Hoitajien kielitaito ei kelpaa sairaanhoitopiirille Vaasassa – "Etsimme heille töitä, johon koulutus riittää"

Meneillään olevien yt-neuvottelujen piirissä on 39 hoitajaa, joista 15 ei täytä vaatimuksia kielitaidon osalta.

sairaanhoitajat
Vaasan keskussairaala.
Olli Koski / YLE

Vaasassa toistakymmentä hoitajaa voi joutua hakemaan uusia töitä kiristyvien kielivaatimusten vuoksi. Vaasan kaupunginsairaalasta siirtyy kaksi osastoa sairaanhoitopiirille kaupungin valmistautuessa sote- ja maakuntauudistukseen. Samalla hoitajilta vaaditaan entistä parempaa suomen- ja ruotsinkielen taitoa.

Meneillään olevien yt-neuvottelujen piirissä on 39 hoitajaa, joista 15 ei täytä vaatimuksia kielitaidon osalta. Heille pyritään etsimään töitä kaupungin muista yksiköistä kuten kotipalveluista. Hoitajille annetaan mahdollisuus sitoutua vaadittavan kielitaidon hankkimiseen kahden vuoden sisällä. Siinä tapauksessa he voivat jatkaa sairaanhoitopiirin alaisuudessa.

– Keskussairaalalla on kovemmat vaatimukset kielitaidon suhteen kuin kaupungilla. Heille, jotka eivät täytä kriteerejä, etsimme sellaista työtä, johon heillä koulutus riittää, sanoo Vaasan kaupungin henkilöstöjohtaja Leena Kaunisto.

Vaasan kaupunginsairaalan osastot 8 ja 10 siirtyvät sairaanhoitopiirille tammikuussa. Hallinnollisesti kyse on osastojen lakkautuksesta ja uuden toiminnan käynnistämisestä. Kyseessä ovat psykogeriatrian ja neurologisen kuntoutuksen osastot. Sairaanhoitopiirissä niistä tulee erikoislääkärin johdolla toimivia osastoja.

Fyysisesti osastot siirretään keskussairaalaan uuden SOTE-talon valmistuttua muutaman vuoden kuluttua.

Myös sairaalatoiminnan välinehuolto käy parhaillaan yt-neuvotteluja. Välinehuollossa työskentelee tällä hetkellä yhdeksän ihmistä kolmessa työpisteessä. Toiminta aiotaan keskittää keskussairaalaan tammikuussa.