YK: Myanmar haluaa estää pysyvästi rohingyojen kotiinpaluun – "miinoja rajalla, kulttuuria ja maamerkkejä tuhotaan"

Yli puoli miljoonaa rohingyaa on paennut Myanmarin armeijan julmuuksia Bangladeshiin.

Rohingyat
Nukkuvia rohingyapakolaisia.
Rohingyapakolaisia Bangladeshissa.Abir Abdullah / EPA-EFE

YK:n mukaan Myanmar pyrkii ajamaan rohingya-kansan pysyvästi kotiseudultaan Rakhinen osavaltiosta.

YK:n tuoreessa raportissa (siirryt toiseen palveluun)kuvataan, miten Myanmarin armeija on terrorisoinut muslimivähemmistöä järjestyneesti ja koordinoidusti. Tavoitteena ei ole ollut pelkästään ajaa heidät pois Myanmarista, vaan myös estää heitä palaamasta takaisin, raportti kertoo.

Se perustuu satojen Myanmarista Bangladeshiin paenneiden rohingyojen haastatteluihin. Pakolaiset kertovat raaoista julmuuksista, muun muassa valikoimattomista joukkosurmista ja joukkoraiskauksista.

Yli puoli miljoonaa paennut

Yli puoli miljoonaa ihmistä on paennut sen jälkeen, kun armeija ryhtyi elokuun 25. päivä Rakhinessa rajuihin vastatoimiin sissien hyökättyä sitä vastaan.

YK:n tutkimuksen mukaan armeija kuitenkin aloitti puhdistukset jo ennen tuota päivämäärää, mahdollisesti elokuun alussa. Tämä kumoaisi hallituksen väitteen, jonka mukaan tuoreet väkivaltaisuudet ovat vastaus sissien iskuihin.

Rohingyat ovat olleet Myanmarissa vuosikymmeniä sorrettu vähemmistö, mutta nyt armeija pyrkii katkaisemaan heidän siteensä kotiseutuun, YK arvioi.

YK kertoo pakolaisten olevan syvästi peloissaan kohtaamiensa julmuuksien vuoksi. Tutkija Thomas Hunecken mukaan YK on myös saanut hyvin luotettavaa tietoa, jonka mukaan Myanmarin armeija olisi asettanut miinoja Bangladeshin rajalle.

– On hyvin todennäköistä, että miinat asetettiin rohingyojen paluun estämiseksi, hän sanoo.

Raportin mukaan armeijan iskujen kohteena on ollut muun muassa opettajia sekä kulttuurisia, uskonnollisia ja yhteisöjohtajia. YK päättelee, että näin on haluttu heikentää rohingyojen historian ja kulttuurin tietämystä.

Rohingya-alueella on jopa tuhottu mieliinpainuvia maamerkkejä niin, että paluu kotiseudulle paljastaisi vain kolkon ja tunnistamattoman maaston, raportti toteaa.

Lue myös:

Rohingyat kahden maan joukkojen välissä – tuhatkunta tunkeutui Myanmarista Bangladeshiin

Rohingyojen kohtelua verrataan jo kansanmurhaan

"Myanmarin rohingyajen kohtelu on oppikirjaesimerkki etnisestä puhdistuksesta", sanoo YK:n ihmisoikeuskomissaari

Satelliittikuvat todistavat Myanmarin poltetuista rohingya-kylistä, Amnesty syyttää Myanmaria etnisistä puhdistuksista