Barnier: Ei läpimurtoa Brexit-neuvotteluissa

EU:n pääneuvottelija ei aio suositella jäsenmaiden johtajille ensi viikolla, että neuvotteluissa edettäisiin seuraavaan vaiheeseen.

Brexit
Britannian brexit-ministeri David Davis ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier puhuivat toimittajille viidennen neuvottelukierroksen päätteeksi torstaina 12. lokakuuta.
Britannian brexit-ministeri David Davis ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier puhuivat toimittajille viidennen neuvottelukierroksen päätteeksi torstaina 12. lokakuuta.Olivier Hoslet / EPA

*BRYSSEL *EU:n ja Britannian väliset neuvottelut eivät ole edenneet merkittävästi kuluvalla viikolla, sanoo unionin brexit-neuvottelija Michel Barnier. Hän ei aio suosittaa ensi viikolla kokoontuville jäsenmaiden johtajille, että neuvotteluissa voitaisiin siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Barnier'n mukaan neuvottelut Britannian EU-maksuista ovat umpikujassa.

– Britannian edustajat sanoivat meille, että he eivät ole valmiit täsmentämään (taloudellisia) sitoumuksiaan. Niinpä asiasta ei ole neuvoteltu, Barnier sanoi viidennen brexit-neuvottelukierroksen päätteeksi.

Kierroksella puhuttiin kansalaisten oikeuksista, Pohjois-Irlannin rauhanprosessin tulevaisuudesta sekä rahakysymyksestä. Barnier'n mukaan kahden ensinmainitun osalta neuvottelut etenivät jonkin verran.

EU:n mukaan kaikissa kolmessa aiheessa täytyy saavuttaa "riittävää edistystä" ennen kuin osapuolet voivat siirtyä neuvottelemaan unionin ja Britannian tulevasta suhteesta eli vapaakauppasopimuksesta.

Riittävän etenemisen toteaa käytännössä Eurooppa-neuvosto, joka koostuu 27:n jäsenmaan johtajista. Britannian pääneuvottelija David Davis sanoi toivovansa, että johtajat voisivat päättää siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

– Haluaisimme, että he antavat Michelille keinot laajentaa neuvotteluja. On heistä kiinni, tekevätkö he niin. Mielestäni se olisi Britannian ja Euroopan edun mukaista, Davis sanoi.

Turvamies saatteli Superwoman-asuun pukeutuneen Madeleina Kayn ulos lehdistötilaisuudesta. Kay vastustaa Britannian eroa EU:sta.
Turvamies saatteli Superwoman-asuun pukeutuneen Madeleina Kayn ulos brexit-lehdistötilaisuudesta Brysselissä. Kay vastustaa Britannian eroa EU:sta.Olivier Hoslet / EPA