1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Trumpin uhittelu ei Iran-asiantuntijaa huoleta: "Nyt olisi hyvä aika neuvotella sopimus uusiksi"

Yhdysvaltain presidentin odotetaan hylkäävän Iranin ydinohjelmaa rajoittavan sopimuksen ja heittävän pallon takaisin kongressille.

Iran
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen työskentelee nykyisin neuvonantajana Washingtonissa.
Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen työskentelee nykyisin neuvonantajana Washingtonissa.Mika Hentunen / Yle

WashingtonOlli Heinonen on yksi maailmalla tunnetuista suomalaisista. Radiokemisti vaikuttaa nykyisin Washingtonissa vanhemman neuvonantajan tittelillä. Työpaikaksi on vaihtunut FDD eli Foundation for Defence of Democracies –järjestö.

Heinonen muistetaan parhaiten kansainvälisestä atomienergiajärjestö IAEA:sta, jonka apulaispääjohtaja hän oli vuosina 2005-2010. Tuona aikana hän oli mukana muun muassa Pohjois-Korean ja Iranin ydinvoimaloita koskevissa neuvotteluissa.

Molemmat maat ovat taas ajankohtaisia ydinohjelmansa takia. Presidentti Donald Trumpin odotetaan kertovan lähipäivinä, että hän ei vahvista Iranin ydinohjelmaa rajoittavaa sopimusta, vaan siirtää asian takaisin Yhdysvaltain kongressille.

Kongressi saattaa hyväksyä sopimuksen tai sitten se haluaa muuttaa sitä. Mikäli kongressi ei tee mitään, sopimus raukeaa Yhdysvaltain osalta.

12 vuoden neuvottelut 

Sopimusta Iranin ydinohjelman rajoittamisesta sorvattiin 12 vuotta. Kesällä 2015 Iran, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Ranska ja Saksa pääsivät sopuun toimista, joilla pyritään takaamaan Iranin ydinohjelman käyttö pelkästään rauhanomaisiin tarkoituksiin.

Sopimuksen mukaan uraanin valmistuksessa tarvittavien sentrifugien määrää rajoitetaan ja Iranin voimaloissa järjestetään kansainvälisiä tarkastuksia. Länsimaat puolestaan purkavat Iranin vastaiset kauppapakotteet.

Ongelmana pitkän kantaman ohjukset

Trump on useassa eri yhteydessä antanut ymmärtää hylkäävänsä sopimuksen, mikä on lisännyt huolta eri puolilla maailmaa. Siksi onkin yllättävää, että Heinonen suhtautuu asiaan rauhallisesti.

– Sopimushan on tavallaan väliaikainen siinä mielessä, että perusongelmaa ei ole ratkaistu, hän sanoo.

Mikä se on?

– Ensimmäisenä tulee mieleen Iranin pitkän matkan ohjusten kehitystyö. Nykyinen sopimus kattaa vain ballistiset ohjukset, mutta ei risteilyohjuksia ja Iranilla on nyt kehitteillä risteilyohjuksia, jotka pystyvät saavuttamaan 2000 kilometrin etäisyyden.

– Lisäksi tulevat tavanomaisten aseiden vientikiellot ja Iranin toiminta Lähi-idässä Syyriassa, Libyassa, Jemenissä ja Irakissa, Heinonen luettelee.

Iran tuskin ryhtyy vastatoimiin

Iranista todennäköisesti kuullaan tyrmääviä lausuntoja, jos Trump sopimuksen nyt hylkää. Heinonen ei kuitenkaan usko, että Iran ryhtyy vakavampiin toimiin. Ainakaan vielä.

– On selvä, että Iran ilmoittaa vahvasti tyytymättömyytensä. Yllättyisin kuitenkin, jos se ryhtyy vastatoimiin vaikkapa vähentämällä yhteistyötä IAEA:n kanssa. Luulen heidän luottavan tässä asiassa eurooppalaisten tukeen.

Trumpin ja Rouhanin etsikkoaika 

Heinonen uskoo, että nyt voisi olla oikea ajankohta korjata sopimusta amerikkalaisia enemmän miellyttäväksi.

Maiden johtajien kautta on jäljellä vähintään kolme vuotta: Trump aloitti presidenttinä tammikuussa ja Iranissa Hasan Rouhani valittiin jatkokaudelle toukokuussa

– Vaalikampanjat ovat aina parin vuoden ajanjakso, jolloin on vaikea neuvotella mitään uusia sopimuksia. Luulen, että jos halutaan neuvotella niin se pitää tehdä nyt, Heinonen sanoo.

Lue seuraavaksi