1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energia

Uniper mollaa itseään Fortumin jättikaupan kampittamiseksi – Ylen haastattelussa E.ON:in toimitusjohtaja ihmettelee mustamaalausta

Saksalaisen energiajätin E.ON:in toimitusjohtaja Johannes Teyssen kommentoi Uniper-kohua Ylelle harvinaislaatuisessa haastattelussa.

energia
Johannes Teyssen.
Johannes Teyssen kuvattuna Saksassa vuonna 2016.Sascha Steinbach / EPA

Energiayhtiö Fortumin vireillä oleva suurkauppa on kuumentanut viime viikkoina tunteita poikkeuksellisella tavalla. Fortumin todennäköinen nousu ison saksalaisen energiayhtiön Uniperin suuromistajaksi on saanut Uniperin johdon ryhtymään kiivaaseen vastarintaan julkisuudessa.

Fortum on aikeissa ostaa saksalaiselta E.ON:ilta 46,7 prosentin omistusosuuden Uniperista. Fortum ja E.ON allekirjoittivat sopimuksen syyskuussa, ja E.ON:in on määrä sinetöidä oman osuutensa kauppa tammikuussa 2018.

Lisäksi Fortum tekee vapaaehtoisen, julkisen ostotarjouksen kaikille muille Uniperin osakkeenomistajille. Fortumin tavoitteena on panna sähköverkkojen myynnistä saadut miljardit poikimaan tuottoa.

Fortumin ostotarjous sai kuitenkin tuoreeltaan täystyrmäyksen Uniperin johdolta. Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer kuvasi Fortumin aikeita vihamielisiksi (siirryt toiseen palveluun) uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Pian sen jälkeen Schäfer ihmetteli Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), miksi strategiassaan pitkälti päästöttömään tuotantoon nojaava Fortum haluaa ostaa runsaasti hiiltä ja kaasua energianlähteenä käyttävän Uniperin.

Samaan aikaan Uniper osti suomalaisista sanomalehdistä palstatilaa laajalle mainoskampanjalle (siirryt toiseen palveluun), jossa kyseenalaistettiin Uniperin ja Fortumin yhteensopivuus.

Asia nousi esille myös eduskunnassa, missä hiilivoimalakauppoja vastustavat opposition punavihreät tivasivat hallitukselta, aikooko valtio puuttua kauppaan. Suomen valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista.

Suurissa yrityskaupoissa ei ole lainkaan tavatonta, että ostokohteen johtoporras pullikoi havittelijaa vastaan. Tavanomaisesta poiketen tämänkertainen sanasota on käyty julkisuudessa. Kummastusta on aiheuttanut myös se, että Schäfer käytännössä haukkuu johtamaansa yhtiötä kaupan kampittamiseksi.

Pitkän uran E.ON:issa tehneen Schäferin toiminta on selvästi yllättänyt myös Fortumin ja E.ON:in johdon. E.ON tarjosikin kuluvalla viikolla Ylelle harvinaista mahdollisuutta haastatella puhelimitse toimitusjohtajaansa Johannes Teysseniä.

Taustaksi on hyvä muistaa, että E.ON irrotti Uniperin itsestään vuoden 2016 alussa ja vei sen pörssiin saman vuoden syyskuussa. Samalla E.ON kertoi aikovansa myydä loputkin Uniper-omistuksistaan vuonna 2018.

E.ON keskittyy sähköverkkoihin, uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian myyntiin ja muihin kuluttajaratkaisuihin.

Uniperiin puolestaan jäi mittava laivue perinteistä voimantuotantoa, kuten kaasu-, hiili- ja vesivoimaloita eri puolilla Länsi-Eurooppaa ja Venäjää sekä ydinvoimaa Ruotsissa. Uniper on myös merkittävä kaasun myyjä.

E.ON tarvitsee rahaa, sillä se suunnittelee investointeja esimerkiksi verkkoihin sekä aurinko- ja tuulivoimaan. Myös ydinvoimaloiden alasajo ja ydinjätehuolto aiheuttavat E.ON:ille massiiviset kulut lähivuosina, kertovat uutistoimistot Reuters (siirryt toiseen palveluun)ja Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Antti Koistinen (AK): Johannes Teyssen, miksi E.ON päätyi allekirjoittamaan sopimuksen Uniper-osuudestaan nimenomaan Fortumin kanssa?

Johannes Teyssen (JT): Me olimme ehdottomasti avoimia joka suuntaan. En aio kommentoida yksityiskohtia, mutta useat tahot lähestyivät meitä. Lopulta olimme vakuuttuneita, että Fortum tarjoaa vaihtoehdon, johon meidän kannattaa tarttua.

*AK: Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer pitää ostotarjousta vihamielisenä. Miten vastaatte tähän? *

JT: Fortum ja Uniper täydentävät toisiaan portfolion, pääomarakenteen ja omistajapohjan osalta. Minun näkökulmastani tätä on hyvin vaikea pitää vihamielisenä.

*AK: Uniper on käynnistänyt myös mainoskampanjan Suomen lehdistössä. Schäfer on käytännössä haukkunut johtamaansa yritystä. Mistä tämä kertoo? *

JT: No, uskoisin että jokaisen yrityksen johto haluaisi aina pysytellä mahdollisimman itsenäisenä. Strateginen omistaja 47 prosentin osuudella muuttaisi yhtälöä Uniperin kannalta.

