Öljyvahinkoja ehkäistään Seinäjoella: Maanalaiset säiliöt halutaan tarkempaan syyniin

Maan alla on paljon öljysäiliöitä, joiden kuntoa ei ole tarkastettu koskaan. Ne ovat selvä ympäristöriski.

öljysäiliöt
Työmies tarkastaa pientalon öljysäiliötä.
Antti Pylväs / Yle

Seinäjoella kaupunki on lähettänyt kirjeen öljylämmitteisille kotitalouksille ja pyytää omistajia selvittämään lämmityslaitteistonsa ja maanalaisten öljysäiliöidensä kunnon.

Samalla kaupunki täydentää tietojaan siitä, minkä verran kaupungin alueella on riskialttiita öljysäiliöitä.

– Haluamme herätellä ihmisiä. Tiedossa on, että paljon on kiinteistöillä vielä maan alla öljysäiliöitä, joita ei ole tarkastettu koskaan, sanoo ympäristötarkastaja Hanna Latva-Kiskola.

Maan alta voi löytyä myös käytöstä poistettuja ja puhdistamattomia öljysäiliöitä, jotka on asennettu paikalleen jopa vuosikymmeniä sitten. Silloin voidaan Latva-Kiskolan mukaan puhua todellisesta maan alla piilevästä öljyvaarasta.

Vahinko tulee kalliiksi

Seinäjoen kaupungin alueella on kotitalouksissa tullut ilmi vuosittain yhdestä kahteen öljyvahinkoa. Vaikka kysymys ei ole suurista määristä öljyä, voi vahinko koitua kiinteistön omistajalle kalliiksi.

– Valitettavasti kun sellainen vahinko tapahtuu, niin sen kuntoon saattaminen on sitten iso ja kallis työ, sanoo Latva-Kiskola.

Kiinteistöjen omistajille on lähetetty tuhansia kirjeitä eli kaupunki on lähestynyt kaikkia kotitalouksia, joissa tiedetään olevan öljylämmitys.

– Olemme huomanneet, että kirjeiden lähettämisen jälkeen ihmiset ovat aktivoituneet selvittämään laitteistojen tilaa ja myös tarkistuttamaan öljysäiliöitä.

Tarkastukset määräajoin pohjavesialueilla

Tarkastuksia tekevät Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) hyväksymät tarkastusliikkeet.

Muualla kuin pohjavesialueilla öljysäiliöiden tarkastaminen ei ole pakollista, mutta sitä suositellaan vahinkojen välttämiseksi.

Tärkeällä tai muulla vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella olevat maanalaiset öljysäiliöt on tarkastettava määräajoin (siirryt toiseen palveluun). Määräaikaistarkastusten tekeminen on kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla.