Suomen suurimmissa uruissa on 6 666 herkkää urkupilliä, jotka pitää puhdistaa 20 vuoden välein –"Mieluummin hitaasti, kuin nopeasti"

Lapuan tuomiokirkon urkujen puhdistaminen pölystä ja muusta liasta kestää 6 -7 viikkoa. Tuhansien pillien irrottaminen yksitellen ja paikalleen asettaminen ei ole hätäisen ihmisen työtä.

urut
Lapuan tuomiokirkon urut.
Suomen suurimmat urut sijaitsevat tällä hetkellä Lapuan tuomiokirkossa.Tuomo Rintamaa / Yle

Lapuan tuomiokirkossa soi mahtipontisesti valtavat urut, kunhan pillit ovat puhtaat ja vireessä. Pillit viritetään soinnillisesti kerran vuodessa, mutta sitä ei voi tehdä loputtomiin, koska ne ovat herkkiä ja pelkkä virittäminen ei aina riitä.

Puhdistustyö vaatii paljon aikaa, koska pillit pitää irrottaa yksitellen, puhdistaa huolellisesti ja sen jälkeen ne asetellaan yksitellen paikoilleen.

– Mieluummin hitaasti, kuin nopeasti. Edellisen kerran nämä on puhdistettu perusteellisesti vuonna 1998 eli sykli on aika hidas. Puhdistaminen on tärkeä juttu, koska kertyvä pöly vaikuttaa epävireisesti sointiin. Esimerkiksi pienten pillien ääni mataloituu, sanoo urkuasiantuntija Marko Koskinen.

Urkuasiantuntija Marko Koskinen.
Urkuasiantuntija Marko Koskinen.Tuomo Rintamaa / Yle

Urkujen julkisivun pillit eivät ole toiminnassa, vaan valtava koneisto on niiden takana. Pillit ovat omissa osastoissaan ja eri korkeudella. Tilat ovat erittäin ahtaat. Siksi kaikki pitää irrottaa yksitellen ja viedä lehterille puhdistettavaksi.

– Jos viritystarkistuksessa huomataan, että joku on epävireessä ja se on vaikeassa paikassa, niin edestä pitää ottaa paljon pois, että siihen päästään käsiksi.

Koskisen lisäksi puhdistustöissä on kaksi miestä. Lehterin lattiatasanteella on satoja pillejä. Puhdistusvälineet eivät ole erikoisia.

Puhdistaminen vähentää hetkeksi viritystyön tarvetta ja urut säilyvät paremmassa kunnossa

Marko Koskinen

– Pillit irrotetaan osastoittain ja järjestyksessä. Käsittely on tarkkaa, ettei niihin tule kolhuja. Puhdistaminen tapahtuu imuroiden tai pensselillä pyyhkien. Kostealla puhdistusliinalla pyyhitään pinnat.

Urkupillin puhdistusta Lapuan tuomiokirkossa.
Markku Ylhäinen on mukana huoltourakassa.Antti Kettumäki / Yle

Pillien tarkasta lukumäärästä vain arvailuja

Urut on valmistettu keväällä 1938 ja ne on suunnitellut Aarne Wegelius. Ne suunniteltiin heti Suomen suurimmiksi ja sitä ne ovat edelleen. Pillien tarkka lukumäärä on Marko Koskisellekin vähän arvailujen varassa.

– Olen tutkinut urkutehtaan arkiston materiaaleja, miten tässä näin kävi, että tänne tuli suurimmat urut. Tänne suunniteltiin alun perin vähän pienempiä, mutta kun Lapualla kuultiin huhuja, että jonnekin suunniteltiin isompia, niin sitten äänikertoja lisättiin, että saatiin suurimmat.

Äänikertoja on 85 ja siksi ne ovat Suomen suurimmat urut. Olemassa olevien tietojen mukaan pillien lukumäärä olisi joko 6 666 tai 6 667.

– Tuskin kumpikaan on ihan oikea lukema. Epäilen lukeman olevan hyvä legenda, mutta helppohan tuo on muistaa, Koskinen naurahtaa.

Hän on tutkinut pillien lukumäärää, ja mistä se on voinut tulla. Kangasalan urkutehtaan entisen teknisen johtajan urkumatrikkelista nousi esiin soitinta koskeva määritelmä.

– Matrikkelissaan hän oli määritellyt, että uruissa on 6 666 soivaa yksikköä, mutta se voi tarkoittaa että siihen on laskettu myös muita osia. Me aiomme viritysvaiheessa tarkistaa lukeman. Kyllä se siinä lähellä on, paljastaa Marko Koskinen.

Urkupillin puhdistusta Lapuan tuomiokirkossa.
Sami Salomaa huoltaa tuomiokirkon urkupillejä.Antti Kettumäki / Yle

Kohta soi jälleen kirkkaasti

Ammattilaiset huomaavat helposti pienenkin epävireen soinnissa, kun taas tavallinen kuulija ei eroa välttämättä huomaa. Koskiselta kysytäänkin usein, miten puhdistus vaikuttaa sointiin.

– Olen sitä mieltä, että huonoa virettä ja puhdistuksen tarvetta ei välttämättä kuulija huomaa. Mutta kun puhdistaminen ja virittäminen on tehty, niin kuulija havahtuu tunteeseen, että jotain on tehty ja se soi poikkeuksellisen hyvin.

Urkupillejä on valmistettu puusta, sinkistä ja tinasta, jotka puhdistetaan materiaalista riippuen asianmukaisella tavalla. Puhdistaminen vähentää hetkeksi viritystyön tarvetta ja urut säilyvät paremmassa kunnossa.