"Siellä käyvät myös arvovieraat" – Kaupungintaloa aiotaan taas korjata, vaikka koulut ovat odottaneet vuosia

Oulussa erityislasten koulun sisäilmaongelmia on tutkittu lähes pari vuosikymmentä. Kaupungintalo remontoitiin vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta nyt sielläkin on havaittu sisäilmaongelmia.

sisäilmaongelmat
Leinonpuiston koulu
Leinonpuiston koulun ongelma on päässyt pitkittymään muun muassa Oulun monikuntaliitoksen takia.Timo Nykyri / Yle

OuluOulun kaupungintaloon kaavailtu korjaus on aiheuttanut närää sisäilmaongelmista kärsivien koululaisten vanhemmissa. Kaupungintaloon on tulossa lattiaremontti havaittujen sisäilmaongelmien vuoksi. Kaupungintalo on remontoitu viimeksi vuonna 2010.

Kolmen koululaisen isä Mikko Mylly yritti yhdessä parin muun vanhemman kanssa järjestää Oulun koulujen sisäilmatilanteesta keskustelupaneelin. Tilaisuus jouduttiin kuitenkin perumaan, sillä päättäjät yksi toisensa jälkeen peruivat osallistumisensa.

Ilmastointiputki katossa
Leinonpuiston koulun luokan katossa oleva ilmastointiputki ei ole toiminut enää aikoihin.Timo Nykyri / Yle

Vanhemmat pelkäävätkin, että kaupungintalon remontti kiilaa sisäilmaongelmista kärsivien koulujen ja päiväkotien edelle, Mylly sanoo. Hänen omat lapsensa käyvät Lintulammen alakoulua. Lapsista kaksi on alkanut oireilla eri tavoilla heidän aloitettuaan koulun.

– Yksi lapsista kuumeilee ja hänellä on korvakipuja, yksi valittaa päänsärkyä, Mylly sanoo.

Neljä koulua vasaran alle    

Oulussa on kaikkiaan noin sata koulurakennusta, jotka on inventoitu läpi. Niistä sisäilmaongelmaisia on viisi. Kiireellisimpiä ovat Jäälin koulu, Leinonpuiston erityiskoulu Tuirassa, Salonpään koulu ja Jokirannan koulu Kiimingissä. Näihin kaikkiin on tulossa uudisrakennus.

Lisäksi yhtä koulua korjataan. Näiden lisäksi seurannassa on 14 kohdetta, joihin on joko tehty tai tehdään korjauksia.

Leinonpuiston koulun osalta sisäilmaongelmia on tiettävästi tutkittu jo vuodesta 1999 lähtien. Erilaisia selvityksiä koulun osalta on tehty ainakin neljä. Oulun kaupungin rakennuttajapäällikön Mika Huhtalan mukaan ongelma on päässyt pitkittymään muun muassa Oulun monikuntaliitoksen vuoksi.

Leinonpuiston koulu ja piha
Leinonpuiston koulun sisäilmaongelmaa on tutkittu jo lähes kaksikymmentä vuotta.Timo Nykyri / Yle

Huhtalan mukaan Leinonpuiston tilanne on erityisen haastava, sillä kyseessä on koulu, joka on erityislasten käytössä. Uusien tilojen suunnitteluun kuluu aikaa, sillä siitä ei selvitä standardiratkaisuilla.

Matot ongelmana kaupungintalolla

Myös Oulun kaupungintalon henkilökunta on alkanut oireilla sisäilmaongelmien vuoksi. Talossa tehtyjen tutkimusten mukaan syy ongelmaan on löytynyt lattiamatoista, joissa on käynnissä kemiallinen reaktio. Sen vuoksi seitsemän vuotta sitten remontoidun talon matot on vaihdettava. Tutkimusten mukaan sisäilman pitoisuudet eivät ole ylittäneet raja-arvoja, mutta lattiamateriaaleista haitallisia pitoisuuksia on löytynyt.

– Parhaillaan selvitetään, kuinka laaja ongelma on kyseessä. Myös remontin hinta ja väistötilat ovat vielä selvittelyn alla, Huhtala sanoo.

