Sote-ratkaisu lykkääntyy ensi viikkoon – Ylen lähteet: Kokoomuksella ja keskustalla viime hetken kina asiakassetelistä

Perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon mukaan laki vaatii vielä sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvioita.

politiikka
Nainen kävelee sairaalan käytävällä.
Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki tulee eduskuntaryhmien käsittelyyn vasta ensi viikolla, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikko (kesk.) twitterissä. Esityksen uusin versio oli määrä esitellä eduskuntaryhmille tänään.

Saarikon mukaan laki tarvitsee vielä muutamilta kohdiltaan sote- ja perustuslakiasiantuntijoiden arvioita.

Ylen tietojen mukaan valinnanvapauslaista on tullut kiistaa keskustan ja kokoomuksen välille, ja se koskee ainakin asiakasseteliä.

Asiakassetelillä kansalainen voi ostaa esimerkiksi kaihileikkauksen maakunnan hyväksymältä yritykseltä.

Tarkemmin ottaen kiistellään siitä, onko asiakasseteliin subjektiivinen oikeus, kuten kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko sanoi Ylen haastattelussa maanantaina. Annika Saarikko totesi keskiviikkona Ylelle, että hän on Risikon kanssa eri linjoilla.

Subjektiivinen oikeus johonkin palveluun tarkoittaa sitä, että se on pakko antaa.

Ylen tietojen mukaan sopua kiistaan on hierottu varhaisesta aamusta lähtien.

Oppositio on ottanut kantaa soten viimeisimpään käänteeseen Twitterissä. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan sote-integraatio ja markkinaehtoistaminen on vaikea yhtälö. Hän syyttää hallitusta voitontavoittelusta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ihmettelee ministerien epätietoisuutta siitä, mistä valinnanvapauslaissa on sovittu.

Lue myös:

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti