EU otti kantaa suomalaistoimittajan tuomioon: "Turkin noudatettava demokratian vaatimuksia"

Euroopan komissio kehottaa Turkkia kunnioittamaan oikeutta reiluun oikeudenkäyntiin ja syyttömyysolettamaan.

Turkki
EU:n ja Turkin liput
EU on kritisoinut Turkin toimia viime vuoden vallankaappausyrityksen jälkeen. Erityisesti Saksan ja Turkin välit ovat tulehtuneet.Erdem Sahin / Epa

*BRYSSEL *Euroopan komissio kertoo olevansa huolestunut EU-maiden kansalaisten jatkuvista pidätyksistä ja oikeudenkäynneistä Turkissa. EU:n edustusto Ankarassa on tiiviissä yhteydessä kyseisten jäsenmaiden edustustojen kanssa.

Komission tiedottaja kommentoi Ylelle suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin saamaa vankeustuomiota.

– Turkin on ehdokasmaana noudatettava korkeimpia demokratian vaatimuksia ja käytäntöjä, myös ilmaisunvapauden ja tiedotusvälineiden vapauden suhteen, tiedottaja sanoi lausunnossa.

Komissio perää Turkkia kunnioittamaan oikeutta reiluun oikeudenkäyntiin. Sen on myös pidettävä kiinni syyttömyysolettamasta.

Toimittaja Ayla Albayrak.
Ayla AlbayrakJuha Heikanen / Yle

Ayla Albayrak on ensimmäinen EU-maan kansalaisuuden omaava toimittaja, joka on saanut Turkissa vankeustuomion. Yhdysvalloissa oleskeleva Albayrak tuomittiin poissaolevana kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen "terroristipropagandan levittämisestä".

Hän oli tehnyt Wall Street Journal -sanomalehteen reportaasin itä-Turkin kurdialueelta. Lehden mukaan rikossyyte oli perusteeton.

Turkki käy samaan aikaan periaatteessa neuvotteluja EU:n jäsenyydestä, joskin neuvottelut ovat käytännössä olleet jäissä jo jonkin aikaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että neuvottelut pitäisi katkaista. Turkki on pidättänyt yhteensä 11 Turkin ja Saksan kaksoiskansalaista, heidän joukossaan Die Welt -lehden toimittajan Deniz Yücelin.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi STT:lle, että ilmaisunvapauteen liittyy Turkissa "huolestuttavia piirteitä". Turkki on vanginnut eri arvioiden mukaan 150–300 toimittajaa.

Lue lisää:

Lehdistöjärjestö suomalaistoimittajan tuomiosta: Turkin lehdistönvapaustilanne katastrofaalinen

Miksi Turkki langetti suomalaistoimittajalle tuomion "terrorismipropagandan levittämisestä"? 5 kysymystä Turkin tilanteesta

Soini: Journalismin tilanne Turkissa ongelmallinen, asiasta sanottu ja pitää sanoa uudelleen

Myös saksalaistoimittaja oikeuden eteen Turkissa – syytetään "terroristipropagandasta"