Kongon vaalikomissio: Äänestystä Kabilan korvaamiseksi ei ennen vuotta 2019

Kongossa ei ole itsenäistymisen jälkeen vielä koskaan nähty reiluihin vaaleihin perustunutta vallanvaihtoa

demokratia
Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila
Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph KabilaMichael Kappeler / EPA

Kongon demokraattisen tasavallan vaalikomissio on ilmoittanut, ettei maassa järjestetä äänestystä presidentti Joseph Kabilan korvaamiseksi ennen vuoden 2019 alkua.

Oppositio pelkää, että Kabila pyrkii lykkäämään vaaleja kunnes voi poistaa esteet uudelleen valinnalleen. Kongon perustuslaki kieltää presidenttiä palvelemasta pidempään kuin kaksi kautta.

Vuodesta 2001 asti hallinneen Kabilan kausi päättyi jo viime joulukuussa, mutta hän sai jäädä virkaan erillisen sopimuksen myötä. Kymmeniä ihmisiä kuoli tuolloin mielenosoituksissa ja levottomuuksissa, joissa vastustettiin Kabilan jatkoa presidenttinä.

Äänestys on ollut määrä pitää kuluvan vuoden aikana. Äänestystä on lykätty useasti ja vaalikomissio sanoi heinäkuussa, ettei koko maata kattavaa äänestystä olisi mahdollista pitää tänä vuonna turvallisuustilanteen takia.

Komissio kertoo myös tarvitsevansa aikaa vaalien järjestelyyn sen jälkeen kun äänestäjärekisterit on koottu.

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut, että vaalit pidettäisiin tänä vuonna hallituksen ja oppositioryhmien sopimuksen mukaisesti.

YK kertoi elokuussa, että Kongon demokraattisessa tasavallassa 3,8 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodeistaan väkivaltaisten levottomuuksien takia. Suurin osa paenneista oli lähtenyt Kasain maakunnasta.

Lähteet: Reuters, STT