Runsaat vesisateet tekevät hallaa tieverkolle – kevääksi on luvassa mittavia routavaurioita, jos sade jatkuu

Suuret sademäärät nostavat pohjaveden pintaa.

teiden kunnossapito
Tulvavesi noussut Espoon Kirkkojärvellä aikaisin torstaina aamulla 12. lokakuuta

Lokakuuta on eletty suuressa osassa maata erityisen sateisissa tunnelmissa. Esimerkiksi Etelä-Suomessa on monin paikoin hätyytelty koko kuukauden ennätyssateita.

Tieverkolle runsaat sateet eivät ole tehneet hyvää. Soratiet kuoppaantuvat ja päällystetyillä teillä reikien määrä lisääntyy. Sateen vaikutukset ovat olleet kaiken lisäksi nopeita.

– Ja sateella korjaavia toimenpiteitä on vaikea tehdä, kertoo Etelä-Suomen teistä vastaava Ely-keskuksen kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala.

Rajala kehottaa tienkäyttäjiä seuraamaan teitä tavallista tarkemmin ja vinkkaa soittamaan vaurioista tienkäyttäjälinjalle (0200 2100).

– Siellä saattaa olla yllättäviä reikiä. Ja pahimmassa tapauksessa siellä voi olla vesisyöpymiä, jotka aiheuttavat suurempia vaikeuksia.

Syksyn runsaat sateet saattavat aiheuttaa ensi kevääksi reippaasti routavaurioita. Roudan määrään vaikuttaa pohjaveden pinnan taso, joka toistaiseksi on paikoin vielä alhainen.

– Näillä sademäärillä pohjaveden pinta nousee ylöspäin. Toivotaan toki, että koko syksy ei olisi näin sateinen. Mutta jos tällä vauhdilla jatketaan, niin routavaurioita on tieverkolla tavallista enemmän, Rajala arvioi.