Vantaanjoki nousi yli tulvarajan Riihimäellä – vettä pumpattu kerrostalojen kellareista

Vantaan latvavesistössä on vesi noussut keskiviikkona yli joen reunojen talojen pihoille ja puistoihin. Tilanne voi pahentua, kun vesisateet jatkuvat pienen tauon jälkeen.

tulvat
kaarisilta miltei uponnut veteen
Vesi ulottuu kaarisiltaan puistossa Riihimäellä.Tapani Ahonen

Vantaajoen vesi on noussut pihamaille ja puistoalueille Riihimäellä.

Tulvarajalla virtaava joki on Peltosaaren kaupunginosassa virrannut yli äyräiden niin, että Saturnuksenkatu 4:ssa ja Uranuksenkatu 3:ssa on jouduttu pumppaamaan kerrostalojen kellareita vedestä tyhjäksi.

– Siellä kiinteistöt ovat itse toimineet ja hälyttäneet pumppausautot paikalle, kertoo vesihuoltojohtaja Jarmo Rämö Riihimäen Vedestä.

kaarisilta on jäänyt tulvaveteen puistossa
Vantaa tulvii Riihimäellä myös Peltosaaren koirapuiston tuntumassa olevassa lammikossa.Tapani Ahonen

Hän epäilee, että talon pumpuissa on ollut jotain vikaa ja näin maavesiä olisi noussut kellareihin.

– Vantaa on tulvarajoilla, mutta nyt näyttäisi että alkaisi hieman laskea. Muista ongelmista ei ole meille ainakaan raportoitu, kertoo Jarmo Rämö.

Lisävahinkojen uhka ei vielä poistu

Suomen ympäristökeskus Syke kertoo, että runsaat sateet torstaina ja tulevana viikonloppuna voivat pahentaa tilannetta Riihimäellä entisestään. Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen kertoi Ylelle torstaina iltapäivällä, että vedenpinnan nousu oli pysähtynyt.

– Huomiseksi on ennustettu 5-10 millimetrin sademäärää. Jos sademäärä ylittää ennusteen, siitä aiheutuu ongelmia.

tulvavettä ja taustalla kerrostaloja
Tapani Ahonen

Vesitalousasiantuntija Merja Suomalainen Hämeen ELY-keskuksesta kertoo, että vastaavia tulvia sattuu Riihimäellä noin kerran kymmenessä vuodessa. Viimeksi Vantaanjoki tulvi pahoin kesällä 2004. Vesi nousi Peltosaaren kaupunginosassa kaduille ja kellareihin. Tulva aiheutti yli miljoonan euron vahingot.

Vantaanjoki on varsinkin Riihimäen Peltosaaren kaupunginosan kohdalla kapea ja silta-aukot ahtaita, jos vettä virtaa paljon.