15-vuotias Minttu Kurki valtasi kaupunginjohtajan paikan tyttöjen päivänä – "Tasa-arvossa yhä työstettävää"

Joensuun kaupunginjohtajana yhden päivän toiminut Minttu Kurki haluaa poistaa sukupuolileimat ammateista.

tasa-arvo
Minttu Kurki
Nelli Kallinen / Yle

Kaupungin strategia, tasa-arvon toteutuminen työelämässä, naisten ja miesten palkkaerot – näillä asioilla tuskin kovin moni 15-vuotias tyttö tai poika vaivaa päätään arjessaan, mutta 15-vuotiaalle Minttu Kurjelle kyseiset teemat kuuluvat päivän pohdittavien asioiden listaan.

Kaupungintalo Joensuu
Joensuun kaupungintalosta löytyy 15-vuotiaan kaupunginjohtajan työhuone.Nelli Kallinen / Yle

Kurki on nimittäin kaapannut Joensuun kaupunginjohtajan paikan itselleen. Johtajan saappaisiin astuminen on osa kansainvälisenä tyttöjen päivänä järjestettävää Gilrs Takeover -tempausta.

– Tällä päivällä pyritään tuomaan suoraan ja voimakkaasti esille sitä, miten paljon enemmän miehiä on päättävissä rooleissa kuin naisia. Siksi vallassa olevat miehet tulevat tänään nuorten tyttöjen syrjäyttämiksi, Kurki kertoo.

Minttu Kurki ja Kari Karjalainen
Minttu Kurjen työpäivä alkoi kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen paikan valtauksella.Nelli Kallinen / Yle

Kurki onkin Joensuun historiassa ensimmäinen nainen, joka toimii kaupunginjohtajana. Tähän asti johtajan paikalla ovat istuneet vain miehet.

– Kaikki ei ole täydellistä. Onneksi Joensuussa on muuten tosi edistyksellistä: naisia on paljon muissa johtavissa rooleissa, Kurki tuumaa.

Valta ja vaikuttaminen kiinnostavat

On selvää, että Kurkea kiinnostavat johtotehtävät ja vaikuttamismahdollisuudet.

Nuori nainen on tutustunut vaikutusvaltaiseen työhön muun muassa ollessaan TET-jaksolla Liperin kunnanjohtajalla. Muutaman viikon päästä Kurki puolestaan suuntaa viikon TET-jaksolle eduskuntaan Emma Karin avustajan apulaiseksi.

Kokous
Päivän aikana käytiin läpi muun muassa kaupungin strategiaa.Nelli Kallinen / Yle

Myös Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalaiselle Kurki on tuttu vaikuttaja jo neljän vuoden takaa.

– Minttu soitti minulle ja pyysi, että Joensuussa liputettaisiin lapsen oikeuksien päivänä. Se ei ollut silloin vielä virallinen liputuspäivä, mutta me liputimme ja myöhemmin siitä tulikin virallinen liputuspäivä, Mintulle valtansa luovuttanut kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo.

Lounaalla
Mielenkiintoisen aamupäivän jälkeen oli kaupunginjohtajilla aikaa myös lounastaa.Nelli Kallinen / Yle

Kurjen päivä Kari Karjalaisen paikalla ei suinkaan ole pelkkää esillä olemista ja keskusteluja. Kurki nimittäin tekee päivän päätteeksi virallisen kaupunkia koskevan päätöksen.

"Tasa-arvoa on pidettävä yllä"

Me päätettiin, _aloittaa Kurki kertomaan päätöksenteosta medialle, mutta korjaa nopeasti _minä Joensuun kaupunginjohtaja päätin.

– Päätin, että kaupunki ja Abloy tekevät yhteistyötä, jotta nuoret tytöt pääsevät tutustumaan metallialaan lukkotehtaalla. Metallialaa pidetään poikien alana. Ehkä tutustumisen jälkeen tytöt uskaltaisivat hakea metallialoille paremmin kuin ennen.

Kurjen tekemällä päätöksellä kaupunki sitoutuu edistämään tyttöjen ammatinvalintaa teknisille aloille.

Juuri eri ammattien sukupuolittuneisuus tuntuukin olevan Kurjelle sydämenasia.

Päätöksen teko
Virallisen päätöksen allekirjoittaminen oli päivän kohokohta.Nelli Kallinen / Yle

– Suomessa on edelleen aika voimakkaasti "miesten" ja "naisten" töitä. Ne asenteet saattavat vaikuttaa siihen, mihin ammatillisiin oppilaitoksiin tytöt ja pojat hakevat peruskoulun jälkeen.

Kurjen mukaan useat hänen ikäluokkaansa kuuluvat tytöt ja pojat kokevat edelleen fyysiset ammatit kuten auto- ja metsäalan miesten hommiksi. Hoitoala puolestaan määritellään edelleen usein naisten työksi.

Päätös
Joensuun kaupunki sitoutuu edistämään tyttöjen ammatinvalintaa teknisille aloille.Nelli Kallinen / Yle

– Vaikka Suomessa on tasa-arvoasiat nyt tosi hyvin, pitää niitä työstää koko ajan. Muuten kymmenen vuoden päästä olemmekin taas jälkeenjääneitä, kaupunginjohtajan saappaita lainannut Kurki summaa.