Elinkeinoministeri Lintilä: Kiinalaisten investoinneilla Lappiin merkitystä kansantaloudelle

Kemissä on järjestetty talousseminaari kiinalaisyritysten Lappiin suunnittelemien investointien tuomista mahdollisuuksista.

biotalous
elinkeinoministeri Mika Lintilä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili keskiviikkona myös Kaidin mailla Kemin Ajoksessa.Jarno Tiihonen / Yle

Kemissä on paneuduttu kiinalaisyritysten Lappiin suunnittelemien investointien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kemin kaupunki ja Kaidi järjestivät tiistai-iltana yrityksille suunnatun tilaisuuden, jossa keskusteltiin Kemiin suunnitellun biodiesellaitoksen tarjoamista alihankintamahdollisuuksista.

Keskiviikkona järjestettyyn Kiinan ja Suomen talousseminaariin saatiin osallistujia esimerkiksi politiikan huipulta, Kiinan suurlähetystöstä ja Kaidista.

Kemin lisäksi kiinalaiset ovat mukana Kemijärvelle suunnitellussa biosellutehtaassa. Molemmat ovat niin isoja hankkeita, että niillä on merkitystä koko kansantaloudelle.

– Tietysti on merkitystä kansantaloudelle, koska molemmat ovat lähes miljardin euron hankkeita. Toivon toki, että molemmat toteutuvat. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä ovat ratkaisuja, jotka yritykset tekevät omista lähtökohdistaan ja kannattavuusnäkymien perusteella, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Toki investointipäätökset ovat vahvasti kiinni myös EU:n päätöksenteosta. Lintilä vakuuttaa hallituksen tekevän jatkuvasti töitä Brysselin suuntaan.

– Olemme jatkuvasti tekemisissä eurooppalaisten kollegoiden kanssa Brysselissä. Aamulla tapasin Helsingin lentokentällä porukoita, jotka olivat menossa Brysseliin tämän tiimoilta. Kyllä hallitus tekee täysillä töitä sen eteen, että lopputulos tulee olemaan hyvä, Lintilä vakuuttaa.

Toivomme, että nämä päätökset tehdään Viron puheenjohtajuuden aikana.

Nils Torvalds

EU-direktiivit etenemässä hyvään suuntaan

EU:sta odotetaan lopullisia päätöksiä kahdesta asiasta, jotka ovat ratkaisevia Lappiin suunniteltujen biotalousinvestointien kannalta. Metsien rooli hiilinieluina vaikuttaa Suomen hakkuumäärän nostoon, RED kakkonen biopolttoaineiden ympäristöystävällisyyden.

RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvaldsin mukaan molemmat etenevät investointien kannalta myönteiseen suuntaan.

– Ne menevät oikeaan suuntaan. LULUCF eli se, missä määriteltiin hiilinieluja, ainakin toistaiseksi näyttää menevän hyvin. Luulen, että se välitysesitys, jonka sain puffattua läpi, avasi keskustelun tavalla, joka tekee neuvostolle helpommaksi tulla mukaan. Myös RED kakkonen liikkuu tällä hetkellä oikeaan suuntaan. Luulen, että se tulee muotoon, joka on Suomelle hyvä, Torvalds sanoo.

Kiina ja Suomi talousseminaari
Kemissä järjestettiin keskivikkona Kiina ja Suomi yhdessä -talousseminaari.Jarno Tiihonen / Yle

Lopullisia päätöksiä joulukuussa?

Molemmat Suomen investointien kannalta tärkeät direktiivit käsitellään EU:n kolmikannassa. Se tarkoittaa, että lopullinen päätös syntyy komission, parlamentin ja ministerineuvoston yhteistyönä. Torvalds arvelee, että direktiivit voidaan saada pakettiin joulukuussa.

– Toivomme, että nämä päätökset tehdään Viron puheenjohtajuuden aikana ja sehän päättyy joulukuun lopussa. Siinä mielessä aikataulu on tiukka. Mutta Viro on meille tärkeä, koska se ymmärtää, mitä metsä on. Toivottavasti tämä saadaan pakettiin ennen kuin joulupukki lähtee Lapista liikkeelle, Torvalds muotoilee.