Raatteentiekin jäi taakse – Vuosisadan parhaaksi valittu Harjutie on kaunis, mutta tuo mutkia matkaan

Harjutie sai varteensa kunnianosoituksen valinnastaan. Savonlinnan Punkaharjulla sijaitsevan tien merkitys on ollut suuri.

tiet
Vasemmalla: Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen. Oikealla: Suomen tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen.
Harjutien sai varteensa Vuosisadan tie -opaskyltin. Sen paljastivat Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen ja Suomen tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen.Sanni Harmanen / Yle

Hyvällä tiellä on hyvä jatkaa. Ja kulkea uudestaan, kerrasta toiseen.

–Kun kuulin, että Harjutie on ehdolla, tiesin, että voitto tulee kotiin, hihkuu Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Mikkosen mukaan hän kääntää autonsa aina Harjutielle käydessään Punkaharjulla.

– Vaikka omine mutkineen se tuo lisämutkia matkaan, Mikkonen naurahtaa.

Mikkosen suosikki valittiin elokuisessa äänestyksessä Vuosisadan tieksi. Kilpailun järjestivät Suomen Tieyhdistys ja Maaseudun Tulevaisuus –lehti.

Keskiviikkona paljastettiin Vuosisadan tie -opaskyltti Harjutien länsipään levähdysalueella. Harjutien varteen tulee myöhemmin kaksi muutakin opaskylttiä. Viereen kaavaillaan myös infotaulua Harjutiestä.

Punkaharju liittyi Savonlinnaan vuonna 2013.

Nelostie oli vain hyvä ehdokas

Suomen Tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen tunnustaa, että uskoi toisen ehdokkaan voittavan.

– Etukäteen omissa piireissä mietittiin, että ei varmaan tule sellaista tietä, joka voittaa Raatteentien.

Suomussalmella sijaitseva Raatteentie on tunnettu erityisesti Raatteen tien taistelusta talvisodassa vuonna 1940. Raatteentie pääsi lopulta finaalikolmikkoon yhdessä Harjutien ja Päijänteen saaristotien kanssa.

Raitanen uskoi lisäksi, että kisassa pärjäisivät hyvin valtakunnalliset tiet. Raitasen mukaan esimerkiksi Nelostie oli hyvä ehdokas. Lopulta paikallisuus kuitenkin jyräsi. Raitasen mukaan Savonlinna ja Punkaharju onnistuivat pitämään kilpailua hyvin esillä ja saamaan äänestäjät liikkeelle.

Finaalikolmikkoa sai äänestää menneenä kesänä. Ääniä annettiin yli 7 000 kappaletta. Harjutie keräsi äänistä 42 prosenttia.

Kauneus, paikallisuus ja tuttuus

Raitasen mielestä Harjutien suurin valtti on kauneus, jota ei poista edes sateinen ja syksyinen päivä. Raitanen uskoo äänestäjiä viehättäneen myös tien paikallisuus ja tuttuus.

Tiellä on ollut suuri merkitys paikallisesti.

– Aikanaan se on ollut melkein ainut väylä, jota pitkin on kuljettu. Raskas liikenne siirtyi vasta 1970-luvulla silloin rakennetulle ohitustielle, Mikkonen muistelee.

Teiden merkitys ihmisten elämälle on suuri. Raitanen huomauttaa, että samat ihmiset olivat allekirjoittamassa Suomen itsenäisyysjulistusta ja perustamassa Suomen Tieyhdistystä.

– Tiet ovat kaikella tavalla liikuttava tekijä ja tärkeitä yksittäiselle ihmiselle, elinkeinoelämälle ja sitä myöten koko Suomelle.