Hyppää sisältöön

Intian korkein oikeus: Seksi alaikäisen vaimon kanssa on raiskaus

Kansalaisjärjestöt toivovat, että oikeuden päätös nostaisi julkiseen keskusteluun aviopuolison tekemän raiskauksen kriminalisoinnin.

Kuva: AOP

Intian korkein oikeus päätti keskiviikkona, että aviomies syyllistyy raiskaukseen, jos hän on sukupuoliyhteydessä alaikäisen vaimonsa kanssa. Merkittävä päätös suojelee ainakin periaatteessa miljoonia lapsivaimoja Intiassa.

Seksin suojaikäraja on Intiassa 18 vuotta. Maan lain mukaan seksin harrastaminen alle 16-vuotiaan tytön kanssa on aina raiskaus. Poikkeuksena tähän on ollut tilanne, jossa aviomies on sukupuoliyhteydessä alaikäisen vaimonsa kanssa.

Nyt korkein oikeus katsoi, että seksin suojaikäraja on 18 vuotta kaikissa tapauksissa. Päätös ei kuitenkaan tule voimaan takautuvasti.

Aviopuolisoiden välinen raiskaus ei ole rikos Intiassa. Naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavat kansalaisjärjestöt toivovat, että korkeimman oikeuden päätös lisäisi keskustelua avioliiton sisäisen raiskauksen kriminalisoinnista.

Intian hallitus uskoo, että aviopuolison tekemän raiskauksen kriminalisointi voisi horjuttaa avioliittoja ja tehdä miehistä haavoittuvia vaimojensa ahdistelulle.

Lapsiavioliitot ovat yleisiä Intiassa, vaikka ne ovat laittomia. Syinä tähän ovat muun muassa köyhyys, heikko lainvalvonta, patriarkaaliset sosiaaliset normit ja perheiden huoli kunniastaan.

Tuoreen intialaisen tutkimuksen mukaan maaseudulla lähes joka neljäs ja kaupungeissa joka viides tyttö meni naimisiin alle 18-vuotiaana.

.
.