EU:n toivoma neuvottelumandaatti Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeelle viipyy

Suomessa vieraileva EU:n Energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič toivoo silti asian etenevän tämän syksyn aikana.

Nord Stream Ag
Slovakian komissaariehdokas Maroš Šefčovič.
EU:n Energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič.Jozef Jakubco / EPA

Euroopan unioni on huolissaan Venäjältä Saksaan rakennettavan Nord Stream 2 -kaasuputken vaikutuksesta Euroopan energiaturvallisuuteen ja toisaalta siihen, saako Ukraina jatkossakin Venäjältä kauttakulkumaksuja alueensa halki kulkevasta kaasusta.

Nykyinen kauttakulkusopimus Venäjän ja Ukrainan välillä umpeutuu vuonna 2019, ja pelkona on, että Itämeren halki kulkeva kaasuputki tyrehdyttää Venäjän Ukrainalle maksamat 1,5 miljardin euron kauttakulkumaksut.

Moni EU-maa erityisesti Baltiassa ja Itä-Euroopassa epäilee, että kaasuputki lisää Euroopan riippuvuutta Venäjästä. Toisaalta Nord Stream 2:n päätemaa Saksa vastustaa EU:n komission näkemystä, jonka mukaan unionilla pitää olla yhdessä päätetty neuvottelumandaatti.

Uutistoimisto Reutersin eilen julkaiseman uutisen mukaan Saksa onkin ilmaissut kantansa, jonka mukaan mandaattia ei tarvita ja näkemykset ovat pelkästään poliittisia, eivät juridisia.

Suomessa torstaina ja perjantaina vieraileva EU-komission Energiaunionista vastaava varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič puolusti komission kantaa. Hänen mukaansa hankkeelle on laadittava juridinen kehys.

– Asiantuntijatyöryhmä neuvottelee asiasta tietääkseni tänäänkin. Sitten se on kiinni unionin tämänhetkisestä puheenjohtajamaasta Virosta, koska se ottaa asian energiaministerien ministerineuvoston asialistalle. Ja sitten voimme ehdottaa neuvotteluita venäläiselle osapuolelle, summasi Maroš Šefčovič.

Komissaarin mukaan erityisesti Itämeren alueen maat haluavat, että yksittäisen maan sijasta Venäjän kanssa neuvottelee unioni.

– Siten kansalliset ja eurooppalaiset edut otetaan huomioon ja neuvottelemme jotakin, joka on laillisesti pätevää ja poliittisesti oikein.

– Käymme juuri lävitse melko vaikeita lakineuvotteluita työryhmässä, lakimiehet nyt on lakimiehiä, minäkin olen yksi heistä, joten saatamme jumiutua yksityiskohtiin, nauraa Maroš Šefčovič.

Komissaarin mukaan neuvotteluiden monimutkaisuus on tullut ilmi vasta syksyn mittaan, neuvottelut kestänevät viikkoja. Mutta valmista odotetaan tulevan syksyn aikana.

Lähteet: Reuters