1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Matildan lukio ei maksa maltaita: Oppikirjat ovat ilmaisia ja läppärihankintaan saa tukea kunnalta

Lukio-opintojen kalleus kulminoituu kaupungeissa. Useiden pienten kuntien lukioissa, kuten Tohmajärvellä, opiskelu on lähes ilmaista.

lukio
Matilda Nikkinen
Matilda Nikkinen saa kirjat ilmaiseksi Tohmajärven lukiolaisena. Tanja Perkkiö / Yle

Abiturientti Matilda Nikkisen ei ole tarvinnut miettiä lukion oppikirjojen hintaa.

– Kaikki oppikirjat ja sähköiset oppimateriaalit ovat Tohmajärven lukiossa ilmaisia, hän kertoo.

Kirjat on lukiolaisille ostettu kunnan pussista Tohmajärvellä jo vuodesta 2001, kertoo sivistystoimenjohtaja Matias Valoaho. Tälle vuodelle kirjoihin ja tietotekniikkastipendeihin budjetoitiin noin 30 000 euroa.

– Lukion aloittaessani saimme myös 200–250 euron stipendin läppärin hankintaan. Sillä rahoitin osan omasta tietokoneestani, kertoo Matilda Nikkinen.

Lukion kalleudesta on uutisoitu tänä syksynä monta kertaa ja kansalaisaloite toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta kerätään parhaillaan nimiä.

Monilla väen vähenemisen kanssa kamppailevilla pienillä paikkakunnilla lukiolaisen todellisuus on aivan toinen kuin kaupungeissa.

Lukion aloittaessani saimme myös 200–250 euron stipendin läppärin hankintaan. Sillä rahoitin osan omasta tietokoneestani.

Abiturientti Matilda Nikkinen

Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Kymenlaaksossa monet kunnat tukevat oman lukionsa vetovoimaa antamalla opiskelijoille oppikirjat maksutta ja houkuttimina ovat myös stipendit tietotekniikkahankintoihin.

Musiikkia harrastavan ja sen alan ammattiopintoihin tähtäävän Matilda Nikkisen mielessä oli myös taidelukioon Savonlinnaan pyrkiminen. Kotikunnan lukio vei kuitenkin voiton.

– Täällä on elämä helpompaa ja saa asua kotona. Rahakin vaikutti, totta kai, mutta ennen kaikkea äidin lihapata, abi hymyilee.

Oppikirjoista muutama on sellainen, että ne pitää palauttaa koululle, mutta suurimman osan kirjavuoresta saa omakseen. Lukiolaiselle niiden arvo on jopa yli 2 000 euroa.

Onko Matilda Nikkinen sitten jäänyt paitsi jotain, kun on oman paikkakunnan pienessä lukiossa?

– Bändimusiikki ei toteutunut valinnaiskurssina, mutta siihen koottiin ryhmä ja soitimme lopulta kuitenkin yhdessä. Täällä on todella kannustavaa ja hyvää opetusta. En ajattele, että olisin menettänyt mitään.

Lue seuraavaksi