Sofi Oksanen kehottaa Melania Trumpia murtamaan itätytön stereotypiaa: Hiljaisuutesi ei ole yksityisasia

Jos antaisit aktiivisen toimijan roolin voittaa, sinusta voisi tulla meidän kaikkien sankari, Oksanen kirjoittaa ruotsalaislehdissä ja Helsingin Sanomissa julkaistussa avoimessa kirjeessään.

Melania Trump. Kuva: Olivier Douliery / EPA

Kirjailija Sofi Oksanen kehottaa Yhdysvaltain presidentin puolisoa Melania Trumpia ottamaan vaikenemisen sijaan aktiivisen roolin ensimmäisenä naisena.

Oksasen mukaan Melania Trumpin hiljaisuus ei ole yksityisasia, sillä se vaikuttaa lukuisten muiden naisten elämään ja mahdollisuuksiin, heidän oikeuksiinsa ja kykyynsä puolustautua.

– Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, Oksanen kiirjoittaa avoimessa kirjeessä, joka on julkaistu Ruotsissa muun muassa Expressen-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) sekä Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Oksanen huomauttaa, että länsimaissa stereotypia itätytöstä on seksityöläinen tai surullinen postimyyntimorsian, riiston ja epätasa-arvon symboli, modernin orjuuden kuva.

Slovenialaistaustaisesta Melania Trumpista on Oksasen mukaan tullut itäeurooppalaisen unelman ruumiillistuma, kun tämä on noussut Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi. Siitä huolimatta ei ole syntynyt "Melania-efektiä".

–  Sinä et ole muoti-ikoni, et idoli.

– Sinä et saa naisia ostamaan mekkoja, mutta sinä olet parasta, mitä itätyttöbisnekselle on tapahtunut aikoihin, Oksanen kirjoittaa.

Sofi Oksanen Kuva: IBL / AOP

Hänen mukaansa Melania Trump sanoo "En ole nalkuttava vaimo" silloin, kun sanoo jotain. Muuten tämä on hiljaa ja nielee aviomiehensä seksistiset kommentit.

– Juuri sellaisia morsioita idästä haetaan. Tyttöjä, jotka näyttävät supermalleilta, mutta ovat isoäitiensä kasvattamia, kuten erään toimiston sloganissa todetaan. Jokainen avioliitossasi kokemiasi nöyryytyksiä käsittelevä artikkeli tuo lisää asiakkaita itätytöille, ja jokainen klikkaus vaientaa jonkun itätytön, joka on kokenut vääryyttä, Oksanen sanoo.

Hän huomauttaa, että tyttöbisneksen synkemmässä päässä rehottaa ihmiskauppa.

– Lukuisat järjestöt työskentelevät aktiivisesti tuodakseen näkyville ihmiskaupan julmuuden ja auttaakseen sen uhreja. Työtä tehdään, jotta lainsäädäntö paranisi ja jotta Itä-Euroopan tasa-arvokehitys vahvistuisi.

Oksasen mukaan Melania Trump toivotettaisiin enemmän kuin mielellään mukaan naisten oikeuksia edistävään joukkoon, jos tämä vain antaisi ensimmäisen naisen roolin voittaa.

– Se rooli on yhteiskunnallisesti aktiivisen toimijan, maailmaa muuttavan ihmisen. Silloin sinusta voisi tulla meidän kaikkien sankari, Oksanen toteaa.