Analyysi: Nyt nähdään, helpottaako palestiinalaisjärjestöjen sovittelusopimus Gazan ahdinkoa

Moni kysymys on vielä ratkomatta, kuten Hamasin aseellisen siiven tulevaisuus, kirjoittaa Ylen Lähi-idän-kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

Palestiinan politiikka
Palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah allekirjoittivat sovittelusopimuksen 12.10.2017
Palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah allekirjoittivat sovittelusopimuksen torstaina Egyptin pääkaupungissa Kairossa.Mohamed Mossam / AOP

Palestiinalaisesta politiikasta ei ole hetkeen kuulunut paljon hyviä uutisia. Siksi varmasti moni palestiinalainen iloitsi, kun palestiinalaisjärjestöt Hamas ja Fatah ilmoittivat päässeensä sopuun yli kymmenen vuotta jatkuneessa kiistassaan.

Yhteishallitus ottaa haltuunsa Gazan siviilihallinnan sekä henkireiän eli Egyptiin johtavan Rafahin rajanylityspaikan. Tämän toivotaan tuovan helpotusta Gazan saartoon ja ahdinkoon.

Tänään torstaina allekirjoitettu sopimus on vasta askel pidemmässä sovittelutyössä. Ilo onkin hyvin varovaista.

Aiemmat sovitteluyritykset ovat aina lopulta kaatuneet. Niin voi käydä nytkin. Silti tilanne saattaa olla nyt aiempaa otollisempi sovulle.

Palestiinalaiset ovat olleet kahtiajakautuneita vuonna 2007. Silloin Hamas otti vallan Gazassa, kun taas Fatah on pitää hallussaan Länsirantaa.

Palestiinan pääministeri  Rami Hamadallah saapuu Gazan rajalle 2. lokakuuta
Palestiinan pääministeri Rami Hamadallah vieraili viime viikolla Gazassa. AOP

Paine sekä Hamasia että Fatahia kohtaan on kasvanut, sillä molemmat ovat epäonnistuneet tahoillaan. Kumpikaan puolueista ei nyt halua olla se, joka kaataa kauan odotetun sovun.

Hamasin hallintokaudella Gaza on vajonnut alati pahenevaan kurjuuteen. Pääsyy on se, että Israel ja Egypti saartavat pientä, vajaan kahden miljoonan asukkaan kaistaletta. Työttömyys on korkea, terveydenhuolto on kriisissä ja infrastruktuuri on kärsinyt sodista Israelin kanssa.

Tilanne vaikeutui entisestään, kun myös palestiinalaishallinto aloitti keväällä omat kiristystoimensa. Fatahia edustava presidentti Mahmud Abbas ilmoitti, että hän lopettaa Gazan sähkölaskujen maksamisen ja leikkasi Gazassa olevien palestiinalaishallinnon virkamiesten palkkoja.

Myös Hamas on joutunut ahtaammalle, sillä sen tärkein tukija Qatar on joutunut muiden arabimaiden joukon eristämäksi.

Hamasilla ei olle keinoja ratkaista Gazan vaikeaa tilannetta, ja syyskuussa se ilmoitti luovuttavansa Gazan siviilihallinnon palestiinalaisten yhteishallinnolle.

Nyt Fatah lupaa poistaa pakotetoimet pian.

*Fatahilla ja sitä edustavalla *presidentti Mahmud Abbasilla ei ole mennyt paljon paremmin. Puolue ei ole kyennyt uudistumaan ja Abbasin suosio on madellut jo pitkään alamaissa.

Abbasin hallinto ei ole onnistunut saavuttamaan edistystä palestiinalaisten ja israelilaisten rauhanneuvotteluissa. Monilta on usko lopussa nykyiseen johtoon.

Gazaan kohdistuneet kiristystoimet eivät ole lisänneet Abbasin suosiota.

Edistys palestiinalaisten yhtenäisyydessä voisi olla Abbasille kaivattu poliittinen voitto. Yhtenäinen palestiinalaishallinto auttaa todennäköisesti myös rauhanneuvotteluiden käymistä.

*Maalissa ei kuitenkaan *vielä olla. Moni herkkä kysymys on jätetty todellisuudessa ratkottavaksi myöhemmin. Suurin niistä on Hamasin aseellisen siiven tulevaisuus.

Fatah ei halua tilannetta, jossa palestiinalaishallinto ottaisi Gazan siviilihallinnon haltuunsa, mutta Hamas jäisi kaistaleen todelliseksi valtiaaksi asejoukkojensa turvin. Sellaista ratkaisua myös Israel vastustaa. Hamas ei varmastikaan halua luopua aseistaan, koska ne ovat sen tärkein voimanlähde.

Molemmat puolueet haluavat lykätä asiasta puhumista, sillä tietävät sen voivan kaataa herkän sovun alkuunsa.

Sopimuskin on vasta tahdon osoitus. Todellinen testi on edessä, kun sitä aletaan toteuttaa käytännössä.

Tavallisten kansalaisten taholta paine on nyt kova. Palestiinalaiset ovat olleet hyvin turhautuneita jakautumiseen. He haluavat nähdä nyt konkreettisia askeleita ja pian.

Etenkin Gazassa ihmiset haluavat nähdä elämänlaatunsa paranevan edes hieman.