Kuopion Vesi pahoittelee vedenlaatuongelmia – aikoo kertoa tulevista häiriöistä tekstiviesteillä

Laajat vedenlaatuhäiriöt ovat sekoittaneet tänään arkea Kuopiossa. Ruskeaa vettä on tullut hanoista muun muassa keskustan alueella.

Kuopio
Kaivinkone peittää vesijohtoja.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion Vesi pahoittelee tänään ympäri kaupunkia ilmenneitä laajoja vedenlaatuhäiriöitä. Häiriöt liittyvät päävesijohdon saneeraukseen Itkonniemellä.

Kuopion Veden toimitusjohtaja Kirsi Laamanen sanoo, että yhtiö ottaa marraskuussa käyttöön uuden tekstiviestivaroitusjärjestelmän. Käytännössä yhtiön asiakas saa jatkossa viestin vesihäiriöstä. Kuopion Vesi on valmistellut uuden järjestelmän käyttöönottoa jo viime vuodesta lähtien.

Laamanen sanoo, että tiedottamisen parantamista mietitään jatkossa myös kaupungin terveydenhuoltoalan kanssa. Vedenlaatuhäiriöista tiedottamista vaikeuttaa osaltaan se, että häiriöalueen laajuuden ennustaminen on hyvin vaikeaa.

Uudistuksen takia suljettiin halkaisijaltaan 60-senttinen vesijohto. Verkostopäällikkö Kari Kuosmanen harmittelee, että johtoa ei saatu suljettua ilman vedenlaatuhäiriöitä.

Kuopion Veden tuotantopäällikkö Markku Lehtolan mukaan tiedossa oli, että häiriöriski kasvaa kun isoja linjoja suljetaan. Lehtola korostaa, että veteen ei ole päässyt mitään ylimääräista vaan vuosikymmenten mittaan putkistoon kertyy eri aineita.

Painevaihteluiden takia vesi värjääntyi torstaina laajalla alueella Kuopion keskustassa ja vesi oli ruskeaa myös Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Tiedotusta voi aina parantaa

Laajojen vesihäiriöiden ilmetessä tiedottaminen on aina iso kysymys. Kuopion Vesi tiedotti mahdollisista laatuhäiriöistä omilla verkkosivuillaan jo pari viikkoa sitten. Myös media on kertonut vesijohtosaneerauksesta ja siihen liittyvistä häiriöistä useita kertoja.

– Tiedottamisesta tulee aina palautetta. Tiedotusta on pyritty kehittämään ja ongelma on tunnistettu. Sähköpostijakelulistalle on kerätty kiinteistöjen vesihuollosta vastaavat henkilöt. Kriittisiin toimintoihin on pyritty olemaan jopa henkilökohtaisesti yhteydessä, mutta tiedottamisessa on varmasti parantamisen varaa, sanoo tuotantopäällikkö Markku Lehtola.

Kuopion Veden verkostopäällikkö Kari Kuosmasen mukaan tapaus osoittaa, että tieto mahdollisista vedenlaatuhäiriöistä ei ole tavoittanut kaikkia.

– Se on hirmu vaikeaa, että pystyisimme jokaiselle henkilökohtaisesti tiedottamaan. Yleinen tiedottaminen on tärkein asia.

Kuopion Vesi ei pysty vielä sanomaan täydellä varmuudella, kuinka pitkään vedenlaatuhäiriöt jatkuvat kaupungissa.

Kuopion kaupungin tilahallintapäällikkö Mikko Lankinen sanoo, että Kuopion Vesi tiedotti mahdollisista vedenlaatuhäiriöistä hyvin kotitalouksille. Se ei kuitenkaan riitä, sillä esimerkiksi terveyskeskuksen suun terveydenhuollossa puhdas vesi on toiminnan elinehto.

– Meidän on syytä miettiä yhdessä Kuopion Veden kanssa, millaisen tiedotteen julkisyhteisöt tarvitsevat, koska puhdasta vettä tarvitaan muuhunkin kuin juomavedeksi.

Päävesijohdon saneerauksesta johtuvien vedenlaatuhäiriöiden vuoksi hammashoidon vastaanottoajat jouduttiin perumaan torstaina Kuopion pääterveysasemalla.