Finnkino-kiista paisuu – saman elokuvalevittäjän My Little Pony kelpaa teattereihin, mutta Yösyöttö ei

Finnkino ja levittäjä Nordisk Film eivät ole päässeet sopuun elokuvien lipputulojen jakoa koskevassa kiistassa.

elokuvat
My lilttle pony elokuva
My Little Pony -elokuva tulee Finnkinon teattereihin sopivasti koulujen syysloman kynnyksellä.Filmikamari

”Koko ajan neuvotellaan.” ”Erittäin valitettava tilanne.” Näin kommentoivat sekä Finnkino että elokuvia levittävä Nordisk Film välillään jatkunutta kiistaa sopimuksesta, kuinka elokuvien tuotot jaetaan.

Riita alkoi kotimaisesta Yösyöttö-elokuvasta, joka vedettiin yllättäen pois Finnkinon ohjelmistosta. Levittäjän mukaan elokuvateatteriketju halusi sopimusneuvotteluissa aiempaa suuremman osuuden elokuvien lipputuloista. Tämä ei käynyt elokuvan tekijöille ja levittäjälle, joten Finnkinolle ei annettu elokuvan myyntilupaa.

Viime viikon perjantaina ensi-iltansa saanutta elokuvaa on esitetty erityisjärjestelyin. Yösyöttö keräsi ensi-iltaviikonloppuna 25 000 katsojaa.

Mies pitää lasta sylissään.
Marja Pyykön ohjaaman Yösyöttö-elokuvan pääosaa esittää Petteri Summanen.Marek Sabogal / Solar Films

Lasten suosikkielokuva kelpaa

Koska sopimuskiistaa ei ole saatu ratkaistua, Finnkinon teattereihin ei tule myöskään perjantaina ensi-iltansa saava tennislegendoista kertovaa elokuvaa Borg/McEnroe.

Sen sijaan Nordisk Filmin levittämä animaatio My Little Pony tulee elokuvateatteriketjun ohjelmistoon perjantaina suunnitelmien mukaan.

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman pitää tilannetta kummallisena.

– Ymmärrän, että koululaisten syyslomat ovat lähestymässä, joten My Little Pony on Finnkinolle tärkeä elokuva. Borg-elokuva ei sen sijaan kelvannut, mikä on surullista.

Finnkinon myyntijohtajan Kalle Peltolan mukaan My Little Pony pääsi ohjelmistoon, koska liput olivat myynnissä sovitusti jo ennen sopimuskiistaa.

– Sen vetäminen pois ohjelmistosta olisi aiheuttanut erityistä mielipahaa asiakkaille.

Borg/MvEnroe
Tennistähdistä kertovan Borg/McEnroe-elokuvan pääosissa ovat Shia LaBeouf (vas) ja Sverrir Gudnason.Filmikamari

Siinä missä kotimainen Yösyöttö ja yhteispohjoismainen Borg/McEnroe eivät päätyneet Finnkinon teattereihin, pohjoisamerikkalainen animaatio pääsi.

Nordisk Filmin Katarina Nymanin mukaan elokuvien myyntiluvista neuvoteltiin niiden oletettavan suosion mukaan, kuten ennenkin.

– Toiminta ei ole mitenkään johdonmukaista, vaan kohdistuu kotimaisiin ja pohjoismaisiin yhteistuotantoihin. He eivät saisi syrjiä elokuvia. Tämä on todella hälyttävää.

Finnkino vailla kilpailijaa

Elokuvakiistan aikana on tullut esiin Finnkinon määräävä markkina-asema Suomessa. Yösyöttö-elokuvan tuottaja Markus Selin on sanonut, että elokuvateatteriketju käyttää asemaansa väärin sanellessaan ehtoja lipputulojen jakamiselle.

Finnkino toimii 11 paikkakunnalla ja sen markkinaosuus katsojista on noin 70 prosenttia. Paikkakunnista yhdeksän on väkiluvultaan Suomen suurimpia, ja niissä yhtiön osuus on 90–100 prosenttia.

Yökuva Tennipalatsista.
Matti Matikainen / AOP

Miten Finnkino on päässyt markkinoiden yksinvaltiaaksi?