Oulun kaupungintalo
Oulun kaupungintalo on arvokiinteistö, jonka kunnossapito on myös imagokysymys.Timo Nykyri / Yle

Myöskään remontin aikataulusta ei ole vielä päätetty. Huhtalan mukaan kaupungintalon tilanne on siinä mielessä helpompi kuin monien muiden sisäilmakohteiden, että ongelman aiheuttaja on tiedossa. Koulujen osalta tilanne on monesti paljon hankalampi, Huhtala sanoo.

Erityislapset jäävät jakoihin

Paula Leppäselle Leinonpuiston koulun sisäilmaongelmat ovat tulleet tutuksi. Hänen autistinen ja kehitysvammainen poikansa kävi koulua neljä vuotta. Tuona aikana poika sai pahan ihottuman kasvoihinsa koulun sisäilmaongelmien vuoksi. Leppäsen mukaan kaikki muut vaihtoehdot suljettiin tutkimuksissa pois.

Leppäsen mukaan he ovat onnekkaita, sillä poika pääsi tänä syksynä toiseen kouluun. Huoli muiden oppilaiden puolesta kuitenkin jäi. Leppäsen mukaan Leinonpuisto on jäänyt muiden korjaushankkeiden jalkoihin.

Tuuletin koululuokan lattialla
Oulun Leinonpuiston koulun sisäilmaongelmaa yritetään helpottaa luokissa olevilla tuulettimilla.Timo Nykyri / Yle

– Erityslapset eivät itse valita, ja vanhemmat ovat väsyneitä, eivätkä jaksa olla mukana. Meidän edellemme menevät ne, jotka jaksavat tuoda asiaa voimakkaammin esille.

Sisäilmaongelmista kärsivien koulujen korjaaminen on pitkälti rahakysymys, Oulun kaupungin rakennuttajapäällikkö Huhtala sanoo. Oulun koulurakennukset ovat vanhoja, ja kunnostustarve on suuri. Huhtalan mukaan vuosittainen rahantarve olisi 30 miljoonaa euroa, mutta siitä on saatu vain puolet.

– Tämän vuoksi korjausvelka kasvaa, Huhtala sanoo.

Kiilaako kaupungintalo koulujen edelle?

Huhtalan mukaan kuntapäättäjät joutuvat käymään korjauksista arvokeskustelua. Kaupungintaloa on pidetty yhtenä tärkeimmistä ja arvokkaimmista rakennuksista, joka toimii kaupungin käyntikorttina.

– Siellä käyvät myös arvovieraat, joten olisi huonoa mainosta, jos rakennus olisi huonossa kunnossa, Huhtala sanoo.

Huhtalan mukaan lähtökohtaisesti kaupungintalon korjaus ei kuitenkaan mene minkään koulurakennuksen korjauksen edelle.

Mika Huhtala on Oulun kaupungin rakennuttajapäällikkö
Oulun kaupungin rakennuttajapäällikkö Mika Huhtala sanoo, että rahaa korjauksiin ei ole riittävästi.Timo Nykyri / Yle

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen ei usko, että koulujen ja kaupungintalon korjauksen suhteen joudutaan vastakkainasettelutilanteeseen. Hänen mukaansa kaupungintalon korjaus ei saa kiilata kouluhankkeiden edelle. Hänninen pohtii, että kaupungintalon korjaamisen voitaisiin ottaa lisää velkaa.

– Kaupungintalon tilanne ei parane korjaamista lykkäämällä, mutta järjestys on, että ensin koulut ja sitten kaupungintalo.

Koulut jo syksyllä syyniin

Hänninen sanoo, että koulujen tilanne otetaan valtuustossa tarkasteluun tänä syksynä. Hänninen näkee, että sekä kaupungintalossa, että sisäilmaongelmista kärsivissä kouluissa tilanne on sama eli julkisen rakentamisen heikkous ja virheet.

– Nuorisotyöttömyyden lisäksi tämä on meidän kaupungin suurin ongelma.

Mikko Myllyn mukaan Oulussa on kyllä halua kehittää kaikkea uutta, kuten kallioparkkia ja aseman seutua, mutta perusasioita ei pidetä kunnossa.

– Mielestäni tärkeintä olisi lasten terveys ja henkilökunnan jaksaminen.