Eiramon suuri matkailuinvestointi etenee – Utsjoen kuntapoliitikot toivovat kylän elpyvän

Kuntapoliitikot ovat positiivisin mielin toivottamassa Eiramon tervetulleeksi Utsjoelle, vaikka uhkakuviakin nähdään.

Lapin matkailu
Jussi Eiramo
Jussi Eiramon takana näkyy alue, jolta Utsjoen kunta päätti hänelle myydä 12,2 hehtaarin kokoisen tontin.Yle / Ritva Torikka

Kakslauttanen Arctic Resort Oy:n pääomistaja Jussi Eiramon suuri matkailuinvestointisuunnitelma etenee Utsjoella.

Utsjoen kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 11.10.2017 yksimielisesti myydä Kakslauttanen Arctic Resort Oy:n tytäryhtiön perustamista varten kaksi tonttia yhteensä 206 000 euron kauppahintaan. Tonttien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 15 hehtaaria.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Aikio on tyytyväinen yksimieliseen päätökseen.

– Sehän on aina parempi ulospäin, että kanta on yksimielinen. Minun mielestäni tontilla oli ihan hyvä hinta myös. Sitä ei kyllä voi sanoa, että kunta olisi ilmaiseksi maat lahjoittanut, sanoo Aikio.

Kunnalta ostettavien tonttien lisäksi Eiramo aikoo ostaa 50 hehtaarin suuruisen maa-alueen Metsähallitukselta. Metsähallitus ei kuitenkaan Eiramon mukaan vielä ole tehnyt päätöstä maan myynnistä.

Kakslauttanen Arctic Resort plánaide gullevaš eatnamat Ohcejogas
Karttaan on merkitty alueet, joihin Kakslauttanen Arctic Resort Oy ehdottaa asemakaava-alueen laajennusta ja muutosta. Alueet I ja II ovat vielä toistaiseksi kunnan maita, ja III Metsähallituksen maata.Ohcejoga gielda / Utsjoen kunta

Uuden yrityksen toiminta alkanee viimeistään neljän vuoden päästä

Eiramon suunnitelmissa on perustaa majoitus- ja ravitsemuspalveluita tarjoava matkailualan yritys aivan Utsjoen kirkonkylän keskustan tuntumaan. Uuden yrityksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuosien 2020-2021 aikana.

– Nyt alkaa selvittely, jotta tällainen yritystoiminta on mahdollista, eli missä asuvat työntekijät, jotka tulevat rakentamaan, missä asuvat valmiin hotellin 70 työntekijää ja miten saamme tehtyä täällä aktiviteetit, koska tärkeintä on, että aktiviteettipalvelutarjontaa on olemassa, kaikki tämä on vielä auki, Eiramo luettelee.

Asemakaavan laatimiskuluista vastaa Kakslauttanen Arctic Resort Oy.

– Kaavoitushan lähtee nyt tässä käyntiin. En tiedä miten kauan se kestää ja valitetaanko siitä. Toivottavasti ei mennä valitusrumbaan. Jos on pitkä valitusrumba, niin sitten ehkä Kakslauttanen vetäytyy siitä. Mutta toivottavasti näin ei käy. Heti kun kaava on valmis, alkaa työt, Eiramo sanoo.

Se, mitä Utsjoen kirkonkylässä ja kunnassa tapahtuu suuren yrityksen ja laajan rakennushankkeen myötä, on valtuuston puheenjohtaja Mika Aikion mielestä tässä vaiheessa vaikea arvioida.

Ohcejoga gielddastivrra ságadoalli Mika Aikio
Utsjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mika Aikio on tyytyväinen yksimieliseen päätökseen myydä tontit uuden matkailuyrityksen käyttöön.Yle / Ritva Torikka

– Mutta minä kyllä toivon, että se vaikuttaa niin, että tänne tulee uusia ihmisiä, yrittäjiä ja lapsiperheitä. Sitähän monet toivovat, ja minäkin toivon, että se elävöittäisi Utsjoen kirkonkylää, sanoo Aikio.

Ehtoja kauppakirjaan

Kunnanvaltuusto teki nyt periaatepäätöksen tonttien myynnistä ja niiden hinnoista. Kaupan ehtona on, että kauppakirjaan sisällytetään rakentamisvelvoitetta koskeva ehto.

Kauppakirja ja maankäyttösopimus tulevat kuitenkin vielä kunnanhallituksen hyväksyttäväksi myöhemmin.

