Hallitusta arvostellaan lepsuilusta suomalaistoimittajan tuomion suhteen – Soini: "Olemme tehneet kulissien takana kaiken mahdollisen"

Suomi kutsuu Turkin suurlähettilään keskusteluihin, muttei aio vaatia Ayla Albayrakin tuomion kumoamista.

sananvapaus
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Turkin suurlähettilään kanssa aiotaan nostaa esille suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin saama vankeustuomio, muttei kuitenkaan vaadita sen kumoamista.

– Olisi hyvä, jos etenisimme asiassa Turkin oikeuslaitoksen kautta. Kantamme on kuitenkin se, ettei Albayrakin tekstissä ole mitään, mikä ansaitsisi tällaisen tuomion, Soini sanoi.

Albayrak on sanonut aikovansa valittaa saamastaan tuomiosta.

Presidentinkansliasta ilmoitettiin tänään torstaina, että Suomi aikoo kutsua Turkin suurlähettilään keskusteluihin suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin saaman vankeustuomion johdosta. Keskustelut käydään Soinin mukaan perjantaina.

Amerikkalaisen Wall Street Journal -lehden toimittaja Albayrak sai keskiviikkona kahden vuoden vankeustuomion terrorismipropagandan levittämisestä hänen kaksi vuotta sitten ilmestyneesn lehtijuttunsa (siirryt toiseen palveluun)vuoksi.

"Suomi ei halua pahoittaa Turkin mieltä"

Suomen valtionjohtoa on arvosteltu liian lepsusta linjasta Albayrakin tapauksessa.

Timo Soini on ottanut kantaa Albayrakin tuomioon sanoen, että journalistisen työn vapauteen liittyy Turkissa ongelmia. Soini sekä muu valtionjohto eivät kuitenkaan ole tuominneet Turkin toimintaa eivätkä vaatineet Albayrakin vankeusrangaistuksen kumoamista.

– Miksi hallitus on niin vaitonainen asian suhteen, kysyi vihreiden kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto Ylen haastattelussa.

Haavisto muistutti, että Albayrak tuomittiin rangaistukseen, vaikka hän on vain tehnyt toimittajantyötään. Haavisto epäili syyn Suomen vaitonaiseen linjaan olevan se, ettei Turkin haluta pahoittavan mieltään Suomen esittämästä kritiikistä.

– EU-jäsenyysneuvottelujen ja Turkin kanssa tehdyn pakolaissopimuksen takia vieteri on ollut varsin pitkä Turkin suhteen, Haavisto arvioi.

Toimittaja Ayla Albayrak.
Ayla AlbayrakJuha Heikanen / Yle

Hallitukselta on vaadittu toimia Albayrakin tuomion suhteen

Monet mediat ja oppositiopoliitikot ovat vaatineet hallitukselta tiukempia toimia Turkin suhteen.

Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n Suomen puheenjohtaja ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi vaati, että Suomi kiinnittää tapaukseen huomiota hallitustenvälisesti.

SDP:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan sanoi Suomen reagoineen liian vaisusti Albayrakin tuomioon:

– Turkilta pitää vaatia Albayrakin saaman vankeustuomion kumoamista. Turkki on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, joissa toimittajien sananvapaus taataan ja sitä pitää painostaa nyt koko kansainvälisen yhteisön toimesta, Tuomioja sanoi.

Turkissa syntynyt, Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar peräsi hänkin toimia Suomen ylimmältä valtionjohdolta.

– Yhdysvalloissa on otettu paljon voimakkaammin kantaa Albayrakin tuomioon. Tämä on hassua, koska kyseessä on vankeustuomion saanut Suomen kansalainen, Yanar toteaa.

Hän pitää Soinin lausunoa vaisuna ja ihmettelee, etteivät pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja presidentti Sauli Niinistö ole ottaneet asiaan kantaa.

Albayrak on ensimmäinen EU-maasta kotoisin oleva toimittaja, joka saa Turkissa vankeustuomion. Yanar katsoo tämän merkitsevän, että Turkin johto on edelleen tiukentamssa otteitaan.

– Tilanne Turkissa on se, että paikallisten toimittajien toiminta on vaikeaa. Siksi ulkomaiset toimittajat ovat harvoja, jotka ovat voineet raportoida vapaammin Turkista. Tällä tuomiolla Turkki haluaa antaa heille varoituksen, hän uskoo.

Soini puolustautuu oppositioedustajien esittämään kritiikkiin sanomalla, että Suomi on tehnyt kaiken mahdollisen asian eteen kulissien takana.

Europarlamentti vetoaa Turkin oikeusministeriin

Lukuisat europarlamentin jäsenet ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Ayla Albayrakin puolesta.

Suomalaisen parlamenttiedustajan Mia-Petra Kumpula-Natrin (sd.) aloitteesta laadittu vetoomus on määrä lähettää Turkin oikeusministerille Faruk Kaymakcille huomenna perjantaina.

Kirjeessä Turkin viranomaisia vaaditaan kumoamaan Albayrakin tuomio. Lisäksi mepit vaativat Turkkia vapauttamaan vangitut tiedotusvälineiden edustajat, ja lopettamaan mediaan ja sen työntekijöihin kohdistuva vaino.

– Journalismi ei ole rikos, kirjeessä kiteytetään.