Matalapaineet piiskaavat sateita Suomeen jatkuvalla syötöllä – pari poutapäivää luvassa

Sääennusteet ovat lokakuun ajan näyttäneet harvinaisen märältä.

Sateinen sää
Uutisvideot: Matalapaineet tuovat sateita Suomeen
Uutisvideot: Matalapaineet tuovat sateita Suomeen

Sade piiskaa lokakuista Suomea, eikä loppua tunnu tulevan. Erityisesti Etelä-Suomessa on satanut kuin saavista: tiet tulvivat ja Tulvakeskus kehottaa ihmisiä varovaisuuteen. "Jo 15 senttimetriä nopeasti virtaavaa vettä kaataa aikuisen ihmisen", varoitettiin tiistaina.

Kyse ei ole mistään mystisestä sadekirouksesta, vaan hitaasta korkeapaineesta ja vikkelistä matalapaineista.

– Korkeapaine on parkkeerannut Välimerelle. Se tarkoittaa sitä, että kun matalapaineita syntyy koko ajan jatkuvalla syötöllä merialueella, ne liikkuvat kaikki tänne pohjoiseen, selvittää Ylen meteorologi Marjo Hoikkanen.

Korkeapaineet ovat sellaisia, että ne pysyvät paikallaan pitkiäkin aikoja. Matalapaineet taas ovat nopeita liikkeissään ja ne ovatkin koko lokakuun piiskanneet Suomea sateilla.

– Me nyt vain satumme olemaan siinä reitillä, ja matalapaineet ovat sopivasti sattuneet juuri eteläiseen Suomeen, Hoikkanen sanoo.

Sunnuntaina saattaa jopa pilkahdella aurinko

Loppuviikko kuluu, yllättäen, melko sateisena erityisesti Etelä-Suomessa. Torstaina sateet keskittyvät erityisesti Tampere–Helsinki-akselille.

– Ihan etelässä tosiaan sataa, vettä voi tulla taas se 20–30 milliä. Eli ei kauhean hyvältä näytä todellakaan tulvien kannalta.

Turun moottoritiellä Espoon kohdalla on tulvien vuoksi vain yksi kaista on auki torstaina. Aamuruuhkaan kannattaa varata siis erityisesti aikaa. Loppuviikon tulevat sateet eivät ainakaan helpota tulvatilannetta.

Perjantaina onkin sitten hetki hengähdykselle jopa Etelä-Suomessa. Välipäivän ajan voi varautua lauantain sateisiin.

– Perjantai on välipäivä sateiden suhteen Pilvistä on kyllä, mutta voi olla jopa ihan poutaakin jossain päin maata. Vaikka ei sada, niin tulvatilanne voi silti olla paha.

Jos tähän asti on selviytynyt kuivin jaloin, niin lauantaina luultavasti ympäri maan kannattaa ottaa esiin sadevarusteet. Matalapaine pyyhältää sateineen koko Suomen pituudelta. Lämpötilat liikkuvat samoissa lukemissa. Pohjoisessa saattaa sataa räntää ja lunta.

Sääkartat lupailevat, että sunnuntaina sateet pysyvät poissa.

– Sunnuntai näyttää parhaalta näistä päivistä – jopa ihan miellyttävältä. Voisi olla, että jopa aurinko paistaisi Etelä-Suomessa. Asteita voi olla vähän 10 asteen yläpuolellakin.

Tulvavettä Turun moottoritiellä keskiviikkoaamuna.
Tulvavettä Turun moottoritiellä keskiviikkoaamuna. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuinka harvinaisista sademääristä puhutaan? No, aika harvinaisista

Syyssäähän tunnetusti kuuluvat sateet, mutta tämä lokakuu on ollut poikkeuksellinen.

Tiistaina Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen Tulvakeskus tiedotti, että suurimmassa osassa maata on ollut erittäin sateista. Uudellamaalla on satanut jopa harvinaisen, paikoin myös poikkeuksellisen paljon vettä.

Esimerkiksi Espoon Nuuksiossa mitattiin tiistaina lokakuun alun sademääräksi 126,6 millimetriä. Tämä on ennätyksellisen suuri lukema kyseiseen ajankohtaan – vastaavaa ei olla mitattu vuoden 1960 alusta lukien.

– Kyllä samanlaisia sademääriä lokakuun alusta löytyy 2000-luvulta, mutta kyllä nyt tämä vuosi tällä hetkellä näyttää menevän top 3:een maksimisademäärissä. Eli voi sanoa, että on jopa harvinaista.

Tyypillisesti lokakuun alussa maan etelä- ja keskiosassa sataa noin 15 millimetriä, ja koko kuukauden aikana 55–60 millimetriä. Koko lokakuun kaikkien aikojen sademääräennätys on 228 millimetriä.

Lue myös:

Sade-ennätyksiä hätyytellään: Työmaat viivästyvät, tiet heikentyvät ja juurestilat ovat ongelmissa

Turun moottoritie saatetaan joutua sulkemaan Kehä III kohdalla – "Pahin tulva on vasta edessä"

Nyt sataa niin paljon, että Ilmatieteen laitos varoittaa tulvista: Nopeasti virtaava vesi voi kaataa ihmisen