Poliisi lisännyt näkyvyyttään eduskunnassa – aseistettuna paikalla aina istuntojen aikana

Aiemmin poliisi oli läsnä eduskunnassa satunnaisesti lisäämässä turvallisuutta.

eduskunta
Eduskuntasali.
Muutoksen tarkoituksena on lisätä erityisesti kansanedustajien ja ministerien turvallisuutta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yleinen turvallisuustilanteen muutos on johtanut siihen, että poliisi on keväästä asti näkynyt eduskuntatalolla Helsingissä selvästi aikaisempaa tiheämmin.

– Siviiliasuinen poliisi on eduskunnassa paikalla aina istuntojen aikana. Aiemmin poliisia näkyi talossa silloin tällöin, kuvaa muutosta eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola.

Muutoksen tarkoituksena on lisätä erityisesti kansanedustajien ja ministerien turvallisuutta. Läsnäolon tihentämisen taustalla ei Savolan mukaan ole mitään yhtä syytä tai tapahtumaa, vaan on katsottu "yleistä tilannetta."

Esimerkiksi viime maaliskuussa Lontoossa veitsimies hyökkäsi Parlamenttitalon edustalla poliiseja vastaan. Pian sen jälkeen poliisin läsnäoloa Suomen eduskunnassa lisättiin.

Häirikkö voidaan poistaa

Eduskunnan turvallisuutta hoitavat myös osaltaan eduskunnnan omat virkamiehet. Heillä on muun muassa oikeus suorittaa turvatarkastus ja tarkistaa saapujan henkilöllisyys sekä tarvittaessa evätä sisäänpääsy. Heillä on myös oikeus poistaa häirikkö eduskuntatalosta.

Poliisin valtuudet ovat talon väkeä laajemmat.

– Poliisilla on mahdollisuus käyttää toisenlaisia voimakeinoja. Poliisilla on aina tuliase mukana, myös silloin, kun kuljetaan eduskunnassa. Näin on ollut jo vuosia, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo.

Keväällä aloitettua käytäntöä pidetään yllä toistaiseksi ja sitä tarkistetaan tarpeen mukaan.

– Poliisin näkökulmasta mitään varsinaista raportoitavaa ei ole ilmennyt ja toivottavasti ei ilmenekään, Porola sanoo.

Eduskunnassa liikkuvien poliisien määrää ei paljasteta.

Päivitetty klo 14.13. Lisätty Heikki Porolan kommentit.