Oulun tuomiokirkon takapihalle nousi minikirkko – perustuu 1500-luvun esikuvaan

Puinen pikkukirkko on noin viidesosan alkuperäisestä 1500-luvun puukirkosta. Uusintaversio rakennettiin eritoten lapsille.

Suomi 100
Oulun tuomiokirkon pihalle  nousee pikkukirkko lapsille.
Oulun tuomiokirkon pihalle nousee pikkukirkko lapsille. Marko Siekkinen / Yle

Oulun tuomiokirkon pihalle rakentuu pieni versio 1500-luvun alkuperäisestä puukirkosta.

Pikkukirkko on rakennettu Intiön hautausmaan varikolla, josta kirkon puinen kehikko ja tervattu katto siirrettiin tuomiokirkon pihalle torstaina 12.10.

Viransijainen seurakuntapastori Salla Autereelle Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta pikkukirkon rakentaminen on ollut sydämenasia.

– Ihan mahtavalta näyttää! Ensin pohdittiin nukkekotia, joka olisi nykyisen kirkon muotoinen. Onneksi päädyttiin tähän, kertoo seurakuntapastori Autere.

Juhlavuoden kunniaksi lapsille

Pari vuotta sitten seurakunnassa herättiin pohtimaan, miten Suomi 100 -juhlavuosi voitaisiin huomioida varsinkin lapsille.Tuomiokirkkoseurakunnassa pohdittiin myös, miten huomioida reformaation 500-vuotisjuhlavuosi.

Pikkukirkko sijaitsee Oulun tuomiokirkon pihalla.
Pikkukirkko on noin viidesosan kokoinen 1500-luvulla oleesta puukirkosta.Marko Siekkinen / Yle

Tuomiokirkon remontoinnissa mukana ollut arkkitehti Weikko Kotila keksi ratkaisun – mitä jos tehtäisiin Oulun ensimmäisestä puukirkosta pienen mittakaavan kopio.

– Tähän innostuimme ja kohta alkaa olla valmista, viransijainen seurakuntapastori Salla Autere iloitsee.

Arkkitehti Weikko Kotila käytti pikkukirkon suunnittelussa kirkon alkuperäisiä piirustuksia, jotka löytyivät 1600-luvun Oulun kartasta. Mitat on saatu vanhoista asiakirjoista.

Alkuperäiset piirustukset löytyivät 1600-luvun Oulun kartasta.

Weikko Kotila

– Rekonstruktio on tehty näiden tietojen mukaan. Pikkukirkko on noin viidesosa alkuperäisestä koosta, kertoo arkkitehti Kotila.

Kirkon kruunaa vielä myöhemmin liki kymmenmetrinen kirkon torni. Kirkon sisälle tulee alttari ja saarnapönttö. Kirkko on tehty ajatellen lapsia.

– Aikuiset joutuvat ehkä kumartelemaan ja varomaan päätään, mutta lapsille se tarkoitettu. Siellä voi leikkiä vaikka kirkonmenoja, jatkaa Autere.

Joulukuussa avataan

Pikkukirkko on tarkoitus avata joulun alla ensimmäisenä adventtina. Ovet ovat avoinna jumalanpalvelusten aikana sekä silloin, kun tuomiokirkon krypta on avoinna.

Oulun ensimmäisen luterilaisen kirkon pienempi versio on ainakin viisi vuotta tuomiokirkon pihalla.

– Tarkoitus on, että se olisi siinä toki pitempään. Näin on Oulun kaupungiltakin alustavasti lupailtu, Autere kertoo.

Oulun tuomiokirkkoseurakunta on saanut lahjoituksia ja kerännyt rahaa myyjäisillä pikkukirkkoa varten parin vuoden ajan. Kirkon rakentaminen maksoi noin 10 000 euroa. Työ tehtiin talkoona.

Korjaus: Ingressin tuomiokirkko-sana tilalle puukirkko pe 13.10.2017 klo 7.10.