Uusi linjaus: eduskunnan vieraslistat julkisia yhden päivän ajan kerrallaan – sitten tiedot tuhotaan

Tietopyyntö vieraslistoista tulee tehdä saman päivän aikana. Jos luovutuspyyntöjä ei ole esitetty, vierailijatiedot hävitetään päivittäin, eduskunnan kansliatoimikunta linjasi.

politiikka
Vieraita eduskunnassa.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan vieraslistojen salaamiseen ja päivittäiseen tuhoamiseen liittyvä kiista sai ratkaisun torstaina. Eduskunta alkaa luovuttaa vierailijatietojaan.

Kaikista eduskuntapuolueista koostuva kansliatoimikunta päätti iltapäivällä, että päiväkohtaiset tiedot eduskunnan ulkopuolisista vierailijoista ovat saatavilla yhden päivän kerrallaan.

Päätös astuu voimaan huomenna 13. lokakuuta. Asiasta tiedotti eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Tiedotteen mukaan "eduskunnassa käyneistä vierailijoista päivittäin tehdyt merkinnät luovutetaan pyynnöstä kopiona, tulosteena tai sähköisessä muodossa".

Tietopyyntö on siis tehtävä saman päivän aikana. Pyydetyt tiedot säilytetään siihen asti, kun ne on luovutettu tietojen pyytäjälle, minkä jälkeen ne hävitetään.

Tiedot alettiin hävittää keväällä

Eduskunta aloitti huhtikuussa käytännön, että se tuhoaa tiedot talon ulkopuolisista vierailijoista päivittäin. Aikaisemmin tietoja oli säilytetty vuoden ajan.

Hallintojohtaja Rauhio on todennut että nimien säilyttämisessä on kyse tarpeettomista henkilörekisteristä, sillä päivittäislistoja pidetään turvallisuussyistä, jotta tiedettäisiin muun muassa, ovatko vieraat poistuneet illalla talosta.

Vieraslistojen kohtalo juontaa juurensa vuoteen 2014 (siirryt toiseen palveluun), kun Svenska Yle teki tietopyynnön eduskunnan vieraslistoista. Turvallisuusjohtaja Jukka Savola linjasi tuolloin, ettei tietoja eduskunnassa vuosittain käyvistä noin 120 000 vieraasta julkisteta turvallisuussyistä.

Joulukuussa 2016 Korkein hallinto-oikeus linjasi, että vieraslistat pitää tietopyynnön yhteydessä luovuttaa.

Puolueet linjasivat omia käytäntöjä

Eduskuntaryhmät ovat kertoneet omista linjauksistaan lobbareista kertomisen suhteen. Keskusta viestitti eilen julkaisevansa eduskuntaryhmän ja lobbaajien yhteiset tapaamiset kuluvan vuoden ajalta.

Vihreät ja vasemmistoliitto kertoivat syyskuun lopussa julkaisevansa itse niin eduskuntaryhmää kuin yksittäisiä kansanedustajia lobanneiden nimet.

Puolueissa ollaan kuitenkin sitä mieltä, että yksittäisten ihmisten ihmisten tietoja ei ole syytä säilyttää eli raja lobbauksen ja yksittäisten kansalaisten yhteydenottojen välillä tulee erottaa.

LUE MYÖS: Kohutuista vieraslistoista odotetaan päätöstä tänään – eduskunta on tehnyt kaikkensa, ettei listoja julkaistaisi.

Eduskunta jatkaa ainakin toistaiseksi vieraslistojen tuhoamista päivittäin