Ministeri Saarikko sote-ratkaisun siirtymisestä ensi viikolle: "On kysymys muutaman yksityiskohdan hiomisesta"

Saarikon mukaan muutaman päivän aikalisästä oli sovittu jo sunnuntaina.

Annika Saarikko
Annika Saarikko
Jussi Nukari / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan valinnanvapauslain tuomisessa eduskuntaan haluttiin ottaa aikalisä, koska hallitus haluaa vielä kuulla asiassa sote- ja perustuslakiasiantuntijoita.

Näin lakiesitys saisi Saarikon mukaan lausuntokierrokselta mahdollisimman hyvän vastaanoton. Saarikon mukaan muutaman päivän aikalisästä oli sovittu jo sunnuntaina.

Saarikko ilmoitti tänään, että valinnanvapauslaki tulee eduskuntaryhmien käsittelyyn vasta ensi viikolla. Esityksen uusin versio oli määrä esitellä eduskuntaryhmille tänään.

Saarikon mukaan aikalisässä on kysymys "muutaman yksityiskohdan hiomisesta". Hän kertoo haluavansa vastuuministerinä varmistaa, että esityksestä tulee parempi palvelujen käyttäjien kannalta.

– Tämän kaiken nojalla on edelleen mahdollista ja täysin tavoiteltavaa, että esitys lähtee lausuntokierrokselle marraskuussa. Meillä on hyvä poliittinen yksituumaisuus päälinjoista ja työkaluista, millä valinnanvapaus on osa suomalaista sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmää, Saarikko kertoi torstaina eduskunnassa.

Erityisen tärkeänä Saarikko pitää esityksessä sitä, että se kestää perustuslain seulan. Sitä mitataan perustuslakivaliokunnan viimekesäisen lausunnon perusteella.

Saarikko kiistää, että keskustan ja kokoomuksen välillä olisi kiistaa koskien asiakasseteliä, joka on olennainen osa lakiuudistusta. Ylen tietojen mukaan puolueet kiistelevät ainakin siiitä, onko asiakasseteliin subjektiivinen oikeus.

– En haluaisi nostaa tästä erityistä dramatiikkaa, Saarikko tyytyi toteamaan.

Hän kuitenkin myöntää, että hallitus on kiinnostunut asiantuntijoiden näkemyksistä erityisesti liittyen asiakasseteliin.

Myös kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikko kiistää, että asiassa olisi minkäänlaista riitaa.