– Kunnanhallitushan se lopulta kauppakirjan laatii, mutta tässä on kyllä ollut aivan selvää, että viiden vuoden sisään tonteille tulee rakentaa. Tällaisesta on ollut puhe ja ostajakin on sen hyväksynyt, painottaa Mika Aikio.

Muut ehdot ovat vielä määrittelemättä. Aikio on kuitenkin sitä mieltä, että kauppakirjaan ei kannata laittaa liikaa ehtoja.

– Esimerkiksi jos tulee ympäristöongelmia, niin se on viranhaltijoiden tehtävä seurata sitä, ja heidän kuuluukin tehdä niin. Minun mielestäni täytyy hyvin varovasti miettiä niitä ehtoja, pohtii Aikio.

"Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan"

Osa utsjokelaisista on tuonut Eiramon yrityssuunnitelmien yhteydessä esille huolen ympäristö- ja imagokysymyksistä. Huoli johtuu siitä, että viime vuonna esimerkiksi Aamulehti ja Lapin Kansa kirjoittivat Kakslauttanen Arctic Resort Oy:ssä olleen ympäristöongelmia ja epäselvyyksiä työntekijöiden palkoissa.

Eiramo kiistää, että hänen yrityksensä olisi menetellyt väärin työntekijöiden kanssa. Hän sen sijaan painottaa, että syy oli liettualaisessa työntekijöitä vuokraavassa yrityksessä, jonka kautta hän oli hankkinut työntekijöitä.

Kakslauttasessa tapahtuneita ympäristöongelmia Eiramo ei kommentoi. Hän kuitenkin lupaa, että kenenkään ei tarvitse olla sellaisista asioista huolissaan.

"Päätös oli hyvä"

Kunnanvaltuutettu Sammol Antti Lukkari on tyytyväinen tonttien myyntipäätökseen.

– Vaikka tässä tietenkin voi olla monia uhkakuvia, mitä se tähän kuntaan tuo, niin minä uskon, että ne positiiviset vaikutukset menevät plussan puolelle. Siksi minä toinkin omassa puheenvuorossani esiin sen, että me emme voi hylätä tällaista mahdollisuutta ja tarjousta, joka meille on tullut, Lukkari perustelee.

Hän uskoo, että Eiramon uuden yrityksen myötä katoaa Utsjoen kylältä hiljaisuus, mutta samalla se tuo jotain hyvääkin.

– Melkein jokaisen taskuun se tuo vähän lisää rahaa, sillä kyllä se varmasti tarjoaa työtä paikallisille, ja ihmiset myös käyttävät näitä kylän palveluita täällä.

Sámmol-Ánde Lukkari
Utsjoen kunnanvaltuutettu Sammo Antti Lukkari.Yle / Linnea Rasmus

– Kyllä minä uskon, että tähän hiljaisuuteen muutamat matkailijat hyvin katoavat. Sittenhän me näemme. Minä voin sanoa sitten viiden vuoden päästä, että minäkään en ymmärtänyt, että näin laajenee tämä asia, sanoo Lukkari.

Sammol Antti Lukkari kertoo, että keskusteluissa on tullut esille se, että ihmiset pelkäävät suurta kiinalaismatkailijoiden määrää.

– Jos me pelkäämme ulkomaalaisia ja tietyn alueen matkailijoita, niin silloin se on se huono puoli, miettii Lukkari.

Myös keskiviikon kokoukseen osallistunut varavaltuutettu Elle Aikio pitää päätöstä tonttien myynnistä hyvänä.

– Suurempi kysymys on, mitä myöhemmin tapahtuu, mutta sehän ei kuulunut tähän päätökseen, sanoo Aikio.

Elle Aikiolla on kaksi suurta huolta.

Elle Aikio
Varavaltuutettu Elle Aikio.Yle / Kirsti Länsman

– Tonen on se, että kunnan palvelut eivät ole riittäviä. Kunnassa on jo nyt puutetta työntekijöistä, ja palvelujen tuottaminen on vaikeaa. Siihen on monia syitä, mutta se on yksi huoli, ja se täytyy tietenkin ratkaista, vaikka ei tulisikaan mitään yritystä tänne. Toinen huoli liittyy ympäristövaikutuksiin, ja miten se vaikuttaa eteenpäin myös muihin. Mehän olemme nyt tekemässä tilaa myös muille yrittäjille, Aikio kertoo.

Hän kuitenkin näkee, että päätös tulee elävöittämään kuntaa.

– Minä toivon, että tämä on sellainen päätös, jonka myötä pääsemme ajattelemaan eteenpäin ja työskentelemään sen eteen, että pääsisimme muistelemasta vanhoja asioita, Aikio lopettaa.