HRW: Kasvavia todisteita kidutuksesta Turkin pidätysselleissä

Suurin riski joutua kaltoinkohdelluksi on viime vuoden vallankaappausyrityksestä epäillyillä sekä kurdijärjestö PKK:n jäsenillä, kertoo ihmisoikeusjärjestö.

Turkki
Turvallisuusjoukkoja vartioimassa oikeustaloa oikeudenkäynnin aikana.
Turvallisuusjoukkoja vartioimassa oikeustaloa oikeudenkäynnin aikana.Erdem Sahin / EPA-EFE

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoo, että pidätettyjen kaltoinkohtelusta Turkissa on saatu yhä enemmän todisteita viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Järjestö kertoo saaneensa uskottavia todisteita 11:stä vakavasta kaltoinkohtelusta. Tiedot perustuvat asianajajien ja sukulaisten haastatteluihin ja oikeudenkäyntiasiakirjoihin.

Poliisin väitetään muun muassa pahoinpidellleen pidätettyjä rankasti, riisuneen heitä alasti sekä tehneen heille seksuaalista väkivaltaa tai uhanneen sillä.

Lisäksi järjestöllä on tietoja viidestä katoamisesta, joissa tekijöiksi epäillään viranomaisia.

Kidutuksesta viranomaisille tehtyjä valituksia ei ole HRW:n mukaan tutkittu kunnolla.

Kymmeniä tuhansia pidätetty

Väitetyt kidutuksen uhrit ovat ihmisiä, joita Turkin viranomaiset syyttävät yhteyksistä terroristijärjestöihin tai osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Suurin riski on vallankaappausyrityksestä syytetyillä sekä kielletyn kurdien PKK-järjestön jäsenillä, Human Rights Watch sanoo. (siirryt toiseen palveluun)

Järjestön mukaan sen raportissa mainitut tapaukset edustavat vain murto-osaa tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa esitetyistä uskottavista kaltoinkohteluväitteistä.

Turkki on aiemmin kiistänyt syyllistyneensä kidutukseen.

Turkki syyttää viime kuun vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa elävän turkkilaisen muslimisaarnaajan Fethullah Gülenin kannattajia. Gülen kiistää syytökset, mutta kymmeniä tuhansia Gülenin tukijoiksi epäiltyjä on pidätetty tai erotettu virastaan Turkissa.

Korjattu 12.10. 15:50: Muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin nimen oikeinkirjoitus.