Koe uusi yle.fi

Islannissa aletaan erottaa hiilidioksidia ilmasta ja muuttaa se kiveksi

Yhtiö yrittää kehittää teknologiaa, jolla voitaisiin hillitä ilmastonmuutosta.

hiilidioksidi
Hellisheidin geoterminen voimala Islannissa.
Hellisheidin geoterminen voimala Islannissa.AOP

Sveitsiläinen Climeworks-yhtiö aloittaa huomenna torstaina teknisen kokeen, jossa tonneittain hiilidioksidia erotetaan ilmasta ja siirretään syvälle islantilaisen kallion uumeniin. Kilometrin syvyydessä suurin osa hiilidioksidista muuttuu parissa vuodessa kiveksi.

Reykjavikin energiayhtiö on jo vuodesta 2007 lähtien upottanut Hellisheidin lämpölaitoksessaan syntyvää hiilidioksidia syvälle basalttikallioon.

Climeworks yrittää kehittää teknologian, joka olisi laajennettavissa teolliseen mittakaavaan. Alkuvaiheessa ilmasta erotetaan 50 tonnia hiilidioksidia. Määrä on suhteellisen vähäinen - se vastaa suunnilleen yhdysvaltalaisen perheen vuodessa aiheuttamia päästöjä.

Toiminta ei ole ainakaan alussa kustannustehokasta. Yhden hiilidioksiditonnin käsittely maksaa lähes 500 euroa. Climeworks toivoo, että kun tekniikka kehittyy ja toiminta kasvaa, kustannuksetkin laskevat. Euroopan unioni tukee tutkimushanketta.

Hiilidioksidi liuotetaan veteen ja kemikaalien avulla saadaan muuttumaan kiveksi. Islannissa on todettu, että basalttikalliossa muutos tapahtuu satoja kertoja nopeammin kuin muunlaisessa ympäristössä. Samankaltaista kalliota maapallolla on paljon.

Normaalisti hiilidioksidin kivettyminen veisi satoja vuosia.

Hiilidioksidin muuttuminen mineraalimuotoon estää sen palautumista uudelleen ilmakehään.

Tutkija epäileväinen

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Potsdamin ilmastonmuutosinstituutin tutkija Jessica Strefler pitää hanketta lupaavana, mutta ei kuitenkaan ratkaisuna ilmastonmuutoksen ongelmaan.

Hänen mielestään olennaisinta olisi keskittyä vähentämään ihmisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä, eikä hukata rahaa kalliisiin teknisiin ratkaisuihin, jotka eivät välttämättä toimi.

Lue lisää: Tonneittain hiilidioksidia muuttui kiveksi – iso edistysaskel ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lähteet: Reuters, Yle

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalinen häirintä

Anna Kontula A-studiossa: "On kansanedustajia, jotka tulevat niin metsästä, etteivät he ole huomanneet meidän elävän 2000-lukua”

Talvisää

Painava lumi painoi kuplahalleja kasaan pääkaupunkiseudulla – Päivystävä palomestari: "Mitään ei ollut tehtävissä enää"

Itävalta

Itävallan kaasuonnettomuus aiheutti rajun hinnannousun – Italiaan julistettu hätätila

Talvisää

Meteorologin varoitus: yö pakastaa vetiset tienpinnat etelässä – pohjoisessa piiskaavaa lumipyryä