Joka tapauksessa Uniperin bisnes on arvokasta. Noin puolet sähköntuotantokapasiteetista on kaasua ja noin kymmenen prosenttia vesivoimaa. Myös Uniperin hiilivoimalat ovat toimialan parhaimmistoa tehokkuudessa ja ympäristövaikutuksissa. Minun on hyvin vaikea ajatella Uniperin bisnestä negatiiviseksi.

AK: Tuntuisi erikoiselta ajatella, että Uniperin toimitusjohtaja sooloilee ilman yhtiön hallituksen tukea. Kenen etua Schäfer mielestänne ajaa?

JT: Voin kommentoida vain, että johtajan tehtävänä on pysyä neutraalina ja puolustaa ainoastaan omistajien, työntekijöiden ja keskeisten sidosryhmien etua.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin etsiä mahdollisimman arvokas lopputulos yhtiön omistajien kannalta ja turvata työntekijöiden edut. Teidän täytyy kysyä herra Schäferiltä, kenen muun etua hän puolustaa. Minä en voi kommentoida sitä.

*AK: Onko kampanjoinnin taustalla huoli saksalaisten työpaikoista? *

JT: Otan tosissani Fortumin antamat sitoumukset työntekijöitä kohtaan. Ajattelen niin, että voisin kertoa entisille työntekijöilleni, että heidän oikeuksistaan pidetään huolta. [Fortum on luvannut pitää huolta Uniperin työntekijöiden "keskeisistä eduista".]

AK: Fortum tarjosi Uniperistä 22 euroa osakkeelta. Onko Schäferin kritiikin pohjalla käsitys, että myytte Uniperin liian halvalla?

JT: Alkuun totean, että me teemme lopullisen päätöksen (ostotarjouksen hyväksymisestä) ensi vuoden alussa. Pohjimmiltaan näimme hinnan sopivana, emmehän olisi muuten allekirjoittaneet sopimusta.

Vuosi sitten listauksen yhteydessä osakkeen hinta oli kymmenen euron tienoilla. Sitten se liikkui ylöspäin 12–14 euroon. Vasta aivan hiljattain hinta nousi merkittävästi. Jokainen Uniperin osakkeenomistaja voi itse arvioida, onko tämä korkea tai matala hinta.

*AK: Uskotteko, että Uniperin muut omistajat ovat valmiit myymään osuutensa tällä hinnalla? *

JT: En voi arvioida tätä Teille. Jos katsotaan, ketkä ovat investoineet Uniperiin, niin siellä paljon hedge-rahastoja, paljon lyhyen tähtäimen sijoittajia. Mitä he pitävät parhaana, en voi tätä sanoa. Teidän täytyy kysyä asiaa Lontoosta ja New Yorkista.

Uniperin hiilivoimala Großkrotzenburgissa, Saksassa.
Uniperin hiilivoimala Großkrotzenburgissa, Saksassa.AOP

*AK: Fortumin uskotaan tavoittelevan ennen kaikkea Uniperin vesi- ja ydinvoimaa. Mitkä ovat Teidän mielestä Uniperin arvokkaimmat osat? *

JT: En voi vastata Fortumin puolesta. Uniperin osia ei ole syytä eritellä, sillä yrityksen vahvuus on koko portfoliossa.

Fortumin johto on sanonut hyvin suoraan, että heitä kiinnostaa erittäin tehokas voimantuotanto, joka toimii tukirankana matkalla kohden tulevaisuuden hiilidioksidipäästötöntä yhteiskuntaa.

En pysty näkemään täysin co2-päästötöntä sähköntuotantoa koko Euroopan alueella näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Tehokasta fossiilista tuotantoa tarvitaan siirtymäaikana.

AK: Jos Fortum haluaisi päästä eroon Uniperin hiilivoimaloista, onnistuisiko niiden nykymarkkinoilla?

JT: Tämä on spekulatiivinen kysymys, johon en voi vastata. Olisi kuitenkin yllättävää, jos joku käyttäisi melkein neljä miljardia euroa – tai jos muut sijoittajat myyvät osuutensa, se voisi olla kahdeksan miljardia – ainoastaan tuhotakseen jotain. Yleensä asioiden kehittäminen luo arvoa enemmän kuin tuhoaminen.

*AK: Saksan hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet hitaasti. Maassa käydään paraikaa hallitusneuvotteluja. Näettekö poliittista riskiä, että hiilivoimalat ajettaisiin Saksassa alas ennenaikaisesti? *

JT: Tämä on jälleen hyvin spekulatiivista. En pysty arvioimaan sitä, miten mahdollinen hallitusneuvotteluiden tulos vaikuttaa hiilivoimakysymykseen.

Meille on tärkeämpää, että hiilidioksidipäästöllä olisi hinta. Meidän täytyy myös integroida liikenne- ja lämmöntuotanto mukaan, jotta Euroopasta tulee nykyistä energiatehokkaampi ja vihreämpi.

AK: Viimeinen kysymys: Miten aiotte käyttää rahat, jos Uniper-kauppa toteutuu?

Mikäli järjestely toteutuu vuonna 2018, aiomme käyttää rahat oikein. E.ON:in liiketoiminta on matkalla kohden vihreää, paikallista ja asiakaslähtöistä yhteiskuntaa. Käytämme rahat investoimalla tulevaisuuteen.

Lue seuraavaksi