1. yle.fi
  2. Uutiset

Armeija säkitti Turunväylän ja se pysyy auki – Tulvat voivat vielä pahentua uudelleen

Uudet sateet voivat pahentaa Uudenmaan tulvatilannetta uudelleen. Vettynyt maa ei enää ime.

tulvat
Puolustusvoimat täyttämässä hiekkasäkkejä Turunväylän tulva-alueella.
Turunväylän tulvavallin rakennus on mahdollistanut sen, että moottoritietä on voitu pitää auki. Säkitysapua saatiin armeijalta.Ronnie Holmberg / Yle

Uudenmaan pahin tulvahuippu on ennusteiden mukaan takanapäin. Tänään alkaneet sateet jatkuvat kuitenkin huomiseen ja tuovat ennusteiden mukaan 15–20 millimetriä lisää vettä. Tämä voi pahentaa tulvatilannetta uudelleen.

Lisäksi maa ei enää ime vettä.

Turunväylällä Espoossa on pidetty auki vain yhtä moottoritien ajokaistaa suuntaansa, mikä on aiheuttanut ruuhkautumista.

Espoon Kirkkojärven kohdalla on rakennettu suojavallia Turunväylän suojaamiseksi. Tieliikennekeskuksen Helsingin-päällikkö Mika Jaatinen kertoo, että tärkeimmässä tehtävässä on onnistuttu: moottoritie on voitu pitää liikennöitynä.

– Vesi nousi nopeasti ja voimakkaasti, mutta saimme rakennettua ensimmäisen version tulvavallista, joka on toiminut hyvin. Rajoitimme liikennettä siten, että molempiin suuntiin on yksi ajokaista käytössä. Saimme pidettyä veden pois, niin että moottoritietä ei tarvittu sulkea.

Viikonloppuna Tulvakeskus ennustaa vettä tulevan vielä 20–30 millimetriä.

– Vedenpinta tulee nousemaan perjantaina ja vielä lauantainakin tässä Kirkkojärven kohdalla. Uskon, että suojavalli riittää niin että vesi ei pääse kiertämään suojavallia.

Puolustusvoimat täyttämässä hiekkasäkkejä Turunväylän tulva-alueella.
Liikenteen erikoisjärjestelyt ovat ajoittain aiheuttaneet ruuhkia Turunväylälle.Ronnie Holmberg / Yle

Turunväylää voi seuraavien päivien aikana käyttää Jaatisen mukaan aivan hyvin. Vaihtoehtoreittinä Jaatinen tarjoaa kehä III:n käyttöä, etteivät kaikki ajaisi Turunväylältä.

Mika Jaatinen muistuttaa vielä, että tilanne ei ole ohi viikonlopunkaan jälkeen.

– Joudumme pitämään suojavallin viikonlopun yli. Vielä ensi viikollakin on sama liikennejärjestely voimassa, mikä kannattaa muistaa maanantaina töihin ajaessa.

Espoon keskuksen rakennukset saatiin turvaan

Tällä hetkellä vettä kerätään Bodominjärveen, jotta Kirkkojärven alueen tulviminen saadaan pidettyä aisoissa. Jotta puolestaan Bodominjärven pinta ei nousisi liian korkealle, huomenna vettä aletaan juoksuttaa Espoonjokea pitkin pois Bodominjärvestä.

Päivystävä palomestari Clas Tallberg Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksesta kertoo, että tulvauhan alla olleet uimahalli, lukio ja seurakunnan rakennus Espoon keskuksessa on saatu suojattua.

Espoon keskus, seurakuntakeskus
Espoon keskuksessa sijaitsevat seurakunnan rakennus, uimahalli ja lukio on onnistuttu suojaamaan tulvalta.Olli Koski / Yle

– Nyt kun saadaan Espoonjoen varrella nämä muutamat rakennukset ja moottoritie turvattua siten, että vesi ei pääse aiheuttamaan siellä ongelmia, niin voimme nostaa Espoonjoen pinnan takaisin tulvimispisteelle.

– Pieni epävarmuustekijä on siinä, millainen sade illalla ja yöllä on tulossa, Tallberg muistuttaa.

Pidä lapset poissa tulvavedestä

Itä- ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitosten alueella ei ole ollut merkittäviä tulvaan liittyviä tehtäviä. Tulvakeskuksen mukaan alavimpia teitä ja kevyenliikenteen väyliä on poikki useissa paikoissa Uudellamaalla.

Pelastusviranomaiset kehottavat yleisöä pysymään pois tulvavedestä, koska saattaa sisältää jätevettä tai kemikaaleja. Pinnan alla voi olla myös esteitä tai kuoppia.

Kuntatekniikan keskus pyytää kiinteistönomistajia kiinnittämään huomiota kiinteistöjen välisten rajaojien sekä tonttien ajoliittymärumpujen toimivuuteen, koska tukkeutumat niissä saattavat aiheuttaa katualueen ja tonttien tulvimista.

Lue seuraavaksi