Vuonna 2006 Sandrew Metronome myi elokuvateatterinsa Finnkinolle, josta tuli selkeä markkinajohtaja. Kilpailuviranomaiset eivät pystyneet kauppaan puuttumaan Suomen lainsäädännön takia.

– Viranomaisella ei ollut toimivaltaa puuttua kauppaan, sillä yrityskauppavalvonnan liikevaihtorajat eivät ylittyneet, sanoo tutkimuspäällikkö Sanna Syrjälä Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Ruotsissa tilanne on toinen, sillä siellä lainsäädäntö antaa viranomaiselle mahdollisuuden ottaa tutkittavakseen myös liikevaihtorajojen alle jäävän yrityskaupan, mikäli sen katsotaan haittaavan kilpailua.

Jälkikäteen kilpailuviranomaisten kynnys puuttua määräävän markkina-aseman hyväksikäyttöön kuten hinnoitteluun tai sopimusehtoihin on erittäin korkea.

– Voimme toivoa ja luottaa siihen, että kilpailu markkinoilla lisääntyy, Sanna Syrjälä sanoo.

Markkinajohtaja Finnkinon toiminta herätti närää tänä vuonna myös Lappeenrannassa, kun yritys osti sieltä kaksi elokuvateatteria ja lakkautti niiden toiminnan muutamaa kuukautta myöhemmin.

Tuliko Finnkinosta Kiinakino?

Finnkino alkoi neuvotella elokuvan tuotoista jaettavia sopimuksia uudelleen Nordisk Filmin kanssa maaliskuussa. Edelliset sopimukset ovat vuodelta 2012.

Finnkinon myyntijohtajan Kalle Peltolan mukaan ala on muuttunut viidessä vuodessa paljon ja ehdoista on perusteltua neuvotella aika ajoin.

– Sen jälkeen meille on tullut uusia teattereita sekä tarjonnassa on aivan uudenlaisia kokemuksia.

Asiaan ovat voineet vaikuttaa myös Finnkinon omistajanvaihdokset. Alkuvuodesta yritys päätyi amerikkalaisen, maailman suurimman elokuvateattereita pyörittävän AMC:n omistukseen. Sen omistaa puolestaan kiinalainen jättiyhtiö Dalian Wanda ja Aasian rikkain mies Wang Jianlin.

– Nykyinen kiinalainen omistaja ja sen eurooppalainen osa voivat varmaankin vaatia vähän erilaisia tuottoja kuin edelliset omistajat. Kun Finnkino oli suomalaisessa omistuksessa, kotimaisen elokuvan merkitys ymmärrettiin erittäin hyvin. Kiinassa se ei välttämättä ole niin tärkeää, sanoi Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen Aamu-tv:n haastattelussa.

Finnkino
Ismo Pekkarinen / AOP

Sanelevatko siis kiinalaiset, mitä suomalaisissa elokuvateattereissa katsotaan?

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman sanoo, että kun Finnkino on suuren kansainvälisen yrityksen omistuksessa, pieni Suomi saattaa jäädä varjoon.

– Neuvotteluhalukkuus on pienempää, koska kyseessä on Suomen pieni markkina-alue. Pienen markkinan erityispiirteitä ei välttämättä ymmärretä. Se vaikuttaa elokuvien näkyvyyteen ja lopulta katsojat häviävät.

Finnkinon uusilla omistajilla ei myyntijohtaja Kalle Peltolan mukaan ole vaikutusta toimintaan tai uusiin sopimusneuvotteluihin.

– Meillä on paikallisella tasolla ymmärrys Suomen markkinoista. Alan isoimpana toimijana tunnistamme myös sen tuoman vastuun. Haluamme edelleen toimia vastuullisesti elokuva-alaa kohtaan.

Lue myös:

Yösyöttö-elokuvaa ei nähdä Finnkinon teattereissa – Selin: "Tämä on puhdasta kiristystä"

Yösyötön ensi-iltajuhlia vietettiin Finnkinon Tennispalatsissa – Petteri Summanen: "Hoitakaa nyt perkele asiat kuntoon"