Lapset ja eläimet poseeraavat hyväntekeväisyyskalenterissa, jolla on myös sanoma – "Eläimestä ei tarvitse luopua, kun perheeseen tulee lapsi"

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen mukaan on valitettavan yleistä, että lemmikki on harjoituskappale, josta luovutaan kun perheeseen syntyy lapsi.

löytöeläimet
Helmikuun kalenteriaukeama
Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen julkaiseman kalenterin kuvissa ovat lapset eläinystävineen.Jarno Vuorinen / Kuvavuorinen

Eläinyhdistyksen ensi vuoden seinäkalenteriin valittiin kuvia lapsista eläinystäviensä kanssa. Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys kerää kalenterin avulla rahaa kodittomien eläinten hoitoon. Kalenterin teemana on lapset rakkaiden eläinystäviensä kanssa.

Teema syntyi käytännön työssä havaitusta epäkohdasta.

– Meille tulee enenevissä määrin uuden kodin etsintäpyyntöjä siksi, että perheeseen on tulossa lapsi. Halusimme kertoa, että eläimestä ei tarvitse automaattisesti luopua, kun perheeseen tulee lapsi, perustelee yhdistyksen hallituksen jäsen Elina Kekäläinen.

Kekäläisen mukaan on valitettavan yleistä, että lemmikki on eräänlainen harjoituskappale, josta luovutaan herkästi, kun tulee perheenlisäystä. Erityisesti kissat halutaan pois lapsen tieltä.

Meille tulee enenevissä määrin uuden kodin etsintäpyyntöjä siksi, että perheeseen on tulossa lapsi.

Elina Kekäläinen

–Edelleen on käsityksiä siitä, että kissat raapivat lasta syyttä, polkevat lapset pinnasängyssä tai tartuttavat tauteja. Nykyisin löytyy kuitenkin paljon apuvälineitä, esimerkiksi pinnasängyn suojaverkkoja. Ja on todella harvinaista että eläimestä tarttuisi ihmiseen tauteja, Kekäläinen muistuttaa.

Tämän vuoksi kalenterin avulla halutaan kertoa mitä lasten ja eläinten yhteiselo parhaimmillaan voi olla – ystävyyttä ja luottamusta.

Tyttö kani sylissään
Jarno Vuorinen / Kuvavuorinen

Luottamusta, lämpöä, läheisyyttä

Myös kalenterin kuvaaja Jarno Vuorinen on halunnut näyttää lasten ja eläinten läheisen suhteen.

– Kuvaajana halusin tuoda sen luottamuksen, lämmön ja läheisyyden, mikä siinä molemmilla on, Vuorinen kertoo.

Valokuvaajan ammattitutkintoa työnsä ohella opiskeleva Vuorinen otti mielellään haasteen vastaan, vaikka tiesikin, että kuvattavat kohteet voivat olla hankalia kuvaustilanteissa.

– Molemmilla on aika vahva oma tahto siinä kuvaustilanteessa. Mutta kuvaajan kannalta hyvin palkitseva haaste, Vuorinen nauraa.

Monen kissan leikkausrahat

Kalenteri on tehty täysin vapaaehtoisvoimin – vain painatuksesta on maksettu. Kalenterin tuotto menee lyhentämättömänä eläinsuojeluyhdistyksen hoitamille eläimille. Kekäläisen mukaan kalentereilla tehdään sen verran voittoa, että niiden tekeminen parin vuoden välein kannattaa.

– Kyllä sillä aina useamman kissan leikkausrahat saadaan kerättyä, Kekäläinen toteaa.

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys on halunnut tuoda tärkeäksi kokemiaan teemoja esille julkaisemissaan seinäkalentereissa. Nyt julkaistu, vuoden 2018 kalenteri on yhdistyksen kolmas.

Toissa vuoden kalenterissa esiintyivät miehet ja kissat. Sillä haluttiin kumota yleinen mielikuva kissoista pelkästään naisten lemmikkeinä.

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen seinäkalenteri 2018
Seinäkalenterilla kerätään varoja eläinsuojeluyhdistyksen hoitamille eläimille.Jarno Vuorinen / Kuvavuorinen