Sairaalapomot huojentuneita soten aikalisästä: "Pelkäsimme, että sairaaloiden päivystys vaarantuu"

Sairaalajohtajat maalaavat synkän kuvan erikoissairaanhoidosta jos muutoksia sote-uudistuksen valinnanvapauteen ja asiakassetelin käyttöön ei tule.

erikoissairaanhoito
Eksoten päivystys Lappeenrannassa.
Sairaaloiden johto pelkää, että erikoissairaanhoidon päivystys on vaarassa jos asiakasseteliä ei pohdita uudelleen.Mikko Savolainen/Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén on selvästi huojentunut. Kauhukuva, jota hän odotti, ei toteutunut. Ainakaan vielä.

– Pahimmillaan erikoissairaaloiden päivystys olisi ollut vaarassa, varoittaa Lindén.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien piti tänään tarjota lopullinen sote-pakettinsa valinnanvapaussäännöksineen eduskunnalle, mutta toisin kävi.

Puolilta päivin ministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti Twitterissä, että asia siirtyy ensi viikolle.

Saarikon mukaan kyse on muutaman yksityiskohdan hiomisesta.

Virallisesti julkisuuteen ei ole kerrottu, mitä hallituspuolueiden eduskuntaryhmät aikoivat tuoda julki, mutta valistuneita epäilyjä on paljon. Kaikki ne liittyvät asiakasseteleihin.

HUS:n Lindénin mukaan jättisairaalan 2 000 miljoonasta eurosta neljännes eli 500 euroa olisi lähtenyt asiakasseteleiden myötä muualle. Pienemmissä sairaaloissa kuten esimerkiksi Lahdessa, Porissa tai Seinäjoella ei enää olisi ollut ortopedin päivystystä.

– Nyt keskisuuressa sairaalassa on kahdeksan ortopedia ja jos heistä puolet lähtee asiakasetelin myötä yksityiselle, niin lopuilla neljällä ei enää päivystystä pyöritetä. Siihen tarvitaan vähintään kahdeksan, jopa kymmenen erikoislääkäriä, listaa Lindén.

Oikeastaan kukaan ei tiedä mitä on tapahtumassa

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen

HUS:ssa päivystysvuorossa on pari sataa lääkäriä ja tuhatkunta hoitohenkilökuntaan kuuluvaa kerrallaan.

HUS:ssa on tälläkin hetkellä käytössä palveluseteleitä, joilla hankitaan esimerkiksi viitisen tuhatta kaihileikkausta vuodessa. Ostopalvelusopimuksia on solmittu muun muassa sydänleikkauksista Turun ja Lahden sairaaloiden kanssa. Uusi asiakasseteli kuitenkin kauhistuttaa.

– Minusta se näyttää suorastaan täydelliseltä asiantuntemattomuudelta, mikäli tämmöisiä linjanvetoja on tehty, tuomitsee Lindén.

Uhkana päiväpotilaiden kato

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä, Eksotessa koetaan sama huoli päivystyksessä. Pelko on, että pienillä paikkakunnilla asiakkaat lähtevät muualle asiakassetelin turvin.

– Jos meillä ei ole päiväsaikaan töitä erikoislääkäreille, meillä ei ole päivystäjiä. Tai sitten heidät pitää ostaa jostakin kovalla hinnalla, sanoo puolestaan Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Minusta se näyttää suorastaan täydelliseltä asiantuntemattomuudelta

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén

Hän sanoo sen, mitä moni muukin miettii.

– Oikeastaan kukaan ei tiedä mitä on tapahtumassa. Tässä on ihan samanlainen tilanne kuin aiemminkin eikä kukaan osaa arvioida tämän lain taloudellisia vaikutuksia, huokaa Itkonen.

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti