1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaistoimittajan kahden vuoden vaino – Yle julkaisee vaiettuja yksityiskohtia, miten Turkki ajoi läpi tuomion “terrorismipropagandasta” Ayla Albayrakille

Albayrakin työnantajan Wall Street Journalin kokoamat dokumentit näyttävät, miten Turkki halusi hiljentää Albayrakin.

Turkki
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Tumay Berkin / EPA

Turkin oikeusviranomaiset yrittivät järjestelmällisesti vaientaa suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin ja vaikeuttaa hänen työskentelyään toimittajana eri tavoin. Yle sai sanomalehti Wall Street Journalilta tämän todistavia dokumentteja.

Turkkilainen oikeusistuin määräsi tiistaina Albayrakille kahden vuoden ja yhden kuukauden vankilatuomion hänen työskentelystään toimittajana Turkin kurdialueilla. Hän on ensimmäinen EU-maan toimittaja, joka on tuomittu vankeuteen Turkissa. Työnantaja Wall Street Journal sekä New Yorkissa tiedon vastaanottanut Albayrak ovat tuominneet jyrkästi oikeuden päätöksen.

Tässä jutussa oleva aikajana perustuu Wall Street Journalin selvitykseen tapahtumista.

Albayrakin tapauksen käsittely Turkin oikeusjärjestelmässä on tapahtunut samaan aikaan, kun Turkki on luisunut maata yhä itsevaltaisemmin johtavan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin käsiin.

Kuvakaappaus Ayla Albayrakin kuulustelupöytäkirjasta. Istanbulin poliisi kuulusteli Albayrakia 26. marraskuuta 2015.
Kuvakaappaus Ayla Albayrakin kuulustelupöytäkirjasta. Wall Street Journal käänsi alun perin turkinkielisen pöytäkirjan englanniksi.Wall Street Journal

19. elokuuta 2015Wall Street Journal julkaisee jutun nuorista kurdisisseistä, jotka käyvät kaupunkisotaa maan turvallisuusjoukkoja vastaan Silopin kaupungissa (siirryt toiseen palveluun) maan kaakkoisosassa. Jutun toimittaja on Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen Ayla Albayrak.

Seuraavina päivinä Albayrakin juttu leviää verkossa kymmenillä eri sivustoilla. Tekstistä irrotetaan osia ja ne kerrotaan väärässä asiayhteydessä. Turkin viranomaiset sulkevat eri sivustoilta 24 juttua, jossa on otteita Albayrakin artikkelista.

23. marraskuuta 2015_ Ayla Albayrak saa ilmoituksen Silopin kaupungin syyttäjältä. Tämä tutkii, voidaanko Albayrak panna syytteeseen avustamisesta ja yllytyksestä terrorismiin._

26. marraskuuta 2015_ Albayrak kutsutaan kuulusteluihin poliisiasemalla Istanbulissa. Hän toteaa, että artikkeli käsitteli Turkin hallituksen ja Kurdien työväenpuolueen PKK:n välistä konfliktia. Albayrak painottaa, ettei hän voi hallita muilla nettisivustoilla julkaistavia tekstejä._

Albayrakin artikkelin joutuminen Turkin hallitusta tukevien sivujen kohteeksi ei liene sattumaa, sanoo Turkkiin ja Lähi-itään erikoistunut saksalaistutkija.

Erityisenä kohteena ovat olleet toimittajat, jotka ovat Albayrakin tapaan erikoistuneet kertomaan Turkin armeijan ja kurdien työväenpuolueen PKK:n taisteluista Kaakkois-Turkissa.

– Hallitusta tukevilla toimittajilla on ollut käytössään hyvin vaarallinen tapa: he asettavat toisin ajattelevat toimittajat maalitauluiksi vääristelemällä heidän juttujaan, sanoo tutkija Roy Karadag Bremenin yliopistosta Saksasta.

Karadagin mukaan Turkin valtapuoluetta AKP:ta lähellä olevat tahot pyrkivät leimaamaan ihmisiä valtion vihollisiksi. Tilanne oli erityisen herkkä kesällä 2015, kun Turkki valmistautui syksyn parlamenttivaaleihin.

Toimittaja Ayla Albayrak.
Ayla AlbayrakJuha Heikanen / Yle

*14. huhtikuuta 2016 *Turkkilainen syyttäjä nostaa syytteen Albayrakia vastaan terrorismin vastaisen lain rikkomisesta. Tapaus on siirretty Silopista toiselle syyttäjälle Cizren kaupunkiin. Ensimmäinen kuuleminen määrätään pidettäväksi lokakuussa 2016.

15. heinäkuuta 2016_ Vallankaappausyritys alkaa perjantai-iltana. Tuntemattomassa paikassa puhuva presidentti Recep Tayyip Erdoğan käskee ihmiset kaduille vastustamaan vallankaappaajia. Yön aikana taisteluissa kuolee satoja ihmisiä._

Seuraavana päivänä Erdoğan julistaa vallankaappausyrityksen kukistetuksi. Kostotoimet alkavat heti. Pidätysaalloissa kaikkiaan yli 50 000 ihmistä joutuu vangituiksi. Puhdistukset ulottuvat erityisesti opinahjoihin ja muualle akateemiseen maailmaan. Noin 150 000 ihmistä menettää työpaikkansa.

Myös toimittajan ammatti muuttuu entistä vaarallisemmaksi. Turkista tulee seuraavien kuukausien aikana valtio, jossa pidetään toimittajia vangittuna enemmän kuin missään muualla.

Albayrak ei ole ainoa toimittajana työskentelevä kaksoiskansalainen, joka on joutunut ajojahdin kohteeksi. Alkuvuodesta 2017 Turkin viranomaiset vangitsivat Die Welt -lehden toimittajan Deniz Yücelin, jolla on Turkin ja Saksan kansalaisuus. Häntä vastaan ei ole nostettu syytteitä.

Karadag niputtaa kaikki kaksoiskansalaiset samaan tukalaan punttiin.

– Vaikka Saksa yrittää tehdä kaikkensa hänen auttamisekseen, syytteessä olevat toimittajat ovat Turkille poliittisia aseita, tutkija Roy Karadag Bremenin yliopistosta täsmentää.

Aikaisemmin Albayrakin työnantaja Wall Street Journal olisi tunnettuna yhdysvaltalaislehtenä saattanut olla jonkinlainen suoja. Vaan ei enää, Karadag huomauttaa.

– Luulen, että tämä oli ensimmäinen merkki siitä, että hallinto aikoo todella tuomita kaikki toimittajat, joilla on kaksoiskansalaisuus. Samalla se on varoitus niille, jotka uskovat vielä voivansa tehdä Turkissa vapaata journalismia.

Toimittaja Deniz Yücelin vapauttamista vaativa juliste Gaggenaussa Saksassa.
Toimittaja Deniz Yücelin vapauttamista vaativa juliste Gaggenaussa Saksassa. Ronald Wittek / EPA

*27. lokakuuta 2016 *Tuomioistuin Cizren kaupungissa on luvannut, että suomalaisturkkilainen toimittaja Albayrak voi osallistua oikeuden kuulemiseen videoyhteyden välityksellä Istanbulista. Oikeus ei kuitenkaan järjestä videoyhteyttä, eikä siitä tiedoteta Istanbuliin.

Ylen saamien tietojen mukaan Wall Street Journalin edustajat ja Albayrak eivät tiedä, että oikeuden istunto käydään ilman heitä.

Tuomioistuin julistaa Albayrakista kiinniottomääräyksen (turkiksi yakalama kararı) sekä etsintäkuulutuksen. Hänet on tuotava oikeuden eteen todistamaan, Cizren tuomioistuin toteaa.

Wall Street Journal valittaa pidätysmääräyksestä. Tuomioistuin peruu määräyksensä ja päättää sittenkin antaa Albayrakille luvan todistaa seuraavassa kuulemisessa videoyhteyden välityksellä.

*24. tammikuuta 2017 *Albayrak todistaa Istanbulissa syytteitä vastaan. Sekä Albayrak että hänen puolustusasianajajansa toistavat, että juttu Kaakkois-Turkin kaupunkitaisteluista oli puolueetonta uutisointia. Tuomioistuin lykkää jälleen kerran tapauksen käsittelyä. Oikeus kuitenkin päättää, että Albayrakille ei määrätä matkustusrajoitteita eikä hänen vapauksiaan muutenkaan rajoiteta.

Turkkilaissaksalaisen Deniz Yücelin syyte on sama kuin Albayrakilla eli terrorismipropagandan levittäminen. Syyte tulee artikkelista, jossa Yücel kertoi Turkin energiaministerin hakkeroiduista sähköposteista. Ministeri on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vävy.

Tapaus kiristi nopeasti Saksan ja Turkin välejä. Saksan ulkoministeriö kutsui Turkin suurlähettilään puhutteluun. Ulkoministeri Sigmar Gabriel luonnehti pidätystä “kovaksi ja suhteettomaksi”, liittokansleri Angela Merkel puolestaan “katkeraksi pettymykseksi”.

