljoonaa euroa, tulee pelkästään omakotitalojen, kerrostalojen ja muiden asuntojen asuntotonteista.

Helsingin kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapasen mukaan tällä hetkellä Helsingin vuokratulot nousevat noin 3-5 miljoonalla vuodessa, sitä mukaa kun vuokrasopimuksia tarkistetaan tämän päivän hintatasoon sopiviksi.

– Jos kunnalla menee hyvin, ei ole syytä myydä tontteja. Jos taas taloudellinen tilanne on kunnassa vaikea, silloin usein aletaan painottaa myyntiä, koska ei haluta velkaantua, Sami Haapanen kertoo.

Käpylässä tonttien osto on käynyt kyllä monella asukkaalla mielessä.

– Olen laskenut, että jos nyt suunnitellut uudet korotetut hinnat astuvat voimaan, olemme maksaneet tontin hinnan vuokrana 25:ssä vuodessa, Tuuli Kunnas sanoo.

"Liian korkeat korotukset"

Käpylä-Toukola-Kumpula-Koskela -alueella asukkaat ovatkin sitä mieltä, että suunnitellut korotukset ovat liian korkeat alueen todellisiin markkinahintoihin.

– Totta kai maan hinta on noussut 70-luvulta. Mutta meidän mielestä suunnitellut arviot tälle alueelle ovat liian korkeat suhteessa todellisiin markkinahintoihin. Varsinkin kun todellisia markkinahintoja ei ole tältä alueelta, sillä yhtään tonttikauppaa ei ole tehty. Suunniteltu hinta on saatu vertaamalla toisiin vastaaviin alueisiin, joilta maata on myyty. Mutta meidän mielestä Käpylän maan arvo ei voi perustua siihen, kuinka paljon tontti on maksanut Jollaksessa, Tuuli Kunnas sanoo.

Jos kunnalla menee hyvin, ei ole syytä myydä tontteja.

Sami Haapanen

– Meitä harmittaa, että meitä tunnutaan kohdeltavan eri tavalla kuin aiempia asukkaita tällä alueelle tai toisaalta muilla alueilla olevia. Katsomme, että meitä pitäisi kohdella samalla tavalla kuin muita helsinkiläisiä, eikä laittaa mitään kantakaupunkilisää, Kunnas jatkaa.

Kaupunki antaa siirtymäalennusta

Helsingin kaupunki kertoo pyrkivänsä olemaan aina maltillinen tonttivuokrien korotuksissa.

– Kaikki riippuu yleisestä tonttien hintakehityksestä. Rakentaminen ja asuntorakentaminen on kasvanut viime vuosina ja se luo meille paineita nostaa tonttien vuokrausarvoja. Maan vuokrat pyrkivät seuraamaan tonttien markkina-arvoja. Näillä kyseisillä alueilla on kymmeniä vuosia vanhoja sopimuksia. Niiden hinnat ovat jääneet nykyisistä hinnoista, tonttipäällikkö Sami Haapanen sanoo.

– Meidän mielestä on oikeudenmukaista, että kun sopimus päättyy, se nousee sille tasolle, että se heijastaa kohtuudella uusien sopimusten tasoa, Haapanen sanoo.

Haapasen mukaan uusi vuokra tulee täyteen määrään vasta 10 vuoden kuluessa. Tämä on yksi keino huolehtia, että ihmisillä on aikaa sopeutua tähän uuteen vuokratasoon.

Osa ehkä jättää kotinsa

Helpotuksia varmasti Käpylä-Kumpula-Toukola-Koskela -alueella kaivataan, sillä tällä hetkellä osa asukkaista miettii jo talonsa myyntiä.

– Osa ihmisistä voi varmasti jatkaa niin kuin ennenkin, mutta aika monelle meistä tulee kysymykseen, että mitä ihmettä teen ja missä asun. Tämän kokoisiin tontinvuokriin ei vain ole varaa. Ne summat, joista puhutaan, että tontin vuokra on 5000-6000 euroa vuodessa, jopa 8000 euroa. Se on ihan valtavasti rahaa. Mistä sellaisen rahan yhtäkkiä saa, Kanta-Helsingin omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tuuli Kunnas kysyy.

– Tuollainen rahasumma on aina jostain pois. Me pelätään, että se on pois näiden talojen kunnossapidosta, mikä taas osaltaan rapauttaisi tämän alueen suojelun, jota tänne on kaupungin toimesta haluttu tehdä. Mutta jostain tuollaiset rahat on pakko ottaa, ja kunnossapito on helppo säästämiskohta, Kunnas sanoo.

Helsingin asuintonttien maavuokrat kaupunginosittain

Voit hakea yksittäistä kaupunginosaa ja järjestää taulukkoa sarakeotsikoista.

Lähde: Helsingin kaupunki.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.