Kolarissa yritetään päästä yhteisymmärrykseen Hannukaisen kaivoksesta

Kunnanjohtaja Antti Määttä: Käymme keskusteluja ja teemme töitä nimenomaan sen eteen, että kaivoksen hyödyt olisivat mahdollisimman suuret ja haitat mahdollisisimman pienet.

kaivokset
Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä
Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä toivoo, että Hannukaisen kaivosasiassa päästään hyvään ja sopuisaan ratkaisuun.Jorma Korhonen / Yle

Kolarissa yritetään kovasti sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä Hannukaisen kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista.

– Pyrimme siihen, että kaikki selviäisivät voittajina, Antti Määttä sanoo. Hänen mukaansa siihen on hyvät edellytykset.

Määttä iloitsee siitä, että keskustelun ilmapiiri on parantunut.

– Ihmiset eivät ole välttämättä muuttaneet perusmielipidettään kaivoksesta, mutta hirveän moni sanoo odottavansa, että juupas-eipäs-keskustelu jää ja päästään keskustelemaan itse ratkaisuista.

Isossa hankkeessa ei ole oikotietä

Kunnanjohtaja Antti Määtän mukaan tällaisessa isossa hankkeessa ei ole oikotietä. Pitää vain jaksaa keskustella ja kääntää kiviä, eikä vaikeimpiakaan kysymyksiä saa pelätä. Ne kysymykset ovat juuri niitä, joihin pitää etsiä vastaukset.

Tapojärvi-yhtiöön kuuluva Hannukainen Mining Oy haluaa avata uudelleen Hannukaisen kaivoksen.

Kaivoshankkeen ohjausryhmä ja Kolarin kunta jatkavat vuorovaikutusiltojen järjestämistä kerran kuussa. Paikallisten yrittäjien mielestä Hannukaisen rautakaivos haittaa muun muassa Ylläksen matkailun kehittämistä. Kaivoksen pelätään myös saastuttavan alueen vesistöjä ja vaarantavan Muonionjoen lohikannan.