Professori: Vapaavuoren ja Lylyn esimerkki voi tuoda lisää pormestareita Suomeen

Kunnallispolitiikan professori Arto Haveri arvioi, että suurten kaupunkien asukkaat hyötyvät maakuntauudistuksesta.

maakuntauudistus
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingin kaupungintalolla torstaina 5. lokakuuta.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingissä 5. lokakuuta. Myös Tampereen pormestari Lauri Lyly osallistui tilaisuuteen.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri pitää aiheettomana suurten kaupunkien arvostelua maakuntauudistusta kohtaan. Haverin mielestä kaupungeilta on hukassa maakunta- ja sote-uudistuksen kokonaiskuva.

– Kun uudistus kestää kauan, tulee erilaista vastustusta ja jopa unohdetaan, mitä varten asioita oltiin tekemässä, Haveri sanoo.

Suomen 21 suurimman kaupungin johtajat tapasivat viikko sitten torstaina Helsingissä. Kaupunkien yhteisessä julkilausumassa ei ollut kovin paljon konkretiaa, mutta moni tulkitsi kaupunkien ulostulon kritiikkinä hallituksen valmistelemaa maakuntauudistusta kohtaan.

Aiemmin Helsingin ja Tampereen pormestarit olivat vaatineet jopa koko uudistuksesta luopumista (siirryt toiseen palveluun). Ainakin kaupunkien pitäisi saada maakunnan sijaan itse järjestää niin sanotut kasvupalvelut eli työvoima- ja yrityspalvelut.

Uudistus lisää kaupunkilaisten valtaa

Haveri huomauttaa, että kaupungeissa asuvat ihmiset hyötyvät paljon maakuntauudistuksesta. Kun esimerkiksi kasvupalvelut siirtyvät valtiolta maakunnalle, kaupunkilaisten valta päättää niistä kasvaa selvästi.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla Oulun kaupungin asukasluku on jokseenkin sama kuin muiden kuntien yhteensä, ja Pirkanmaalla on tilanne on lähes sama. Uudellamaalla Helsingin, Vantaan ja Espoon suuri edustus maakuntavaltuustossa on nähty jopa ongelmana valmistelussa.

Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri
Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri.Antti Palomaa / Yle

Haverin mukaan kaupunkilaiset hyötyvät voimakkaasti myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta, jota hallitus valmistelee rinta rinnan maakuntauudistuksen kanssa.

– Tällä hetkellä kuntalaisten on vaikea päästä julkisen puolen palveluihin nimenomaan isoissa kaupungeissa, Haveri sanoo.

Pormestareiden aktiivisuus rohkaisee muita

Sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori että Tampereen pormestari Lauri Lyly ovat tehneet pitkän ja näkyvän uran yhteiskunnallisissa tehtävissä. Nyt he ovat ottaneet näkyvän roolin myös kaupunkiensa keulakuvina.

Vapaavuoren ja Lylyn aktiivinen tapa toimia voi lisätä kiinnostusta pormestarimalliin myös muissa kaupungeissa.

– Kun pormestarit toimivat aktiivisesti ja suunnannäyttäjinä, niin kyllä se varmasti rohkaisee muitakin etenemään samalla polulla, Haveri sanoo.

Kaupungit ja tulevat maakuntavaltuustot kilpailevat vallasta

Suurten kaupunkien parhaillaan esittämä kritiikki ei välttämättä vaimene maakuntauudistuksen jälkeen. Kyseessä voi olla vain esinäytös sille, että kaupungit hamuavat itselleen tulevien maakuntavaltuustojen valtaa.

Professori arvioi, että maakunnan ja kaupunkien väliseltä kilvoittelulta ei varmaankaan kokonaan vältytä. Hän ei kuitenkaan usko, että suuret kaupungit jyräävät tulevat maakuntavaltuustot. Parhaimmillaan maakuntien ja suurten kaupunkien keskinäinen riippuvuussuhde ohjaa osapuolet yhteistyöhön.

Maakuntauudistus auttaa ylittämään raja-aitoja

Haveri näkee, että Suomessa on koko 2000-luvun ollut kaksi haastetta kunnallishallinnossa. Ensimmäinen niistä on se, että pitää pystyä ylittämään kuntarajat. Pääkaupunkiseudulla on haettu metropolihallintoratkaisua, muualla kaupunkiseutujen yhteistyötä.

– Tähän maakuntamalli antaa mahdollisuuden. Kehittämistyötä voi tehdä koko maakunnan puitteissa, Haveri sanoo.

Toinen haaste on ollut ylittää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin eli järjestöjen väliset raja-aidat. Haveri katsoo, että maakuntamalli antaa myös siihen paremmat edellytykset kuin kuntien sooloilu.