yle.fi-etusivu

Senaattori McCain ärähti Turkille: ”Albayrakin tuomio on kumottava”

Veteraanisenaattori vaatii Yhdysvaltoja painostamaan Turkin hallitusta, jotta Turkissa vangittuja toimittajia vapautettaisiin.  

Turkki
John McCain
Michael Reynolds / AOP

Washington

Turkki on saanut vaikutusvaltaisen vastustajan Yhdysvaltain senaatissa Wall Street Journalin toimittajan Ayla Albayrakin saaman vankeustuomion myötä.

Republikaanisenaattori John McCain vaatii presidentti Donald Trumpin hallintoa painostamaan Turkkia, jotta se peruisi Albayrakin tuomion.

Turkkilainen oikeusistuin määräsi Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion työskentelystään Turkin kurdialueilla. Albayrak on Turkin ja Suomen kansalainen.

McCain pitää Wall Street Journalin ja toimittajajärjestöjen tavoin tuomiota perusteettomana. Tiedotteessaan McCain sanoo (siirryt toiseen palveluun) olevansa tyrmistynyt tuomiosta, joka hänen mukaansa ”perustuu vääriin syytteisiin.”

– Todellinen syy Albayrakin tuomioon on se, että hänellä oli rohkeutta ja taitoa raportoida objektiivisesti erilaisista poliittisista näkemyksistä Turkissa ja sen lähialueella. Albayrakin tuomio on jälleen huolestuttava esimerkki siitä, miten presidentti Erdoğanin hallinto painostaa vapaata lehdistöä, McCain sanoo tiedotteessaan.

– Yhdysvaltojen pitää vaatia Turkin hallitusta kumoamaan tämä perusteeton tuomio ja vapauttamaan kaikki väärin perustein vangitut toimittajat, ja puolustaa ihmisoikeuksia niin Turkissa kuin kaikkialla maailmassa”, McCain sanoo.

McCain on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista aktiivipoliitikoista. Hän on ollut senaattorina vuodesta 1986 lähtien. McCain pyrki presidentiksi vuonna 2008, mutta hävisi Barack Obamalle.

Lue lisää:

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä” – Journalistien tilanne vaikeutuu entisestään maassa

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalinen häirintä

Anna Kontula A-studiossa: "On kansanedustajia, jotka tulevat niin metsästä, etteivät he ole huomanneet meidän elävän 2000-lukua”

Talvisää

Painava lumi painoi kuplahalleja kasaan pääkaupunkiseudulla – Päivystävä palomestari: "Mitään ei ollut tehtävissä enää"

Itävalta

Itävallan kaasuonnettomuus aiheutti rajun hinnannousun – Italiaan julistettu hätätila

Talvisää

Meteorologin varoitus: yö pakastaa vetiset tienpinnat etelässä – pohjoisessa piiskaavaa lumipyryä