Hanoista alkoi tulla ruskeaa vettä Kuopiossa – jopa sairaala joutui siirtymään pulloveteen

Vedenjakeluhäiriöistä oli tiedotettu etukäteen, mutta niiden laajuus tuntui silti yllättäneen kaikki.

Kuopio
Sairaalan henkilökunta hakee vettä tankkiautosta.
Sairaalassa on osastoja, joilla värjääntynyttä vettä ei voida käyttää lainkaan.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa ilmenneet vesihäiriöt ovat aiheuttaneet isoja ongelmia. Hanasta tulee kaupungin keskustassa ja lähialueilla ruskeaa vettä ja se on yllättänyt pahasti muun muassa Kuopion yliopistollisen sairaalan.

Sairaalasta kerrotaan, että muun muassa lasten teho-osastolla on siirrytty kokonaan pulloveteen. Neljä dialyysipotilasta on viety hoidettavaksi lähisairaaloihin Iisalmeen ja Varkauteen. Loput dialyysipotilaat ja suu- ja leukasairauksien klinikan potilaat hoidetaan puolestaan suodatetun veden avulla. Suupotilaiden aikoja on myös siirretty ensi viikolle.

Potilaiden turvallisuus ei ole vaarassa.

Keskipäivällä sairaalan eteen saatiin tankkiauto, josta henkilökunta on käynyt hakemassa ämpäreillä vettä. Lisäksi osaan sairaalan rakennuksista tuli vielä ainakin yhden aikaan puhdasta vettä. Jos vesi ei ole värjääntynyt, sitä voi käyttää normaalisti.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan huomiseksi varattuja aikoja ei tarvitse muuttaa. Ainoastaan hammastoimenpiteet siirretään ensi viikolle, koska suodatettua vettä on rajoitettu määrä, johtajaylilääkäri Jorma Penttinen sanoo.

Vesiongelmat alkoivat sairaalassa aamupäivällä yhdentoista aikaan. Keskipäivällä sairaalan johto piti ongelmista kriisikokouksen ja toinen samanlainen järjestettiin iltapäivällä.

KYSissä seurataan tilannetta, ja valmiusjohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran perjantaina kello 8, mikäli tilanne ei muutu oleellisesti.

Häiriöistä varoitettiin ennalta, mutta niiden laajuus yllätti

Kyltti vedenlaatuhäiriöistä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.
Toni Pitkänen / Yle

Ruskeaa vettä alkoi tulla aamulla hanoista ensin sataman alueella. Päivän aikana ongelmat laajenivat Niiralan ja Haapaniemen kaupunginosiin. Värjääntymisen on aiheuttanut päävesijohdon saneerauksen yhteydessä vesijohdosta irronnut sakka.

Kuopion Vesi oli kyllä tiedottanut mahdollisista vesihäiriöistä, mutta niiden laajuus tuntuu silti yllättäneen kaikki. Esimerkiksi kaupungin pääterveysaseman hammashoitolan kaikki päivän hoitoajat on peruttu. Uusien aikojen järjestämisestä tiedotetaan, kun vedenlaatuhäiriöt on saatu kuriin. Muuten pääterveysasema toimii normaalisti.

Kaikki vesilaitoksen väliaikainen vedenjakelukalusto on käytössä. Väliaikaisia vedenjakelupaikkoja on Kuopion torilla, Kirkkokadun ja Varastokadun kulmassa keskustassa sekä Alavan kirkolla Niiralassa. Aiemmin vedenjakelupiste oli myös Männistön Teboililla, mutta siellä vesi on ollut värjääntynyttä torstaina kello 16.00. Jakelupaikka ei ole toiminnassa ennen kuin vesi kirkastuu.

Kuopion Veden mukaan vettä kannattaa varata jääkaappiin keskustassa ja lähialueilla, jos häiriöitä ei vielä ole esiintynyt.

Lue lisää Kuopion keskustan alueen vedenlaatuhäiriöiden paikallisista vaikutuksista täältä.

15.45: Artikkelia päivitetty KYSistä saaduilla tuoreilla tiedoilla.

17.06: Artikkeliin päivitetty, että Männistössä ei ole toistaiseksi vedenjakelupistettä.