Kuopion keskustan alueella tulee ruskeaa vettä hanoista

Vesijohtoverkon saneeraus on irrottanut veteen sakkaa, joka värjää sen ruskeaksi.

Kuopio
Kuopion veden jakelupiste Kuopion torilla.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion keskustan alueella on häiriöitä vedenjakelussa. Hanoista on tullut aamun aikana ruskeaa vettä. Kuopion Vesi on saanut runsaasti ilmoituksia ruskeasta hanavedestä torstai-aamun aikana.

Veden värjääntymisen aiheuttaa rauta-mangaanisakka, jota on irronnut vesijohtoverkon saneerauksen yhteydessä. Kuopion Vesi peruskorjaa Itkonniemen vesilaitokselta kaupungin pohjoisimpiin osiin vettä syöttävää päävesijohtoa.

Jo ennalta yhtiö on varoittanut, että etenkin loppuviikon aikana tehdään urakan vaativimpia liitostöitä, jotka nostavat veden laatuhäiriöiden riskiä. Asukkaita on kehotettu varaamaan juomavettä noin kolmen vuorokauden tarvetta varten.

Kuopion Vedellä on veden jakelupisteitä Kuopion torilla, Itkonniemen vesilaitoksella, Alavan kirkolla ja sataman alueella Gustav Raninin muistomerkin läheisyydessä Kirkkokadun ja Varastokadun kulmalla. Aiemmin vedenjakelupiste oli myös Männistön Teboililla, mutta siellä vesi on ollut värjääntynyttä torstaina kello 16.00. Jakelupaikka ei ole toiminnassa ennen kuin vesi kirkastuu.

Värjääntynyttä vettä ei suositella käytettäväksi juoma- tai talousvetenä ja myös pyykinpesua on syytä välttää. Jos vesi ei ole värjääntynyttä, sitä voi käyttää normaalisti.

17.08: Päivitetty vedenjakelupisteiden tilanne.