Venäjä alkaa säännellä virtuaalivaluuttoja – Valtio haluaa verottaa louhijoita

Maa aikoo estää pääsyn verkkosivustoille, jotka myyvät kryptovaluuttoja.

kryptovaluutta
Venäjä rupla bitcoin.
Alexander Makarov / AOP

Venäjän viranomaiset ovat päättäneet säännellä virtuaalivaluuttamarkkinoita. Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov ilmoitti keskiviikkona, että viranomaisten tavoitteena on määrittää vuoden loppuun mennessä, miten säännöstely järjestetään.

Virtuaali- tai kryptovaluutat, kuten bitcoin, mahdollistavat arvon siirrot yksilöiden tai organisaatioiden välillä ilman kolmatta osapuolta kuten pankkia. Kryptovaluutoilla voi myös maksaa tavaroita ja palveluja. Virtuaalivaluuttasiirtoja on vaikea jäljittää.

Presidentti Vladimir Putin johti tiistaina Sotšissa korkea-arvoisten venäläisviranomaisten kokousta, joka käsitteli virtuaalivaluuttoja.

Putin sanoi kokouksessa, että kryptovaluutat ovat riskialttiita, ja niitä voidaan käyttää rikosten tekemiseen.

Samalla Putin kuitenkin totesi, että tarkoituksena ei ole luoda tarpeettomia esteitä kryptovaluutoille.

Kokoukseen osallistunut valtiovarainministeri Siluanov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan, että kryptovaluuttojen ongelmat liittyvät esimerkiksi rahanpesuun ja tunnistuskysymyksiin.

– Olemme päättäneet, että valtion tulisi säännellä kryptovaluuttojen liikkeellelaskua, niiden louhintaa sekä myyntiä. Valtion pitäisi ottaa nämä kaikki hallintaansa, Siluanov sanoi.

Louhijat maksamaan veroja

Venäjän varavaltiovarainministeri Aleksei Moisejev sanoi keskiviikkona, että Venäjän liittovaltion verovirasto saattaa myös osallistua sääntelyn määrittelemiseen, koska hallitus haluaa kerätä veroja virtuaalivaluuttojen louhijoilta.

Kryptovaluuttojen louhinnassa tietokoneen laskentatehon avulla käsitellään valuuttasiirtoja ja ylläpidetään verkon toimintaa. Tietokoneensa louhintaan tarjoavat saavat palkkioksi uutta virtuaalivaluuttaa, jota syntyy louhintaprosessissa.

Venäjän keskuspankki ilmoitti tiistaina, että Venäjä aikoo estää kotitalouksilta pääsyn verkkosivustoille, jotka myyvät bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja.

Markkinat määräävät arvon

Virtuaalivaluutat perustuvat teknologiseen varmentamiseen, eikä niiden arvoa takaa keskuspankki. Kryptovaluuttojen arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan kryptovaluuttapörsseissä.

Bitcoin on vanhin ja tunnetuin kryptovaluutta. Sen kehitti vuonna 2008 Satoshi Nakamoto -nimellä esiintynyt henkilö tai taho.

Aluksi yksi bitcoin maksoi alle yhden euron. Tämän jutun julkaisuhetkellä yhdestä bitcoinista sai pulittaa noin 4 040 euroa.

Virtuaalivaluuttojen suosio on kasvanut tänä vuonna sijoittajien ja keinottelijoiden parissa. Kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on korkeimmillaan noussut noin 125 miljardiin euroon.

Lähteet: Reuters, Tass