Mehuasemat tursuavat nyt omenia – "Välillä on tehty 11-tuntisia päiviä"

Omenasato kypsyi useita viikkoja myöhässä. Omenat ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia kylmästä kesästä huolimatta.

mehut
Kaksi naista pussittavat omenatuoremehua.
Kirsti Kotro ja Marja Piikki iloitsevat uudesta pastörointikoneesta. Esa Huuhko / Yle

Juvalla entisissä ammattioppilaitoksen tiloissa ovi käy kuin saluunassa. Vanhassa opetuskeittiössä häärää kaksi naista huivi ja kertakäyttöhattu päässään. Kirsti Kotro ja Marja Piikki ovat juuri saaneet 52 kiloa omenoita puristettua ja pastöroitua mehuksi. Lopputuloksena on 35 litraa tuoremehua muovisissa hanapakkauksissa.

– Tämän vuoden trendi tuntuu olevan nämä 3 litran hanapakkaukset, niitä ihmiset haluavat, Marja Piikki sanoo ja näyttää viinipöniköistä tuttua muovista pussukkaa.

Vielä jokunen vuosi sitten asiakkaat toivat omat pullonsa mehuasemalle omenoiden mukana. Nykyään suurin osa asiakkaista haluaa ostaa reilun euron kappaleelta maksavan hanapakkauksen mehuilleen.

Omenamehua pussitetaan mehausemalla.
3 litran hanapakkaus on tämän vuoden hitti tuoremehuasemilla. Esa Huuhko / Yle

Juvan maa-ja kotitalousnaiset ovat saaneet tälle syksyä uuden pastörointilaitteen. Teräksinen pönttö kiiltelee uutuuttaan. Laite kuumentaa mehun noin 80 asteiseksi, jolloin mahdolliset mikrobit kuolevat ja mehun säilyvyys paranee huomattavasti. Suurin osa asiakkaista haluaa mehunsa pastöroituna.

– Tätä mehua voi säilyttää viiileässä tilassa vaikka vuoden, ja se säilyy juomakelpoisena, kertoo Kirsti Kotro vuosien kokemuksella.

Kotro ja Piikki ovat tehneet maa-ja kotitalousnaisten nimissä tuoremehua vuosia. Syksyt eivät ole veljiä keskenään. Tänä syksynä omenia on murskattu tähäne mennessä noin 8 000 kiloa.

– Huippusyksyinä on jopa yli 16 000 kiloa omenaa käsitelty. Tänä vuonna ehkä päästään kymmeneen tuhanteen kiloon, Marja Piikki kertoo.

Nainen puristaa mehua mehuasemalla.
Omenat murskataan koneella. Murskasta puristetaan mehu irti puristimella. Marja Piikki työn touhussa. Tarja Nyyssönen / Yle

Juvan tuoremehuasemalla tehdään mehua niin yksityisten kuin omenanviljelijöidenkin omenoista. Keskiverto asiakas tuo 80-100 kiloa omenia mehustettavaksi.

– Parasta mehua tulee kun yhdistää useampia eri lajikkeita. Silloin ei yleensä ole niin kirpakkaa mehu, Kotro sanoo.

Tänä syksynä omenat ovat olleet pieni kokoisia, mutta mehukkaita. Pastöroitu tuoreomenamehu on valmista nautittavaksi sellaisenaan. Litrahintaa säilytyspusseineen mehulle tulee parin kolmen euron verran.

– Tätä kun juo, ei tee mieli enää kaupasta ostaa sokeroituja mehuja. Näihin ei lisätä täällä mitään, vaan maku tulee omenasta itsestään ja on just sopivan makeaa, Piikki ja Kotro toteavat yhdstä suusta.

Nainen linkoaa mehua omenoista.
Välillä omenat tukkivat mehupuristimen. Silloin pitää ottaa avuksi kepakko. Tarja Nyyssönen / Yle

Naiset koemaistavat jokaisen mehuerän ennen pussitusta. Kiireisinä hetkinä mehu antaa energiaa, sillä ruokataukoja ei aina ehdi pitämään. Keittiön nurkassa on kahvinkeitin ja jääkaappi, jossa kahdestaan mehuasemaa pyörittävät naiset säilyttävät eväitään.

– Välillä on tehty 11 tuntisia päiviä. Omenasato kypsyi tänä vuonna myöhässä ja aluksi näytti ettei tule hyvä omenavuosi. Kuukauden päivät tämä asema on ollut nyt avoinna. Varmaan lokakuun loppuun asti asiakkaita riittää, Kotro kertoo.

Omenapusseja mehuaseman pihalla.
Nämä omenat odottavat vielä mehustusta. Tarja Nyyssönen / Yle