Suomen suurin vientisatama laajenee – isoin investointi lähes 10 vuoteen

HaminaKotkan satamassa on tarvetta laajentua, koska käynnissä on suuria hankkeita.

satamat
Kontteja rivissä HaminaKotkan Mussalon satamassa mereltä käsin nähtynä.
Liikennemäärät ovat kasvaneet alkuvuonna HaminaKotkan satamassa. Kuva Kotkan Mussalon satamasta.Miina Sillanpää / Yle

Suomen suurin vientisatama HaminaKotka laajentaa satama-aluettaan Kotkan Mussalossa.

Nykyisen sataman länsipuolelle tehdään uutta kenttää, lastausaluetta ja laitureita etupäässä metsäteollisuuden tuotteita varten.

Satamassa on tarvetta laajentua, koska käynnissä on suuria hankkeita.

Mussalossa pinnoitetaan parhaillaan Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputken putkia.

Lisäksi HaminaKotka valmistelee hanketta, jossa suuria, noin kolmekerroksisen kerrostalon kokoisia öljyteollisuuden moduuleja aletaan kuljettaa Venäjän jokia pitkin öljynporauskentälle Kazakstaniin. Hankkeen myötä Haminan sataman infrastruktuuria parannetaan.

Molemmat sopimukset lisäävät merkittävästi liikennettä satamassa useiden vuosien ajan.

– Lisäksi vienti vetää taas. Tässä ollaan kääntymässä kasvu-uralle, ja sataman on oltava aina askel edellä, toimitusjohtaja Kimmo Naski sanoo.

Laajennus on kooltaan noin kaksikymmentä hehtaaria. Satama Mussalossa on laajennuksen jälkeen noin 600 hehtaaria.

Sähkömiljoonat käyttöön

Laajennuksen suunnittelu on jo aloitettu, mutta urakoita ei ole vielä kilpailutettu. Laajennuksen on tarkoitus valmistua vuonna 2019.

Laajennusta tehdään Kotkan kaupungin myöntämällä lainalla. Kaupunki myi osuutensa Kymenlaakson Sähkön osakkeista ja sai kaupoissa reilut 70 miljoonaa euroa. Tästä potista 30 miljoonaa euroa ohjataan Kotkan ja Haminan omistamalle satamayhtiölle.

– Laajennushanketta on tähän mennessä edistetty melko passiivisesti. Lainan myötä voidaan ottaa aktiivisempi ote, Naski sanoo.

Toimitusjohtaja Naski uskoo laajennuksen hintalapun olevan samaa luokkaa saadun lainan kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen mittava investointi sen jälkeen, kun Haminan ja Kotkan satamat yhdistyivät vuosikymmenen alussa.

– Olemme tehneet lähinnä pieniä, pakollisia perusinvestointeja, Naski sanoo.

10 miljoonaa Kotkan Energialle

Myös Kotkan Energia saa osansa sähkömiljoonista. Kotkan kaupunki ohjaa energiayhtiölleen 10 miljoonaa euroa osakekaupoistaan saamistaan varoista.

Toimitusjohtaja Pekka Passin mukaan puolet sijoituksesta tulee omistajalainana ja toinen puolikas pääomalainana.

Puolet summasta käytetään energiayhtiön sisäisiin kehitysinvestointeihin. Hovinsaaren vesivoimalaitos uudistetaan kolmella miljoonalla. Kahdella miljoonalla Hyötyvoimalalle hankitaan savukaasupesuri. Sen avulla estetään lämpöenergian karkaaminen savupiipun kautta taivaalle. Pesurilla savukaasuista voidaan ottaa talteen lämpöenergiaa ja rajoittaa laitoksen päästöjä.

Kotkan Energialla on savukaasupesuri jo esimerkiksi Hovinsaaren voimalassa.

Lainan toisella puolikkaalla energiayhtiö varautuu uusiin hankkeisiin. Yhtiö varautuu rakentamaan energiaratkaisuja, joita datakeskushanke Mussalossa tai Kantasataman alueen kehittäminen voivat energiayhtiöltä vaatia.

Kymenlaakson Sähkön osakkeet myytiin noin 70 miljoonalla eurolla. Kotkan kaupunginvaltuusto päättää ensi maanantaina, sijoittaako se saamistaan rahoista 20 miljoonaa euroa tapahtumakeskuksen rakentamiseen Kantasatamaan.