Hyppää sisältöön

Tom of Finland ei saa nimikkokatua synnyinkaupunkiinsa Kaarinaan

Kaarina ei ollut vielä valmis Touko Laaksosen kadulle. Äänestyksen voittanut Oskarinkatu viittaa Oskari Hollméniin.

Tom of Finlandin sarjakuvat ja maalaukset kertovat miehistä. Kuva: Pauliina Karjalainen / Yle

Kansainvälisesti tunnetuin kaarinalainen Touko Laaksonen ei ainakaan vielä saa nimikkokatua synnyinkaupunkiinsa. Kaarinan kaupunkikehityslautakunta ei lämmennyt ajatukselle. Laaksosen mukaan nimetty katu sai yhdeltätoista jäseneltä vain kolme ääntä.

Paraistentien ja Kaarina-talon välinen osuus nykyisestä Lautakunnankadusta nimetään uudelleen Oskarinkaduksi. Myös Kaarina-talon eteen tuleva aukio nimetään Oskarintoriksi.

Kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä Touko Laaksonen tunnetaan paremmin kansainvälisellä taiteilijanimellään Tom of Finland.

Oskarinaukion nimi viittaa Oskari Hollméniin. Hänen ansiotaan katsotaan olevan Kaarinan säilyminen itsenäisenä kuntana. Hollmén myi vuonna 1968 Hovirinta-tilan Kaarinan kunnalle Turun kaupungin sijasta.

Tom of Finlandin nimi elää monin tavoin

Kaupunginarkkitehti ja kaupunkikehityslautakunnan esittelijä Pasi Aromäki kertoo, että nimikkokatu saattaa toteutua myöhemmin. Nyt puheena oleva kadunpätkä tarvitsi nopeasti nimen, eikä päätös tällä kertaa kallistunut Laaksosen suuntaan.

Nimi kuitenkin elää monin tavoin muualla. Aiemmin tänä vuonna Turun Logomon edessä olevä aukio nimettiin Tom of Finlandin aukioksi.

Tom of Finlandia on juhlistettu myös muun muassa elokuvalla, musikaalilla, lakanoilla ja tyynyliinoilla. Myös kahvipaketteja on myyty Tom of Finlandin homoeroottisilla kuvilla.

Touko Laaksonen syntyi Kaarinassa vuonna 1920. Hän kuoli vuonna 1991, ja saavutti suuremman maineen vasta kuoltuaan.

Kaarina muuttuu vauhdilla

Kaarinan keskusta on suurten muutosten kourissa. Asemakaavamuutoksella keskustan vanha liiketalorakennus puretaan ja tori siirretään Kaarina-talon edustalle.

Purettavan liikerakennuksen eteläosaan ja Oskarinaukiolle on tarkoitus rakentaa neljä uutta asuinkerrostaloa, liiketiloja ja maanalainen pysäköintihalli. Rakennusoikeutta tulee yhteensä vajaa 10 000 kerrosneliömetriä.

Torialue suunnitellaan tarkemmin erikseen. Kaarinan kaupunkikehityslautakunta päätti kaavamuutoksesta samassa kokouksessa, jossa äänestettiin Touko Laaksosen kadusta.