Tilannekuvauksen mestarin Elliott Erwittin näyttely jatkaa Salon taidemuseon voittokulkua

Salon Veturitallin näyttelyssä on käynyt runsaan viikon aikana jo yli tuhat näyttelyvierasta.

valokuvanäyttelyt
Elliot Erwittin kuva
Elliot Erwitt

SaloMarilyn Monroen utuinen katse ja John F. Kennedyn jämäkkä tuijotus tervehtivät museovierasta Salon Veturitallissa. Toisaalta valokuvaajan vaimon ja ensimmäisen lapsen hellä kohtaaminen koskettavat upeassa, mustavalkoisessa kuvassa. Pienikokoinen koira on kuvattu sen omalta tasolta.

Salon taidemuseo on vakiinnuttanut asemansa valokuvataiteen esityspaikkana. Nyt siellä on esillä valokuvaaja Elliott Erwittin näyttely (siirryt toiseen palveluun). Pari vuotta sitten Nick Brandtin eläinkuvat (siirryt toiseen palveluun) keräsivät 30 000 kävijää. Samantyyppistä menestystä voi povata Erwittin näyttelylle. Ensimmäisen aukioloviikon aikana vieraita oli noin 1 500.

New Yorkissa asuvaa Elliott Erwittia kutsutaan valokuvauksen teräsvaariksi ja tilannekuvauksen mestariksi.

Elliot Erwittin kuva
Elliot Erwitt

Harvassa näyttelyssä on samaan aikaan esillä kuvia sodanjälkeisen maailman suurmiehistä, elokuvatähdistä ja koirista. Venäjänjuutalaisen, tilannekuvauksen mestarin, Elliott Erwittin ura on kestänyt 1940-luvun puolivälistä 2000-luvulle.

Taidemuseon johtaja Laura Luostarinen nostaa erityisesti esiin kylmän sodan aikaiset kuvat. Elliott Erwitt pääsi kuvausmatkoille muun muassa silloiseen Neuvostoliittoon.

Hän vuokrasi koiria kuvauksia varten, laskeutui niiden tasolle ja sai upeita kuvia.

Laura Luostarinen

– Historiallisesti mielenkiintoisimpia ovat juuri kylmän sodan aikaiset valokuvat. Kylmä sota on ehkä nykyäänkin jälleen ajankohtainen, Luostarinen pohtii.

Hellyyttävät nappisilmäiset koirat

Salon Veturitallissa on esillä yli sata pääosin mustavalkoista valokuvaa. Taidemuseon johtaja Laura Luostarinen kertoo, että Elliott Erwitt tunnetaan koirakuvista.

Elliot Erwittin kuvaama koira
Elliot Erwitt

– Hän vuokrasi koiria kuvauksia varten, laskeutui niiden tasolle ja sai upeita kuvia. Joskus hän sai ne hyppäämään ja laukaisi sitten kameransa, kertoo Luostarinen.

Koirakuvat ja jännittävät kuvakulmat herättävät katsojissa tunteita. Se on kuvaajan tarkoitus, sillä Erwittin mukaan kuva on hyvä, jos näin käy.

On ehkä kivampi lähteä Helsingistä Saloon kuin Helsingistä Lontooseen katsomaan hyvää valokuvanäyttelyä.

Laura Luostarinen

– Museon asiakaspalveluun on tultu kertomaan, että tämä näyttely tekee hyväntuuliseksi. Ihmiset viihtyvät täällä pitkään. Elliott Erwittin valokuvien yksi salaisuus on, että niissä on surua ja iloa. Niissä on myös aistillisuutta, rakkautta ja romantiikkaa, Luostarinen kertoo.

Valokuvanäyttelyyn Saloon Lontoon sijaan

Salon taidemuseossa on panostettu valokuvataiteeseen jo pitkään. Kävijöitä tulee eri puolilta maata.

– On mukavaa, että valokuvanäyttelyt ovat tulleet museoihin jäädäkseen. Asumme Euroopan periukoilla. On kivampi lähteä katsomaan hyvää valokuvanäyttelyä Helsingistä Saloon kuin Helsingistä Lontooseen. Se saattaa olla juuri se sama näyttely, kertoo Laura Luostarinen.

Saloon Erwittin näyttely tuli muuten Budapestista.

Elliott Erwittin näyttely "Retrospective" Salon taidemuseo Veturitallissa 30.9.2017- 4.2.2018.