Yücelistä on tullut yksi tunnetuimmista Turkin sananvapausvangeista. Lokakuussa 2017 hän on ollut vangittuna yli 200 päivää.

Saksalaistutkija Karadag odottaa tuomioita tulevan lisää.

– Turkin toiminnalla ei näytä olevan enää mitään rajoja. Se on kylmäävää.

Yhteen asiaan Albayrakin tapauksessa tutkija kiinnittää erityisesti huomiota.

– Se, että oikeusjuttu häntä vastaan alkoi jo vuonna 2015 ennen vallankumousyritystä todistaa, ettei Turkin väite vain vallankumouksellisen toiminnan kitkemisestä pidä paikkaansa.

Turkiksi käännetty versio Ayla Albayrakin jutusta, josta hän sai tuomion.
Turkiksi käännetty versio Ayla Albayrakin jutusta, josta hän sai tuomion.Wall Street Journal

*21. maaliskuuta 2017 *Oikeudenkäynnissä seuraa hämmentävä vaihe. Tapaus siirretään jälleen uudelle syyttäjälle. Tämä siirtää käsittelyä toukokuulle.

30. toukokuuta 2017_ Syyttäjä ei pysy sittenkään samana, vaan tapaukseen nimitetään vielä kerran uusi syyttäjä. Oikeuden istunnossa tämä toistaa saman viestin kuin edeltäjänsä: Albayrak on avustanut terrorismijärjestöä propagandalla. Toimittaja on myös vastuussa siitä, mitä 24 muuta nettisivustoa on kertonut Wall Street Journalin artikkelista. Syyttäjä ei viittaa ollenkaan Albayrakin ja puolustusasianajajien todisteisiin siitä, että Wall Street Journalin uutisointi on ollut puolueetonta._

Sattumaa tuskin on sekään, että syyttäjä vaihtui Albayrakin jutussa useammin kuin kerran. Tai kuten tutkija Karadag kuvailee: syyttäjän vaihtuminen ei ole kovin yleistä, mutta jos syyttäjä vaihtuu, sillä on merkitystä.

– Jos hallitus haluaa, että suomalaisturkkilainen toimittaja ajetaan oikeuteen asti, se hankkii syyttäjän joka tekee juuri niin [kuin hallitus haluaa] ja etsii tuomarit, jotka määräävät oikeanlaiset tuomiot.

Hallinnon haluamien tuomioiden läpiajaminen onnistuu, sillä vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa oikeuslaitosta siivottiin niin, että se on täysin presidentti Erdoğanin käsissä.

28. syyskuuta 2017_ Wall Street Journalin asianajaja vetoaa vapauttavan tuomion puolesta. Syyttäjä ei muuta aikaisempia lausuntojaan. Cizren tuomioistuin kertoo antavansa tuomionsa tiistaina 10. lokakuuta._

Turkki on pyrkinyt ulottamaan toimittajien vainon myös maan rajojen ulkopuolelle. Syyskuun lopulla syyttäjä vaati Saksaan paenneelle journalistille Can Dündarille Interpolin kansainvälistä pidätysmääräystä. Vain päivää aikaisemmin Dündar oli nimitetty ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Entä kuinka kaukana Turkki on tyranniasta? Ei kaukanakaan, tutkija Roy Karadag kuittaa.

– Kyse on vain sanankäytöstä. Se mitä me tutkijat kutsumme autoritaariseksi hallinnoksi on käytännössä lähes sama asia kuin tyrannia.

10. lokakuuta 2017_ Cizren oikeusistuin antaa tuomionsa. Suomalaisturkkilainen Ayla Albayrak tuomitaan “terrorismipropagandan levittämisestä” vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi._

Recep Tayyip Erdoğanin jättimäinen kuva kerrostalon seinässä. Edustalla ihmisiä ja puluja.
Sedat Suna / EPA

14:43 Juttuun lisätty tieto, että Ayla Albayrak on vastaanottanut tiedon tuomiosta New Yorkissa.

Lue lisää:

Suomalainen huipputoimittaja sai Turkissa tuomion ”terrorismipropagandan levittämisestä” – Journalistien tilanne vaikeutuu entisestään maassa

Miksi Turkki langetti suomalaistoimittajalle tuomion "terrorismipropagandan levittämisestä"? 5 kysymystä Turkin tilanteesta

Vakoojaksi kutsumista, pidätyksiä ja "maalitusta" – toimittajan työ on riskialtista Turkissa

Lue seuraavaksi